Sidor

tisdag 31 juli 2018

Energipåfyllning

När man är låg på energi och humör är det extra viktigt att göra sådant som ger energi tycker jag. T.ex. umgås med hästarna...

Idag kommer hovis på besök och ska sko Caddan och Bosse. Så jag passade på att gå upp klockan fem för att hinna rida innan hon kommer. Det var faktiskt helt underbart att komma ut vid den tiden. Runt klockan sex höll jag på att göra i ordning Bosse och vi var ute i paddocken kvart över.

Jag fick en sådan härlig bild på Pelle när han står och spanar ut från sitt fönster. Jag älskar de stora fönstren i boxarna, samt att det inte finns något galler framför dem (eftersom rutorna är gjorda av polykarbonat som hästarna inte kan skada sig på).

Spanaren
Jag har inte ridit i paddocken sedan vi hade vårt härliga hopp-pass när det nu var? Känns länge sedan. Har i alla fall undvikit att rida där pga värmen. Det har inte känts juste helt enkelt att plåga honom när blinningar och flugor och värmen tar så hårt.

Men idag var det "svalt", faktiskt bara 19,5 grader när jag gick ut, men sedan kom solen upp och värmde oss. Men jämfört med de 30+ grader som vi har dagligdags nu så känns det rätt svalt.

Han var jättefin redan från början. Framåtbjudningen fanns där hyfsat från början. Lite seg i skrittvolterna, men när jag bad om trav fick jag det direkt. Det blev många övergångar, först skritt-halt-skritt, sedan skritt-trav-skritt-halt-skritt-trav. Ökade svårighetsgraden genom att ta bort skritten mer och mer och försöka trav-halt-trav. Det funkar hyfsat framåt, lite svårare tillbaka, men han var grymt fin idag!

Sedan fick han pusta lite och då kan han bli seg, men när jag tog tyglarna så ville han genast framåt och jag fortsatte jobba med övergångar för att förbereda galoppen. Även galoppen kom hyfsat direkt. Högergaloppen var jättefin och han gjorde massor av fina fattningar!

Han fick galoppera på något varv och sedan bytte jag varv och fortsatte i förvänd galopp, vilket gick kanon! Han har så lätt för sig i högergaloppen!

Sedan var det dags för samma jobb i vänster varv. Lite svårare att fatta rätt galopp så fick bryta av flera gånger, men han tar fattningarna direkt även om det blir fel galopp ibland. Men även vänster galopp var jättefin idag! Han fick jobba med den i förvänd också, vilket var svårare och han bröt av i första kortsidan. Jag testade igen och då kom vi igenom två kortsidor. Grymt duktigt!

Han var verkligen så fin idag! Jag är så glad! Och det känns verkligen som om all ridning ute ger mycket för ridningen i paddocken. Han har blivit så mycket starkare och har fått så mycket mer framåtbjudning. Det känns som om han tycker att det är lite roligare nu också.

Så jag får väl fortsätta att lägga in lite träningspass i paddocken framöver, hoppas att värmen ger sig snart så att vi slipper svettas ihjäl!

Så nöjd med denne kille idag!

Svettig!
Jag märkte rätt tydligt att jag behöver ta fram röjsågen och röja sly runt staketet nu, det växer helt galet mycket och in på själva ridbanan. Jag fattar inte var det får växtkraft ifrån???

Massor av sly runt staketet

Bosse passar på att käka
Vi blev ordentligt svettiga båda två idag. Bosse såg ut såhär när vi kom in i stallet efter lite avskrittning:

Trött och svettig
Så han fick en välbehövlig dusch innan jag ställde in honom i boxen igen i väntan på hovis. Han har nu gått nästan fem veckor sedan han skoddes senast (förutom högerskon då som han fick ny för två veckor sedan efter tappsko) och han har slitit skorna rätt bra. Sömhuvudena på bakskorna är i princip helt nedslipade och han har slitit bra i tån på vänster fram. Han hade kunnat gå någon vecka till kanske, men då börjar skorna snart att glappa och vi riskerar tappskor, vilket vi INTE vill ha. Så det blir bra att få gått igenom skorna idag!

Jag har börjat använda appen Equilab rätt frekvent nu och jag tycker att den är riktigt bra, faktiskt. En träningsapp för ridning som urskiljer de olika gångarterna och tid och sträcka. För en analys-nörd som jag är det väldigt intressant att följa hur mycket tid jag lägger på varje gångart, hur långa mina ridrundor är egentligen osv. Såhär ser datan ut från dagens pass:

Intressant fakta!
Jag var bara tvungen att ta en bild på min "fina" vita t-shirt efter ridningen. Det är helt omöjligt att ha vita kläder i stallet. Jag fattar inte hur jag tänkte när jag köpte den här. Såhär ser den i alla fall ut nu efter ett par timmar i stallet och på hästryggen:

Inte så ren vit t-shirt
Det är bara i Hööks-katalogen det funkar att ha vita kläder i stallet. Eller möjligen om man har någon anställd som gör i ordning hästen så att det bara är till att sitta upp...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar