Sidor

måndag 6 augusti 2018

Ridning

I lördags morse gick jag upp tidigt och tog in hästarna för att rida Bosse lite. Det var dags för ett pass i paddocken. Med lite bommar och något hinder.

Eftersom jag inte har ridit så mycket i paddocken den senaste tiden har det inte heller blivit något filmat, så det bestämde jag mig för att göra denna gång.

Först hittade jag Pelle i vinterhagen. Ensam. Märkligt. Jag hade släppt honom, Bosse och Caddan i den nya hagen bakom vinterhagen dagen före. Men Pelle hade alltså på något märkligt sätt lyckats ta sig in i vinterhagen utan att de andra hängde på.

Så jag tog in honom och gick och kollade var de andra två hästarna befann sig. Jo, de var där de skulle vara, så jag tog in dem också innan jag gick ut och kollade Pelles bravader i vinterhagen. Jag hittade hålet i stängslet ganska direkt. Han hade sprängt undertråden på ett ställe och på något sätt lyckats komma in under övertråden. Det fanns ett halkspår precis före stängslet där, så jag vet inte riktigt vad han hade hittat på. Men det var i alla fall lätt och smidigt att laga denna gång!

Sedan satte jag upp min Pixio Cameraman och passade på att testfilma när jag tog fram bommar och hindermaterial. Den filmar helt perfekt nu! Inställningarna ligger kvar från gång till gång och den här gången blev det faktiskt riktigt bra såg jag på filmen efteråt!

Sedan gick jag in i stallet igen och gjorde i ordning Bosse. Det gick snabbt och lätt, han blir ju inte så smutsig nu när det är torrt ute. Rätt gött faktiskt!

Han var lite seg till en början när jag satte igång att rida honom. Jag fick mana på honom rätt mycket för att få honom framåt i någorlunda energisk skritt. Jag jobbade lite som förra gången, men många övergångar, halt-skritt-trav-skritt-halt. Jag tog bort skritten i framåtläget, vilket funkade bra och försökte även skippa skritten i avsaktningarna, vilket gick sådär.

Sedan var det galoppfattningar. Han gör dem så bra nu! Vilken utveckling han har gjort  med det! Han sätter dem riktigt bra! Högergaloppen sätter han varje gång och den har han så lätt för. Vänster är lite svårare och kräver mer jobb. Men även den går framåt.

Vi galopperade över bommarna och det gör han också bra. Han suger tag mot bommarna och prickar dem rätt bra. Jag försöker bara hålla en bra galopp framåt och låter honom sköta bom-prickandet. Eftersom jag inte är någon ryttarstjärna kan jag inte "lägga hästen rätt" på hinder, utan jag måste istället låta honom sköta det där själv. Det är hästen som ska hoppa och inte jag. Jag önskar att jag hade den där insikten för tio år sedan då jag köpte Pelle. Kanske hade vi haft mer framgångar tillsammans då...

Vi travhoppade även ett litet hinder med travbom framför som vi har tränat så många gånger tidigare och även det gick bra.

Jag var väldigt nöjd med honom under hela passet och jag är så glad att jag fick filmat detta! Nu ska jag bara ta tag i redigeringen. Det tar ju sin tid! Och så ska jag ladda upp filmen på Youtube när vi har fått igång våran snabba internetupkoppling så att jag slipper lägga en halv dag på det! Här kommer en liten suddig bild från filmen:

Galopp!
Jag har även ridit idag och det stod uteritt på schemat. Fast först provade jag ett nytt regntäcke som jag köpte på Gekås. Bosses gamla regntäcke har tyvärr gått sönder, så det var dags för ett nytt nu. Det satt helt perfekt och han kommer nog att trivas i det till hösten! Det var ett Horseware Amigo Hero 6 som är det jag har använt tidigare. Det är helt ofodrat och passar bra när det regnar men inte är så kallt. Det är ett täcke som mina hästar har bott i under de regniga vintermånaderna då de inte har varit klippta. Vi får se hur jag gör med klippningen kommande vintersäsong. Kanske en spår- eller täckesklippning eller ingen alls.

Såhär såg i alla fall täcket ut på honom:

Regntäcke
När vi kom ut från stallet regnade det faktiskt lite grann. Det kom några förskrämda droppar på oss, men ingenting som gjorde oss särskilt blöta. När det inte har regnat sedan midsommarveckan så är det med stor glädje man tar emot regn. Helt underbart! Det ger förhoppning om att torkan kommer att ge sig till sist även detta år!

Vi red en kortare runda idag. Först skritt längs Linnarpsvägen, sedan in på gärdsvägarna och förbi Lunden och Hulegården. Lite galopp fick vi med och en del trav. Men en ganska lugn runda ändå. Han skötte sig fint idag också. Han var märkbart piggare nu när det är ca tio grader kallare än förra veckan. Det har varit strax under eller runt 20 grader idag. Så jämfört med 30-35 är det ju nästan lite svalt:).

Nästan hemma!
Åh, jag måste berätta om gårdagen också! Dålig kronologisk ordning här idag... Men Magnus och jag tog med oss Selma och Nelly på en långpromenad igår. Helga har varit i Göteborg hos sin uppfödare som ska ställa ut henne och ta en kull valpar på henne. Det var meningen att de skulle ha ställt ut henne igår, men vi hade inte ordning på vaccinationsintygen så det gick tydligen inte. Detta hade jag ingen aning om då jag aldrig har sysslat med utställning... Men på onsdag ska Helga och Nelly revaccineras och då kommer veterinärkliniken att fylla i de vaccinationer som har gjorts i det lilla intyget (som har en förmåga att försvinna när man behöver det) så då ska det gå bra att ställa ut henne.

Nu tog de ändå med henne hem i alla fall och så har de fixat till hennes päls som var lite väl vildvuxen nu... Så hon blev så fin, lilla Helga!

I alla fall så gick vi ju en rejäl runda igår! En mil blev det nog. Drygt. Jag hade runt 16000 steg på klockan när vi kom hem och hade ju inte gjort något annat innan vi gav oss iväg, så det blev långt. Men det var så härligt att komma ut och gå lite! Det blåste och var rätt så svalt ute. Jag hade långa träningstights på mig och det var inte för varmt. Så det var helt ok att vara ute så länge!

Selma och Nelly tyckte såklart att det var härligt att komma ut och röra på sig också och få sniffa på lite grisspår och annat spännande! Vi passade också på att låta dem bada för att svalka sig lite extra. Värmen tar ju styggt på framför allt stackars Nelly med sin björnpäls, men även Selma känner av det, så det är väldigt populärt att bada!

Det märktes även på dem att det var svalare ute och de hängde med bra hela vägen faktiskt! Det gjorde även Magnus som inte brukar vara så intresserad av promenader:)

Skogs- och badvovvar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar