Sidor

måndag 13 februari 2023

Bra start på veckan!

Idag är det måndag igen och vi fick vakna upp till en klar och solig morgon. Compis tyckte att jag var ute i stallet alldeles för tidigt och han låg kvar ett tag medan jag gosade god morgon med Kalle.

Trött kille

Vill sova lite till!

Det har varit lite torrare de senaste dagarna och allting börjar torka upp nu. Hagen ser riktigt fin ut redan och det är så skönt!

Jag fixade stallet och sedan gick jag ut med Alyssa en kort runda. Vi kom iväg strax innan sju och vi behövde ingen pannlampa, dock reflexer. Men det är ju så gött att det även börjar ljusna tidigare på morgnarna nu!

Ljus och fin morgon!

Solen på väg upp bakom taxen!

Jag jobbade på under förmiddagen och precis när jag skulle gå ut med hundarna på lunchpromenaden kom det in ett gäng tråkiga moln. Lagom till jag kom hem försvann molnen igen och solen tittade fram igen. Så typiskt! Men jag var i alla fall tacksam över att jag fick komma ut, röra på mig och få frisk luft.

Jag har faktiskt lite träningsvärk, framför allt i benen efter gårdagens 2-timmarsrunda på hästryggen, men jag leade upp kroppen så det blev bättre på eftermiddagen.

När jobbet var klart gick jag ut och tog in hästarna. Jag började med Kalle. Han fick jobba från marken i paddocken som också har börjat torka upp. Den är torrare än igår, men tyvärr pågår det en del tjällossning, så rida är ingen bra idé, men det funkar ok att göra lite olika markövningar i skritt.

Idag var det fokus på rakriktning, en del av uppbyggnadsträningen som jag sysslar med just nu enligt Susan Widners SWUS-metod som jag hörde talas om via Equipodden i förra veckan.

Han fick även gå lite på volt och över upphöjda bommar och så lade jag in lite TRT-övningar. Jag försökte få honom att gå med en bom på var sida om benen, men det var en svår övning, vi kom några steg framåt med frambenen i alla fall. 

När jag var klar med Kalle gjorde jag i ordning Compis. Han gick ju lite tuffare igår, så det var perfekt att jobba även honom från marken idag. Han är ju en väldigt snäll och go häst, men jag märker att han behöver jobbas lite från marken då han kan bli lite bufflig emellanåt.

Det är väldigt kul att börja med TRT-övningarna på en ny häst och börja från början igen. Det är så olika hur de svarar på den typen av träning. Vi började med att bekanta oss med paddocken som han inte har sett tidigare.

Han var rätt spänd och gick och kikade på lite allt möjligt och sedan tände han till ordentligt när två hästar reds förbi på vägen. Då blev han stor och bufflig och gick och kikade på dem och gnäggade åt dem så länge han kunde se dem. Det var också hundar som skällde någonstans i närheten så han hade lite svårt att koncentrera sig på arbetet. Men jag jobbade med ledövningar, att han ska hålla distansen till mig, att han ska kunna backa på kommando, flytta bakdel (lätt) och flytta framdel (svårare). Även han fick gå lite över de upphöjda bommarna. På slutet av passet blev han något mer avslappnad och huvudet sänktes lite så då valde jag att avsluta och gå tillbaka till stallet.

Compis i paddocken

Det känns som om jag fått en riktigt bra start på den här veckan! Jag fick väl upp farten i helgen då jag tack vare det fina vädret var mycket aktiv med över 30000 steg i lördags och 25000 steg igår.

Jag har gjort en ordentlig plan för veckan, dag för dag, över vad jag ska göra med hästarna och idag gjorde jag precis det jag hade planerat. Imorgon blir det ett pass på bana för Compis, troligtvis i ridhuset, då jag inte räknar med att tjällossningen har stillat sig till imorgon.

På onsdag blir det uteritt för Compis och mer träning från marken för Kalle. Torsdag blir det premiärträning för Compis och på fredag blir det backträning för Kalle. Till helgen får vi troligtvis besök, vilket betyder att det blir uteritt ihop. Passar bra för Kalle att få komma ut med ryttare på ryggen och sällskap, det kan han behöva! 

Jag har väl planer för i princip varje vecka, men nu kommer vädret att vara bättre och jag har en mer exakt plan, vilket gör att jag tror på att jag kan se till att hålla den där planen. Tänk var skönt det kommer att kännas på söndag när jag tittar tillbaka på veckan och konstaterar att jag hållit planen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar