Sidor

måndag 27 juli 2015

En 50-åring på resa - resan till Stockholm

I våras fyllde en av mina vänner, Carina, 50 år och då fick hon en hemlig resa utav mig i present. Sedan dess har hon undrat vart denna resa skulle bära hän. Det enda hon fick reda på var att hon skulle utsättas för några av sina rädslor, göra något annorlunda och ha roligt under tiden. Hon hade också fått ett tidsschema med lite kryptiska aktiviteter, såsom "naturupplevelse" och "kulturell aktivitet" och en medföljande packningslista. Inte heller Carinas man Thomas visste vad vi skulle hitta på.

Så i fredags morse hämtade vi upp dem vid kl 7 på morgonen (Carina är ingen morgonmänniska, så det var en utmaning för henne...)

Vi kollade över packningen så att alla grejer var med. Självklart fanns det saker i packningslistan som inte behövdes, t.ex ficklampa, flytväst och cykelhjälm, allt för att dölja vad vi skulle hitta på :). Sedan for vi vidare mot vår första destination, Isaberg.

I Isaberg finns det många saker man kan hitta på, t.ex. åka höghöjdsbana och cykla downhill. Just dessa aktiviteter försökte vi skrämma Carina med att hon skulle få göra (hon är höjdrädd också), men det var ju älgsafari vi skulle få göra.

Dock så hade de missat vår bokning ("du bokade ju så tidigt", var förklaringen, men jag förstod inte riktigt vad det hade för betydelse???), så vi fick gå i parken själva, utan att behöva betala. De var också väldigt hjälpsamma när vi insåg att vi hade glömt kaffemuggar till vår fika och jag var törstig, så de bjöd också på en flaska vatten.

Vi traskade iväg till älgparken och det var ju väldigt informativt ändå, även om vi inte hade någon guide med oss, eftersom det fanns en massa informationstavlor om älgar och andra djur. Vi hittade rätt snart älgarna där i hägnet.

Mäktiga djur!

De hade två nyfödda kalvar också. Men pga att jag glömde fokusera kameran rätt så fick jag inte med dem på bild. De låg iofs bara och sov nästan hela tiden.

Carina är ju lite rädd för älgar, så det var ett bra sätt för henne att lära sig lite mer om dem och få se dem på nära håll:).

Vi satt intill älgarna och fikade och det var faktiskt riktigt mysigt. Solen skymtade fram mellan molnen ibland och då blev det riktigt behagligt.

Vi åkte vidare mot nästa mål, Gränna, där vi skulle inta lunch. De flesta lunchställen öppnade kl 12, så vi gick runt och kollade lite nere i Gränna hamn. Små mysiga butiker, caféer och restauranger låg där överallt.

Vi hamnade till sist på ett ställe där vi åt lite god lunch med kycklingfilé för Thomas, Carina och mig och Älsklingen valde strömming. Mätta och goa satte vi oss i bilen för att ta oss vidare till nästa destination.

Carina avskyr att flyga, så självklart skulle vi besöka flygvapenmuseet i Linköpning så att hon fick konfronteras med sina rädslor. Det blev rätt tyst i bilen när vi körde fram mot parkeringen...

Vad ska hända här???
Men, det var ju inte så farligt, bara ett litet musei-besök. Vi tittade på och fascinerades av alla dessa flygplan, hur de byggdes i början på 1900-talet och hur de var konstruerade. Intressant också att då många av planen konstruerats av svenska ingenjörer och hur Sverige låg så långt i framkant när det gällde just flygplan (militära).

Planen var stora och det var massor av olika konstruktioner, vissa snyggare än andra... "Tunnan" måste iaf ha varit någon av de fulaste...

Kan vara det fulaste som någonsin konstruerats!

Det fanns även intressanta utställningar om hur synen på Sveriges försvar har varit genom tiderna, med tillhörande typiska hem under de olika årtiondena.

Gillade den här!
Älsklingen har hamnat i 90-talet.
Vi kollade även in i flygsimulatorn och på den upphittade DC-3:an.Vi avslutade med en liten fika och glass innan vi for vidare till vår slutdestination, Villa Källhagen ute på Gärdet i Stockholm.

Vi slappade lite och snackade och jag var ju bara tvungen att berätta för Carina varför vi skulle gå upp kl 5 morgonen efter. Dels för att jag aldrig skulle få upp henne så tidigt annars, men även för att jag har hållit på detta så länge så jag kunde ju inte låta bli att berätta att vi skulle ut på gryningsritt i centrala Stockholm på morgonen!

Efter att vi duschat och piffat till oss tog vi oss in till "stan". Blev upplysta av en busschaufför att man"faktiskt måste göra rätt för sig, precis som på restaurangen" när vi försökte åka buss. Åh, fan! Skillnaden är väl att restaurangen har en kortläsare så att man kan göra rätt för sig, men det fanns minsann inte på bussen! Jaja, det gjorde oss gott att gå lite efter fem timmar i bil under dagen och det tog ju inte särskilt lång tid att hitta till O´Learys.

Märkligt nog var det nästan helt tomt. Inte bara på restaurangen, utan även på gatorna. Antar att Stockholmarna hade flytt staden såhär mitt i semestern.

Mycket god mat fick vi där, det bästa jag har ätit på restaurang på länge. Det enda man kunde klaga på var det röda vinet som inte var någon höjdare, men det gick ju ner. Mätta och nöjda traskade vi tillbaka till hotellet och kom väl i säng vid 12-tiden. Gött att veta att man skulle upp fem timmar senare. Men det var det ju värt.

Sömnen blev inget vidare för min del. För det första var det ett helt täcke i sängen. Jag avskyr att dela täcke. Det blir alltid så varmt och obehagligt. Sedan tjötade Älsklingen ett tag (jag hörde ju inte för jag hade öronproppar). Sedan var han tyst i fem sekunder och därefter började han snarka... Sista gången jag tittade på klockan så var den 02:37 och kort därefter ringde väckarklockan!


4 kommentarer:

  1. Vad skönt att se att man inte är ensam som sover med öronproppar. Själv har jag alltid öronproppar när jag sover. Sover så mycket bättre när det är tyst och jag slipper alla störande ljud, Bara vetskapen att man inte kommer att störas av ljud under natten gör att man sover bättre. Tycker det är hur skönt om helt att plugga in öronpropparna riktigt djupt i öronen och höra hur alla ljud stängs ute mer och mer när propparna expanderar i öronen för att till slut bli helt tyst.

    Ibland får jag dock lite ont i öronen av propparna. Har du något bra tips på sköna öronproppar att sova med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maja!
      Ja, det är verkligen skönt att stänga ute alla ljud med öronproppar. Speciellt när den som ligger bredvid i sängen snarkar väldigt ljudligt!
      Jag har också problem med att jag blir lite öm i öronen emellanåt, men jag har valt att använda de proppar som stänger ut mest ljud. De är rätt stora, men de håller verkligen tätt!
      Här har jag köpt dem: http://www.oronpropp.se/200-par-ear-soft-fx-med-extremt-hog-dampning-snr-39db.html

      Radera
    2. Tack för tipset på öronproppar. Jag har provat en hel del olika öronproppar. De i storlek small brukar vara skönare för mig men jag tycker att de dämpar för lite för att verkligen kunna sova
      helt ostört i tystnad. Brukar därför köpa lite större öronproppar för att slippa pojkvännens snarkningar .

      Låter fantastiskt med öronproppar som dämpar 39 dB. Måste ju verkligen bli hur tyst och skönt som helt med dem i öronen. Tror de vanliga gula propparna jag har ni dämpar 28 dB. Ska ta testa dem.

      Är det bara när du sover som du använder öronproppar? Själv har jag rätt känsliga öronen som på konserter, uteställen, bio, spinningpass mm så använder jag musikproppar (Alpine Music Safe) för att slippa få tinnitus eller ont i öronen. Dock kan jag inte sova med musikpropparna då de dämpar för lite. Dock hur sköna som helt. Känns inte ens när man har dem i öronen. Alla blir bara lite tystare.

      Radera
    3. De dämpar bra, men ibland hörs snarkandet ändå. Det gäller att somna först:).
      Jag föredrar att ha proppar på t.ex. konserter också, när jag väl kommer ihåg dem. Är rätt känslig för höga ljud. Och så har jag proppar när jag simmar, för att slippa få vatten i öronen. Funkar kanon. Fast då använder jag sådana som är avsedda för simning.

      Radera