Sidor

fredag 6 januari 2023

Första dagen med Compis

Allt var lugnt ute i stallet igår när Magnus och jag var ute och nattade dem. De fick lite morötter av Magnus, de fick hö och vatten och jag mockade åt dem. Compis är väldigt lugn och det var inget konstig att gå in i hans box och mocka medans han åt.

Det var även lugnt när jag kom ut i morse. Det syntes knappt att det har bott en häst i den där boxen i natt. Han är så ordentlig och har bara bajsat utmed kanterna, så det låg i prydliga högar. Han hade nog inte legat ner, för det fanns inget spår av spån på täcket och inga fläckar på hans hals.

De fick hö och påfyllning av vatten och så mockade jag igen. Eftersom det var mörkt lät jag dem äta frukosten inne och vänta med att släppa ut dem tills det blev ljust.

Lugn kille

Efter att jag ätit min egen frukost gick jag ut och kollade hagen vid garaget. Det behövdes bytas ut lite stolpar och hänga upp tråden. Det var fruset i marken och snöstorm, men det var inga problem att få ner järnspettet i marken, ingen tjäle än, så det gick fint att få ner några stolpar och fixa till stängslet.

Med tanke på att Kalle var så upprörd över Compis igår funderar jag faktiskt på ifall jag ska släppa ihop dem innan Bosse försvinner. Känns lite onödigt att de ska bråka och bestämma vem som bestämmer när det är så kort tid kvar med tre hästar.

När jag var klar med stängslet hämtade jag en av höbaljorna i vinterhagen så Compis fick en egen och sedan gick jag in och tog på alla täcken och släppte ut Compis i hagen. Det blev såklart hopp, bus och gnäggningar. Jag skyndade mig in i stallet igen och fick ut Bosse och Kalle. De sprang också runt och hoppade och busade.

Men alla lugnade ner sig rätt snabbt, typ fem minuter var det väl stökigt, sedan började Compis äta gräs.
Medan jag mockade och fixade stallet hittade han till sin höbalja och började käka hö, men han hade sjå med att springa bort och kolla in de andra, så då flyttade jag baljan så att han kunde både äta och spana på de andra och då blev det lugnt.


Höbaljans första placering


Bättre placerad med utsikt över vinterhagen

Det är verkligen trist att det är ett sådant jäkla väder idag! Det blåser 15-20 sekundmeter och snöar rätt kraftigt, så det är ju inte så motiverande att ge sig ut. Men jag hade ändå velat ta ut honom på en liten promenad så han får se omgivningarna lite så att jag kanske kan rida honom imorgon. Det är ju det enda jag vill nu, upp på hans fina rygg igen!

Vi provade Bosses sadel på honom igår och den ligger bra på ryggen, men den lutar lite bakåt, så jag ska försöka hjälpa upp det med padden tills jag får ut min sadelprovare och hittar en sadel som passar bättre. Men det går iaf rida honom i den, han är ju inte lika känslig som Kalle, så han behöver inte ha en perfekt passande sadel från början.

Nu får de vara ute några timmar i stormen, sedan får de komma in igen och jag hoppas på bättre väder imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar