Sidor

fredag 20 januari 2023

Elfel, stängsling och ridtur

Igår var det mycket som hände här på gården. Först på morgonen när jag åt frukost slocknade TV:n. Hela uttaget där den sitter samt taklampan bredvid var dött. Jag gick ner i källaren och kollade säkringarna, inget som var frånslaget. Sedan upptäckte jag att kyl, frys och spis inte heller fungerade och då slog det mig att det kunde vara en propp ute i elskåpet som hade gått.

Jag bytte den propp jag trodde var kass, men fick ändå inte tillbaka strömmen. Och nu var propparna slut. Så jag åkte och handlade lite foder till hästarna och lite foder till oss människor och passade då på att köpa en förpackning proppar.

Jag skulle egentligen ha ridit på förmiddagen, men när Compis kom in i onsdags saknade han en framsko, så det blev ingenting med det.

När jag kom hem igen skruvade jag i den propp som saknades och det bara blixtrade, men det kunde det göra enligt elektrikern som hjälpte mig via telefon. När jag fick skruvat i den såg allt ut som det skulle i elskåpet och jag gick in och kollade läget. Jodå, TV:n var igång och taklampan lyste, kyl och frys var också igång, men spisen var död. Ner i källaren, där hade jordfelsbrytaren slagit ifrån, tydligen inte på hela huset, så jag slog till den, gick upp och kollade igen och då funkade allt. Sedan gick jag ut i stallet och tyckte det var lite dåligt tryck i vattenslangen. Gick in och fick bekräftat att hydroforen inte gick, men jag fick slaget till strömbrytaren till den och sedan var allting igång som skulle vara igång. Och efter det har allting funkat som det ska. Märkligt, det där med elfel!

Jag släppte ju ihop Kalle och Compis igår, de fick gå ut en stund i hagen. Det gick faktiskt rätt lugnt till, ända tills jag skulle ta in dem. Då stod det en vit häst på vägen... Kalle var i hagen. Så jag fick in Compis i boxen och sedan in Kalle i sin box. Därefter var det bara till att leta upp hålet i stängslet. Allra längst bort i hagen var det. Ett antal stolpar som stod på sned och stängseltråd som hade gått av.

Så jag fick gå tillbaka, hämta stolpar, järnspett och verktyg och sedan ut i snön och mörkret. Klockan var närmare fem när jag började stängsla. Det är tredje gången den här säsongen som jag stängslar i snö/kyla. 


Stängsel i pannlampans sken

Jag hade precis kommit in efter stängslandet och plötsligt stod hovslagaren på gården, så Compis fick på sig sin sko och blev redo för ridning igen, så himla gött att hovis kunde komma så snabbt.

Idag har jag också varit ledig. Försökt hitta kraft och energi till att fortsätta framåt efter allt elände med Bosse. Jag började med lite städning innan jag gick ut i stallet. Tänkte att hästarna kunde få lite sovmorgon. Kvart i åtta var jag ute och då låg Compis fortfarande och sov. En så morgontrött häst har jag inte haft förut! 

Jag fixade stallet, åt frukost, fixade lite pappersarbete kopplat till Bosse, ringde till Agria och ändrade i försäkringarna och lite annat.

Sedan gick jag ut för att äntligen få rida min nye Compis igen! Pga att jag kommit hem från jobbet så jäkla sent, måndag till onsdag, pga regn och pissväder så har jag faktiskt inte ridit honom sedan i lördags. Men han var lugn och fin att göra i ordning, jag fick ju spola benen och sedan var det skimmelspray på diverse fläckar, men jag vet inte om han blev så mycket vitare egentligen. Nu är han ju rätt apelkastad och grå efter att jag klippte honom.

Jag satt i alla fall upp och red mot ridhuset. Han var lite spänd, men gick fram överallt. Det hade kommit lite nya grejer längs vägen som han tyckte var läskigt, men han gick framåt ända till "farliga" gården. Där blev det tvärstopp och efter mycket framåtmanande satt jag av och gick resten av vägen.

Inne i ridhuset var han lugn igen. Han skyggade bara lite vid kortsidan vid ingången och gjorde några steg åt sidan, men annars var han väldigt fin att rida. Det var egentligen första passet då jag red lite mer "ordentligt" och jobbade för att få honom lösgjord. Och jäklar vad fin han blev! Plötsligt kom han upp med ryggen och blev jättefin att sitta på i traven. Han gjorde sluta när jag tänkte skänkelvikning och det var första gången i livet jag fick känna på sluta. Jag minns att jag höll på med det när jag red Bosse, men det kändes så avigt och vi fick aldrig till det, men Compis kan! 

Jag red övergångar och volter och lossade honom i sidorna och han blev så härlig att rida! Även galoppen blev super när jag fick koll på innersidan. Ja, det var verkligen ett kul pass och så härligt att få känna på hur himla fin han är! Det känns så bra att han är såhär fin och nu börjar det komma funderingar på vilka mål vi skulle kunna ha framöver. Och tankar på att börja träna för Charlotte igen såklart...

När vi var klara satt jag upp och red hem. Jag kom till Östergården och sedan var det stopp så jag fick gå förbi "farliga" gården igen. Men jag kunde sitta upp när vi kom till korsningen och han hade lugnat ner sig. Sedan skrittade vi hemåt och vid bäcken slappnade han av och jag kunde länga ut tygeln.

På väg hem


Koll på omgivningen med högerörat

Han ger mig verkligen energi i allt elände just nu och det känns fantastiskt bra. När vi var klara släppte jag ut dem igen så de fick äta lunch ute. Nu är det ju faktiskt nästan en timme mer ljus på eftermiddagarna, så jag behöver inte ha så bråttom med ridningen för att hinna innan det blir mörkt.


Lunch för grabbarna

Medan hästarna åt lunch gick jag in, tog en kopp te. Svabbade golven på andra våning och sedan gick jag ut en runda med hundarna. Vi är hundvakt åt Christoffer i helgen, vi har hand om Garm så det blev tre hundar på dagens promenad.

Många hundar att hålla reda på!

Medans vi var ute och gick tänkte jag på hur härligt det faktiskt är att vara så aktiv som jag har varit idag. Det passar mig egentligen mycket bättre än att ligga på soffan, som jag har gjort lite väl mycket den här vintern. Nu känner jag energin komma tillbaka och även orken. Och det är rätt skönt. Nu behöver jag bara hitta orken efter jobbet också, hoppas att vädret blir fortsatt mer uppehåll till veckan också!

När hundpromenaden var avklarad gick jag in, bäddade rent i sängen och hängde upp nya handdukar i badrummet och fixade i ordning efter städningen. Så skönt att ha städat övervåningen i alla fall. Hoppas jag hinner med undervåningen imorgon.

Klockan var fyra när jag gick ut igen och tog in hästarna. Kalle skulle få ett litet Equi Body Balance pass i paddocken. Han var väldigt lugn, min fine Kalle. Det är så intressant hur hästarna ändras när det tillkommer och försvinner hästar i flocken. Han har varit lite stissig den senaste tiden, egentligen innan Compis kom in i bilden, men nu är det ett himla fint lugn i stallet. Kalle kan bli lite ilsken mot Compis, men Comips är snabb undan, så det blir inte några riktiga konflikter, vilket är bra.

Även Compis var lugn när jag tog ut Kalle i paddocken, han gnäggade lite men accepterade läget, så det är ju bra.

Kalle var fin i paddocken, han gick över lite upphöjda bommar, utan att slå i och så longerade jag honom. Han skrittade på bra, avslappnad och med sänkt huvud. Sedan var han lite mer stressas i traven, men lugnade ner sig efter ett tag, så det blev också ett bra pass.

Nu ska jag äta lite kvällsmat och sedan blir det en lugn kväll i soffan. Känns otroligt skönt att ha haft en sådan aktiv dag, fått gjort mycket och få må så bra, trots allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar