Sidor

torsdag 2 februari 2023

Avbruten gängtapp och ridtur på Kallis

Vilken fin solig dag vi har haft idag! Jag käkade lunch med en kompis och vi tog ett varv runt verket ute eftersom det var soligt och det var trångt i vårt lunchrum. Så härligt att komma ut och få frisk luft på lunchen!

När jag kom hem var det fortfarande ljust ute och jag insåg att jag inte behövde ha så bråttom ut i stallet, det är ju faktiskt ljust en bra bit efter klockan fem numera.

Denna månad, februari, börjar min energi komma tillbaka och igår satte jag upp tre mål för månaden. De ser ut såhär:

1. Minst 16 ridpass med Kalle

2. Minst 16 ridpass med Compis
3. Minst 16 träningspass (cykel/löpning/styrka)

Ja, det blir en komigångmånad laddad med många härliga aktiviteter! I praktiken innebär det 4 pass per vecka för varje mål och det vill jag definitivt hålla. Februari har ju exakt 4 veckor, vilket gör det lätt att räkna.

Jag vill verkligen komma igång med hästarna och träningen igen och kunna börja träna igen med hästarna lagom till mars. Vi får hoppas att vädret blir bättre än i januari, men det hindrar ju egentligen inte. Det går både att rida och springa när det regnar. Styrketräningen och cyklingen görs ju inomhus, så den är helt väderoberoende.

Det känns bra att ha en månad med mål igen, jag trivs inte med att vara "mållös" och utan riktning, utan nu vet jag vart jag vill och vad jag behöver göra för att nå dit!

Så idag började jag med att rida Kalle en runda. Jag har varit dålig på det hittills i år, det har mest blivit promenader. Men om jag ska komma igång med ridningen så behöver jag ju just det, RIDA.

Det blev en kort uteritt i hemmaskogen. Planen var egentligen att gå vänster på Obbhultvägen, det håll han brukar gilla. Men vi fick stanna i backen på grusvägen pga en bil och när vi precis var på väg ut på vägen kom en bil till från andra hållet så då fick vi stanna igen och då lade han in backen och ville inte alls gå åt vänster. Så då lät jag honom gå åt höger istället, något han inte varit så positiv till innan, men idag traskade han på bra. Min lustige, lille Kalle!

Jag lyssnar på ett avsnitt av Equipodden med en hästetolog som pratar om hästars känslor. Hon är inne på att man ska låta hästen välja vissa saker så att den får känna sig trygg och glad. Att man ska undvika att köra över hästen och att den då blir mer positivt till arbete. Det kanske funkar ibland, men det håller ju inte att hästen väljer vart man ska rida varje gång, men däremot försöker jag vara lite mer försiktig i min reaktion när Kalle blir istadig.

Han blev istadig igen när vi skulle svänga in mot skogen, han stannade och lättade lite i framänden, men jag bara tryckte på mjukt med skänklarna och då gick han framåt. Han tittade sig omkring i skogen, men han valde hela tiden att gå på framåt, så det var ju jättebra. Vi red bara ut på grusvägen och ut på Obbhultvägen igen, jag lade inte in några utmaningar utan lät honom bara gå rakt fram egentligen. 

Han är väldigt pysslig med huvud och mun, jag tror att han stör sig på att jag håller i fegremmen, för det blir ju ett tryck över hans hals, men jag är inte beredd att släppa den för jag vet ju aldrig om han tänker vända. Fast idag var han inte särskilt vändningsbenägen, men det vet jag ju först efteråt.

Det var i alla fall kul att komma upp på hans rygg igen, nu gäller det bara att fortsätta!

Bakom världens gulligaste öron!

När jag var på väg ut tänkte jag brodda honom för det frös på på kvällen, men när jag höll på med vänster framben och hade gängtappen maximalt nedskruvad ryckte han till och jag tappade hans hov och då satte han ned den med gängtappen i. Såklart gick gängtappen av och jag tänkte att det var kört med att få ut den igen för den gick av precis jäms med kanten på skon. Så jag fick skruva ur alla brodd igen. Hovslagaren ska snart komma, så jag tänkte att det får vara så.

Men nu varnar SMHI för 1,5 dm snö imorgon och då vill jag ju ut och rida i snön såklart! Och då måste jag kunna brodda, så jag tänkte att det på något sätt borde gå att få ut den där jäkla gängtappen ur broddhålet.

Först åkte jag dock in till Hööks och köpte en ny gängtapp, jag vill verkligen inte ge mig ut i någon snöstorm imorgon!

När jag kom hem var Magnus hemma och jag berättade vad som hänt. Vi gick ut i stallet med alla verktyg Magnus kunde hitta. Först försökte han med två mejslar, men lyckades inte vrida runt gängtappen. Till sist tog han fram en större skruvmejsel och en hammare och så slog han runt gängtappen och då började den faktiskt röra på sig och till sist fick han ut den! Så jäkla bra!

Jag höll i Kalles ben medan Magnus grejade och Kalle skötte sig så himla fint! Han var lugn och nyfiken på Magnus verktygslåda så han undersökte den noga...

Så detta betyder att vi är redo för att ta oss an snön imorgon och i helgen om den får ligga kvar, så kul!


Gängtappen kvar i det högra broddhålet


Den del av gängtappen som satt kvar och vi fick ut!

Compis verkar frisk och fräsch, inga nya skador idag och svullnaden i vänster framben är i princip helt borta. Så himla kul! Planen är att kolla hur han springer på lördag och springer han rent tänker jag skritta igång honom så han får röra på sig igen. Han är nog lite uttråkad i sin lilla hage och jag hoppas kunna släppa ihop de där två grabbarna snart utan att det blir mer skador. 

Kalle är grisk mot honom i boxen och hugger och har sig, men Compis håller sig oftast på behörigt avstånd. Dock börjar han utmana Kalle lite, så vi får väl se vem som blir den som bestämmer till sist. Eller om de blir riktigt goda vänner, det hade ju varit det bästa såklart. Hoppas nu att Compis skador är över och att vi kan få en störningsfri resa framåt härifrån!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar