Sidor

lördag 6 mars 2021

Kalles vecka

Kalle har gått två dressyrpass såhär långt denna vecka. I tisdags hade jag som intention att vi skulle trava lite bommar för att sakta ta oss tillbaka till hoppningen. Så jag lade ut lite bommar i ridhuset. Jag hade en på kortsidan vid A, tre på ena diagonalen och en bomhög på andra diagonalen.

Det var ett antal hästar i ridhuset samtidigt, så det var lite störningsmoment, men han tar ändå det med rätt så stor ro. Dock var han rätt så på tårna och pigg. Han har också lagt sig till med ett "nytt" trick där han på den öppna delen av volten skjuter ut bogen och drar ut ur volten, vilket gör att han blir lite svårtstyrd. Arbetsformen har också blivit lite sämre, han är något tjafsigare i munnen igen.

Vi började i alla fall med att skritta över alla bommar, vilket gick bra, inga bekymmer med det. I skritten är han väldigt fin och där tjafsar han inte så mycket. Jag började trava och då försvann den goda arbetsformen, men jag försökte ändå jobba honom på volterna och ut på långsidorna. Han travar ju bra, men pysslar mycket med bettet. Jag red in på bommen på kortsidan som vi hade skrittat över flertalet gånger och då gör han ett jättehopp så att jag nästan flyger av. Jag tar ett varv till och rider på bommen igen men då svänger han åt sidan.

Så jag börjar om, jobbar med lite annat så länge och i slutet av passet börjar jag med den där bommen igen. Jag skrittar över den och ber om trav direkt efter, travar ett varv, saktar av precis innan, skrittar över, trav igen. Så gör jag det några gånger och till sist få jag bjudning och vilja från honom att trava över bommen. Först väldigt sakta och sedan i normal trav med normala steg över bommen. Jag gör samma jobb åt andra hållet och efter ett tag kan vi trava över bommen lugnt och tryggt även i det varvet och när det funkar nöjer jag mig och ger honom massor av beröm.

Jag har en teori kring det här och jag tänker att för Kalle kan det uppenbarligen vara en jättegrej att trava över en bom. För honom är det också en skillnad mellan att skritta över en bom och att trava över den. Det måste jag acceptera och jobba vidare med lugnt och tålmodigt. För om jag inte löser detta på bomnivå, kommer jag troligtvis aldrig att lösa något problem överhuvudtaget. Kan han inte ta sig an en bom på marken lugnt och balanserat är det direkt osmart att börja ställa upp hinder framför honom.

Det är därför väldigt skönt att han är såpass ung och formbar samt att jag känner att jag har all tid i världen att jobba igenom detta ordentligt. Så att jag på sikt kan få en häst som tar sig an både bommar och hinder med gott självförtroende och med en härlig vilja.

Jag har nämligen känt ibland när jag har travat och galoppera mot bommar och hinder att han några språng innan hindren/bommen lite tappar bjudningen och stänger av motorn och då misstänker jag att han inte är helt trygg med arbetet och då gäller det att få honom att bli det. Det handlar också väldigt mycket om att jobba ihop oss som ekipage och känna förtroende för varandra.

Han är ju en jättefin hopphäst, han har väldigt mycket kapacitet att hoppa och en fin förmåga att ta sig fram till hindret, så det är inget vi behöver jobba med, utan jag tror att den dag vi båda känner förtroende för varandra kommer det att bli väldigt enkelt att hoppa tillsammans!

Så i torsdags var det dags för träning för Charlotte. Jag berättade för Charlotte att jag upplevde problem med ställningen och böjningen samt formen i traven och galoppen och att jag ville jobba med detta.

Vi började i skritt på volt. Jag fick jobba på att ställa in honom och böja. Började försiktigt, jag får inte ta honom för mycket i munnen eftersom han är så känslig och vi jobbar efter teorin att det ska inte finnas någonting för honom att tjafsa mot i munnen. Jag fick ställa honom utåt på volten (sjukt svårt och ologiskt, men vi fick till det), flytta ut bakdelen på öppna delen av volten. Försökte variera så mycket som möjligt så att det skulle hända saker hela tiden. Han blev superfin i detta arbete! Han var väldigt avslappnad och lugn detta pass och det gick väldigt bra att jobba honom.

Sedan körde vi en liten åttvolt för att öva på att ändra böjning och ställning åt olika håll och få honom mjuk i sidorna och han blev verkligen jättefin! Så följsam och mjuk!

Därefter började vi jobba samma sak i traven som i skritten, dvs böja och ställa inåt och utåt, flytta bakdelen. Här blev det ju svårare, men jag fick jobba jättemycket på att bara leda och lätta, lirka och lätta och i princip knappt ta i tyglarna alls. När jag började flytta bakdelen på honom fick jag väldigt bra respons från honom, han mjuknade i sidan och kom ner i formen. Efter ett tag blev han riktigt fin!

Vi jobbade också i galoppen och samma sak där, lite mer tjafs i munnen, jag fick inte ta honom i munnen och när jag flyttade bakdelen fick jag fin respons.

Det blev ett himla bra pass och jag tyckte det var så bra att få jobba igenom ordentligt i skritten innan vi gav oss in i traven, det gjorde det hela enklare tycker jag. Jag fick också bra verktyg att jobba med framöver för att få honom att slappna av och hitta rätt arbetsform i samtliga gångarter. Så det ska vi jobba vidare med!

Men nu i helgen blir det uteritt och promenad med lite mindre krav, bara ut och mysa! Lite träning från marken ska vi också göra!

Så avslappnad innan träningen!


Jätteladdad inför träning:)

Och i torsdags firade vi sex månader tillsammans! Tänk vad tiden går! Och jag tycker vi har kommit långt på vår resa tillsammans, även om det ibland känns som om vi står på samma ställe och stampar, men det är ju kul att kunna se filmer på hur det såg ut i september-oktober då vi var helt nya för varandra!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar