Sidor

söndag 8 januari 2023

Första ridturerna

Igår var det dags att sitta upp på Compis för första gången här hemma, för tredje gången någonsin. Det kändes allt lite nervöst, man vet ju aldrig hur en häst reagerar på ett nytt ställe.

Han är rätt så vaken och lite stissig, vilket jag egentligen tycker är bättre än att han är helt avstängd, som Kalle var de första månaderna jag hade honom. Men igår tog jag in honom, tvättade benen och hovarna, det gick hur bra som helst, han stod still som ett ljus. Och likadant när jag gör i ordning honom i stallet. Då är han ju själv, de andra två är ju i hagen. Jag sprayade lite skimmelspray på hans fläckar och det brydde han sig inte om alls, så det är ju bra!

Jag gick med honom till ridhuset på morgonen. Han gick på bra, tittade lite på alla hästar vi passerade på vägen, men gick hela tiden framåt när jag bad honom, så vi kom lugnt och fint till ridhuset.

Jag gick några varv med honom och det enda han kikade på var hålet i sargen vid nödutgången på ena långsidan, annars var han hur cool som helst. Han tittade ut genom porten några gånger, men annars var det lugnt. Så jag satt upp och vi skrittade igång.

Det kändes super att få sitta på hans rygg igen! Det första jag fick göra var att länga stiglädren två hål eftersom mina skänklar hamnade så himla högt upp. Han är ju lite bredare än Bosse, så det blir annorlunda att rida i hans sadel på Compis.

Det blev ett himla kul pass, vi travade och galopperade och jobbade med lite sidvärtsrörelser, öppnor och galopp från skritt och andra övergångar. Han var så himla lyhörd, framåt och arbetsvillig! Stor skillnad mot när jag red honom första gången då jag hade lite svårt att få fram honom. Så det var bara ett stort leende från min sida hela passet och jag kände mig så himla nöjd med honom!

Jag gick med honom hem också och det var nog bra för när vi skulle passera Mellangården var det kreatur på båda sidor vägen och det tyckte han var lite läskigt, speciellt när ena flocken började springa mot oss. Då ville han inte vara med längre, men jag fick övertalat honom till att gå förbi till sist.

När vi hade passerat alla kreatur och hästar och närmade oss hemmet slappnade han av riktigt ordentligt och gick lugnt bredvid mig.

Ingen fara med sprayflaskan

Underbar utsikt!


Så himla söt kille!

Det känns väldigt bra med honom såhär långt, men jag är ju försiktigt positiv, jag är väl medveten om att det kan komma bakslag så jag njuter av att det går så bra såhär i början.

Igår kväll kom Christoffer och Elinore och hela gänget och vi hade gjort tjälknul på älg och rådjur. Så jäkla gott det blev! Till det hade vi potatisgratäng, coleslaw och svampsås. Grymt gott! Så det var himla trevligt, men det blev lite sent så jag har varit grymt trött idag.

Mina tjejkompisar kom hit och åt frukost på morgonen och sedan gick jag ut och gav hästarna lunchhö och när Compis hade ätit upp tog jag in honom för en uteritt. Han var lite mer på hugget idag och lite lättskrämd, lite mer bökig när jag gjorde rent benen och hovarna. Han kändes rätt spänd, så det var lite nervöst att sitta upp på honom.

Men han verkar vara en häst som blir lugnare när man kommer upp på ryggen på honom och lite mer lätthanterlig än när man går bredvid. Det är ju super!

Vi red upp i skogen, samma runda som vi gick i snöstormen i fredags. På vägen bort gnäggade han lite efter kompisarna, men när vi kom in i skogen släppte han det och slappnade av lite mer. Vi tog skogsvägen upp som vi inte gjorde i fredags och trots att det var första gången han såg de omgivningarna så var han superlugn. Han tittade på några grejer, men han går ändå framåt när jag ber honom och det finns inga tendenser till att han ska vända eller stanna, utan han bara går, så himla skönt!

Jag lät honom bara skritta, tyckte att det räcker första gången vi är ute, innan jag lär känna honom lite mer, så vi var ute nästan en timme och det var så härligt att komma ut med honom! En sån fin kille!



Utsikt från hans rygg
Jag och min fine Compis!



När jag var klar med honom hade klockan hunnit rinna iväg och det var redan kvart i fyra. Jag hade en plan att jag skulle jobba Kalle lite i paddocken, men när jag hämtade honom och Bosse i hagen började det att regna, så då tappade jag lusten för det. För en gångs skull hann jag få in dem innan det började regna så i natt behöver inga täcken torkas iaf!

Jag borstade Kalle och myste lite med honom. Han är lite flängig med huvudet och  jag vet inte om det beror på att han är lite uppstissad över Compis eller om han har en period just nu. Jag kände igenom honom i kroppen också och det känns bra i ryggen på honom, så jag ska försöka göra något med honom imorgon istället. Kanske blir det en tur till ridhuset för att testa att rida honom lite, vi får se. Det var i alla fall mysigt att pyssla lite med honom också och få gosa lite med honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar