Sidor

måndag 30 januari 2012

Fruset vatten i stallet? *TIPS*

Jag läser nu på flera bloggar och på Facebook att folk börjar få problem med fruset vatten i stallet, vilket leder till tungt arbete med att bära vatten. Även jag börjar få problem. Stallet är stort och kallt och det har nu varit minusgrader en dryg vecka, vilket gör att det blir svårare och svårare att få igång vattenkranen på kvällen. Kylan ska hålla i sig och dessutom ska det bli kallare denna vecka.

Hittills har det funkat att värma kranen med vantarna. Det är ju i själva kranen som är gjord av metall som vattnet fryser, inte i ledningen till kranen. Så några minuters värmning har funkat bra. Men idag gick det inte att röra själva kranen, den satt fast. Jag insåg att det inte skulle hjälpa att värma med vantarna. Så jag gick helt enkelt och hämtade min hårtork, värmde kranen med den i någon minut och sedan var det full fart på vattnet!

Jag letade också upp vår gamla värmelampa som vi hade till griskultingarna när pappa födde upp grisar, och hängde upp den ovanför kranen. Den får vara igång under dagen imorgon så har jag förhoppningsvis inga problem när jag tar in hästarna på kvällen.


En annan sak jag gör är att jag tar in vattenslangen i källaren så att inte den fryser. Då kan jag koncentrera mig på att hålla igång enbart kranen istället.

Nu sitter kranen lite provisoriskt fastsatt i en stolpe, den ska flyttas till ett bättre ställe och då tänker jag bygga in slangen och kranen i en isolerad låda för att slippa få problem i framtiden

Sammanfattningsvis är mina tips för att slippa bära vatten:

  • Försök värma kranen (metalldelen) t.ex. med hårtork för att se om vattnet kommer igång.
  • Använd någon typ av värmekälla ovanför kranen (se dock till att den är godkänd för användning i stall och att den inte blir för varm och det börjar brinna).
  • Se till att ha vattenslangen inomhus så att inte den fryser.
  • Bygg in kranen och till-slangen i en isolerad låda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar