Sidor

torsdag 20 februari 2020

Dags för träning med Garboso

Idag var det alltså dags för träning med Bosse för Charlotte. Jag har våndats sedan jag red honom i tisdags då han var rätt vedervärdig. Ville inte gå fram i galoppen och var allmänt sur. Jag har tänkt att det inte är någon idé att träna om han inte vill gå fram. Men så har jag tänkt lite till och kommit fram till att det bara kan bli ett bra pass idag - antingen är han sur och då kan Charlotte hjälpa mig igenom det, eller så är han inte sur och då blir det ett härligt pass!

Som lite förberedelse och pepp tittade jag på denna video:




Jag gillar verkligen denna Youtuber! Hon har gett mig så många tips när det kommer till sitsen och andra saker i ridningen som i kombination med Charlottes träningar hjälper mig att bli en bättre ryttare.

Jag gjorde i ordning Bosse och han var lite småtjurig. Han hade smutsat ner sig något så fruktansvärt mycket att jag blev tvungen att spola benen på honom ända upp till framknäna och haserna. Sedan var han lerig under magen och mellan bakbenen. Undrar hur han har lyckats med det?

Vi traskade bort till ridhuset och det var riktigt blåsigt. Det kom lite smådroppar regn också, men inget som gjorde oss särskilt blöta.

Han blev lite upphetsad när han fick se ett gäng ponnyer som var i ridhuset och tränade före oss, så det blev någon lufttur i traven.

Han var rätt energisk och fin i både skritten och traven och jag värmde upp lite grann innan jag började jobba honom lite mer. Han fick testa på galoppen ganska omgående eftersom han kändes hyfsat framåt. Vänstergaloppen gick hyfsat bra ändå. Lite svårfattad och så ville han bryta av. Men i högergaloppen sprang han istället iväg när han väl fattade den och när jag försökte fånga upp honom så bröt han av. Men han galopperade, vilket ju såklart var positivt.

Jag fick jobba honom på stora volter i traven för att hitta balansen, ställningen, böjningen och ramen. I högervarvet vill han skjuta ut bakdelen lite grann så jag fick mota det med att ta bak skänkeln lite och putta in honom. Jag fick också jobba med att hålla huvudet rakt på honom (samma sak som med Pelle).

Det arbetet gick bra och han kändes otroligt fin jämfört med i tisdags! Men när jag skulle galoppera igen kom tjurigheten och det började faktiskt i vänstervarvet där han tjurade ihop på öppna delen av volten. Det var när jag skulle sitta ner i traven som han blev lite sur till en början.

Jag gick på honom lite hårdare nu för att förklara för honom att nu jäklar får det vara nog. Så vi tog några varv i trav och lättridning, för att komma åt honom bättre, där jag fick gå på honom innan han till sist gav sig och då kunde jag galoppera och jobba igenom även galoppen.

Han är ju lite märklig som liksom helt plötsligt tjurar ihop. Det är inte att han inte är riktig varm, utan det kan komma när som helst. Jag upplever inte heller att det beror på att han är särskilt trött för då var han ju knappt andfådd. Jag vet ju att han har konditionen och styrkan för att jobba på i galoppen eftersom han gör det när vi rider i skogen, så nu får det helt enkelt vara nog med tjurandet!

När jag till sist fick igenom honom så galopperade han jättefint och han fattade även högergaloppen när jag ville. Men där sprang han som sagt iväg och jag fick kämpa hårt för att hålla i galoppen samtidigt som jag försökte fånga upp honom utan att han skulle bryta av. Några gånger lyckades jag bryta av själv, men ofta bröt han av och drog ned huvudet.

Jag fick verkligen slita hårt och var helt genomsvettig rätt så snart! Men till sist blev han faktiskt jättefin och vi avslutade med trav i lättridning längs spåret i båda varven och då gick han faktiskt väldigt balanserat och fint. Jag var så nöjd med honom! Det sista visade han faktiskt lite arbetsvilja också och Charlotte tyckte att han såg spänstig och fin ut.

Det är ändå kul att kunna börja träna på en nivå där jag faktiskt känner att det finns något att jobba med. Charlotte kan hjälpa mig att ta mig igenom hans tjurighet och lära mig att hjälpa honom i högergaloppen. Jag vet ju att den kommer tids nog, det gäller bara att hänga i och träna på!


På väg hem i pannlampans sken
När vi skrittade hem var han fortsatt energisk och höll bra tempo hela vägen hem. Sedan blev han väldigt trött när han stod på gången och jag gjorde i ordning honom. Han var faktiskt riktigt gosig där han stod och jag passade på att mysa ordentligt med honom. Det är inte ofta han är på det humöret! Men det var som om han hade accepterat mig och tog emot mitt gos med gott mod... Eller så var han så trött att han inte orkade bitas och krångla.. Hoppas att det håller i sig framöver...

Trött kille

Gosig kille!
Det var verkligen kul att träna med honom igen och nu känner jag verkligen att vi är på gång och kan utvecklas framöver. Det ska bli så kul att fortsätta! Håller bara tummar och tår för att båda mina grabbar som ger mig så mycket glädje nu håller sig friska och pigga i många år till!

Dagens träningspass!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar