Sidor

tisdag 19 februari 2019

Galoppombyte

Tisdag idag och planen var att rida efter jobbet. Närmare bestämt i ridhuset. Paddocken är tyvärr inte ridbar än, men det kan inte dröja länge till nu. Vi har haft plusgrader i snart två veckor och rätt så lite nederbörd, vilket betyder att tjälen släpper och så småningom torkar paddocken upp så att jag kan sladda och välta den och sedan rida i den.

Tills dess är det rätt lyxigt att ha skrittavstånd till ett stort fint ridhus. Uppvärmda och klara när vi kommer dit och avskrittningen sköts på vägen hem. Bättre än så kan det inte bli!

Jag hade bestämt mig för att lägga upp en bom på medellinjen för att introducera Bosse till galoppombyten. Det är något som aldrig hann komma in i hans utbildning som unghäst innan jag slutade rida, så det är något som jag aldrig har provat med honom förut. Jag har försökt när vi har ridit i skogen och han har kommit i en kurva i "fel"galopp, men då har han aldrig lyssnat på skänkeln. Däremot har han bytt spontant och då har han bytt rent.

Han kändes fin idag, men lite stum i munnen. Det var troligtvis jag som inte var tillräckligt kvick i mina hjälper och inte drev på ordentligt. Man får driva på honom rätt bra med benen för att han ska jobba ordentligt. Men det kommer mer och mer ju fler pass vi rider på banan och i ridhuset.

Jag jobbade honom lite i skänkelvikningar i skritt först och jag tycker att han svarar bra för sidförande skänkel. Dock var det snäppet bättre i traven faktiskt. Men det är lätt att han blir förböjd i halsen när han ska gå undan vänster skänkel som är lite svagare på mig.

Jag jobbade lite övergångar mellan halt, skritt och trav och han svarade fint både framåt och bakåt. Sedan fattade jag galopp och det gjorde han på första försöket. Så mycket bättre han har blivit på det nu!

Jag jobbade i galoppen med snett igenom, bryta av till trav och direkt fatta ny galopp för att förbereda lite inför galoppombytena.

Han var lite svårsvängd så jag struntade i att hoppa över bommen, utan red på en stor volt i galopp och sedan gav jag honom ytterskänkel för den nya galoppen samtidigt som jag ställde om honom och på första försöket bytte han direkt! Men bakbenet till en början, men efter några steg bytte han även fram. Jag var helt chockad! Jag hade verkligen inte räknat med att han skulle förstå det med en gång så! Som om han hade gjort det förut.

Jag hade sett framför mig att det skulle bli väldigt svårt och att detta är något vi behöver jobba med detta året, men nu känns det ju som att det är några gånger till sedan kommer han att förstå helt vad jag vill och göra rena byten.

Dock hade han inte lika lätt att byta från vänster till höger. Där var jag tvungen att ta ner honom i trav för att han skulle fatta ny galopp. Hans vänstra bakben är ju lite svagt, så förmodligen behöver han bygga ännu mer styrka innan han orkar byta även åt det hållet.

Men så glad jag var över honom idag! Så himla kul! Sedan finns det ju en massa att slipa på, han blir lite springig innan han byter ordentligt och högergaloppen springer han gärna in i också.

Nästa gång ska jag lägga en upphöjd bom så att jag gör en volt tillbaka och får språnget nära väggen istället så att han får lite stöd av den. Då blir det också en längre linje och lättare att rida på bommen än när den ligger lite kort på medellinjen.

Framöver ska jag också jobba mycket mer med galoppen. Sätta fattningarna bra i högergaloppen så att de kommer lika direkt som vänster och jobba mer med formen och försöka lugna ner galoppen lite så att han inte blir så springig.

Men vilken start på detta jobb! Så kul!

När vi var klara var det däremot inte lika kul. Jag hoppade av honom, mockade bort bajset och sedan gick vi ut ur ridhuset och stängde efter oss. Sedan skulle jag ställa honom bredvid en lagom hög sten för att jag skulle komma upp på honom. Men då skulle han ställa sig så långt ifrån att jag inte kunde hoppa upp och så skulle han snubbla över sig själv och putta på mig och ha sig så jag blev så irriterad på honom. Den sidan av honom är inte den bästa! Så jag började gå hem och till sist hittade jag en tillräckligt hög gärdsgård som gjorde att jag kom upp, men då skulle han ju ge sig av innan jag hade satt mig i sadeln. Där har vi också ett jobb att göra! Det är så drygt att inte komma upp på honom om jag måste hoppa av när vi är ute och rider!

Men bortsett från det så var jag grymt nöjd med honom!

Finhästen uppifrån

Så fin!
Nu är jag så trött! Jag hade en "vilodag" igår och hade bara tänkt ta in hästarna och sedan köra till Gekås för att handla lite. Men när jag kom hem så stod det en ensilagebal och blockerade stalldörren. Jag ledde in hästarna på framsidan istället (så spännande tyckte de!) och sedan började jag skala balen så att den blev så smal att jag kunde få in den genom dörren.

När den var tillräckligt smal testade jag att välta den in genom dörren och det gick, men sedan ville jag ju ha in den så att det gick att stänga dörren. Jag kämpade och slet och svetten bara sprutade, men till sist fick jag släpat in den så långt i stallet att det gick att stänga dörren.

Sedan var det bara till att skynda sig in och byta kläder och åka till Gekås. Det var å andra sidan perfekt att vara där igår. I princip folktomt. Så gött att gå där då!

Jag kom i alla fall i säng lite senare än tänkt och sedan vaknade jag 02:20 av att Magnus snarkade så att jag var tvungen att lägga mig i gästrummet. Där kunde jag inte somna om och sista gången jag tittade på klockan var den halv fyra och jag bestämde mig för att gå upp om jag fortfarande var vaken vid fyra. Men på något sätt lyckades jag somna om, drömma en massa konstigt och sedan ringde klockan vid fem och jag kände mig helt död!

Nu är jag så trött och det ska bli skönt att gå och lägga sig! God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar