Sidor

lördag 20 februari 2021

Kalle vecka 7

I tisdags gick Kalle och jag till ridhuset rätt sent på kvällen, den var nog över åtta när vi traskade iväg. Jag började med att jobba honom från marken och fokuserade på farliga hörnet och farliga hålet. När han väl får undersöka de läskiga ställena är han egentligen inte så brydd, men när jag sitter upp och ska rida förbi i annan gångart än skritt gör han fortsatt affär av det.

Men jag lade i alla fall ganska mycket tid på detta och att få honom avslappnad innan jag satt upp, jag ville ju inte sitta upp på en spänd häst nu när jag vet hur härlig han kan vara när han är avslappnad!

Jag satt upp och skrittade några varv, han var hyfsat avslappnad och gjorde inte mycket med bettet och tungan. Inga slänganden med huvudet, vilket är så skönt! Det känns verkligen som om det beteendet har varit väldigt kopplat till spändhet och osäkerhet, så det är väldigt bra att det har blivit bättre när jag har jobbat med de sakerna.

I traven var han fin och jobbade bra på volterna, i en bra form. Han orkar mycket mer nu när han går i en mer avslappnad och för honom bra form, det märks en otrolig skillnad. Vilket inte är så konstigt, det är ju bara till att själv fundera över hur jobbigt det är att göra något när man är på helspänn, t.ex. åka rullskidor om man är rädd för att trilla och därmed spänner sig, blir väldigt jobbigt!

I galoppen var han väldigt fin, han börjar runda sig där också och jag kan börja påverka honom i galoppen, det känns verkligen jättebra! Så jag tycker att passet gick väldigt bra, även om vi fick trava många varv innan han kunde passera de läskiga ställena utan att göra jättestor affär av det. Men jag bestämde mig i alla fall för att ta med honom på torsdagsträningen, för jag ville gärna komma vidare nu när vi har kommit en bit på väg med några av våra grundproblem.

Så i torsdags var det så dags för veckans höjdpunkt; träning! Han var relativt lugn när jag gjorde i ordning honom och vägen till ridhuset gick bra. När vi kom dit var det ett gäng ponnyer som tränade före oss men han var direkt väldigt lugn och sansad så jag bara gick med honom något varv runt ridhuset och märkte att det var en avslappnad Kalle som jag hade med mig.

Det blev ett väldigt bra pass! Han slängde aldrig med huvudet och tungan åkte bara ut några enstaka gånger. Vi jobbade mycket i traven över hela banan, volter, byta varv, fyrkant, bara låta honom trava på i en bra arbetsform. Han travade igenom sig på ett helt annat sätt och var så fin!

Vi jobbade också i galoppen, på volt i båda varven. Även där var han jättefin! I traven och galoppen jobbade jag mycket med att vara väldigt lätt i handen och inte bjuda in till motstånd, utan hålla i tyglarna, men lätta för att få honom trygg i munnen. Och det funkade rätt bra. Jag knackade med innerskänkeln, kramade lätt i innertygeln två gånger för att genast släppa när han började smågreja och det hade bra effekt! Så himla kul pass! Och så kul att få träna med honom igen! Även orken var väldigt bra detta pass, jag tycker att han fick gå rätt länge både i galopp och trav men han hade ändå bra ork hela passet. Så duktig kille denna vecka!

Min fine Kallis i mitten



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar