Sidor

lördag 12 november 2022

Lastträning och galopp

Jag har ju bestämt mig för att köra en lite längre session av lastträning med Kalle och hade egentligen planerat det till förra helgen. Men det blev inte av då, så det fick bli idag istället.

Jag studerade Tristan Tuckers videos på trtmethod.com där han lasttränar ett sto som är tämligen bestämt med att hon minsann inte tänker låta att någon annan bestämmer över henne. Hon gör i princip samma saker som Kalle, går ut för fort, sparkar när Tristan ökar pressen på henne, försöker hela tiden ta kommandot och slippa släpet osv. Hon kör också ner huvudet innan frambommen, vilket jag är oerhört glad över att Kalle inte gör! En utmaning mindre!

Men dit jag måste nå är att ha kontroll över hans fötter, vara den som bestämmer när han ska flytta framåt och bakåt, vara den som bestämmer när han ska gå ut ur släpet och in. Han ska kunna stå kvar där lugnt och fint och jag ska kunna stänga bakbommen och luckan utan att han får panik. Det är målet.

Jag började med att låta honom gå in som vanligt, han stod kvar i några sekunder och for sedan ut igen. Inte en chans att jag kunde få honom framåt där. Så jag valde att flytta på mellanväggen så att vi fick mer plats och jag kunde gå in i släpet, öva på framåt och bakåt, ett steg i taget. Sedan backade jag längre och längre bak med samma övningar.

Men så snart jag ställer mig utanför släpet tappar jag kontrollen över hans fötter och han tar kommandot. När mellanväggen var öppen fick han dessutom mer utrymme för att backa åt alla möjliga och omöjliga håll, så det var inte så bra.

Så jag ställde tillbaka mellanväggen där den ska vara och så försökte jag lasta honom från den tomma rännan i släpet. Samma sak igen. Ett steg fram, ett steg bakåt, ett steg fram osv. Det funkade rätt bra och jag backade lite så att jag kunde klappa honom på baken medan han stod kvar. Till sist brötade jag med bakbommarna lite grann och han stod kvar och därefter kunde jag backa honom ut ur släpet, lugnt och fint.

Det kändes äntligen som om vi kom lite längre denna gång. Han är helt avslappnad i släpet nu. Helst vill han ju stå och gosa med mig där inne, men jag kan avlägsna mig allt mer och han står kvar själv. Det kändes också väldigt bra att jag kunde bröta med bommarna så att han inte brydde sig om det heller.

Jag höll på ganska länge, för jag ville få lite mer resultat idag och det fick jag också, så jag är mycket nöjd med hur långt vi kom. Jag insåg också att det faktiskt skulle kunna gå lika bra att lasta honom inifrån den tomma delen av släpet, så länge han står kvar när jag stänger bommen och är lugn så kan jag lika gärna göra det därifrån som utifrån. 

Någon gång, om inte alltför länge ska vi ut och åka, min Kallis och jag!

Lastträning pågår

Egentligen hade jag tänkt att rida honom också, men eftersom vi tränade såpass länge med släpet och jag kände att det var en hel del att smälta för honom ställde jag in honom i boxen och red Bosse en runda istället.

Jag körde lite TRT-övningar med honom också. Han är fortsatt lite okoordinerad och lite stapplig, men han blir alltmer rörlig och kändes fräsch när jag klämde igenom honom i musklerna.

Vi skrittade ut och allt kändes ok. När vi travade första traven kändes han REN! Så underbart! Därför fick han trava på lite mer, längre sträckor och fler sträckor. Vi red ner i grushålan och runt den, sedan upp i Skattagårdsskogen och där tog han backen i galopp, hela vägen upp. Så himla kul! Han kändes riktigt fin!

Vi tog oss vidare genom skogen och sedan var det galopp igen. Han var så himla på! Äntligen!

Så det blev ju en riktigt bra lördag med bra lastträning och pigg och fräsch Bosse!

Dagen avslutades med att jag sladdade ridbanan. Det är första gången jag gör det i november. Men regnet som kommit den senaste veckan har runnit undan, vi har inte mycket regn på gång i väderprognosen kommande vecka och jag har ju belysning numera, vilket gör att jag kan rida där på kvällarna, helt underbart!

Alyssa spanar från soffan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar