Sidor

lördag 30 januari 2021

Vinter på riktigt!

Idag lyckades jag sova till halv sju och kände mig utvilad. Så gött! När jag kom ner i köket kollade jag termometern och det var -14,5 grader! Riktigt kallt alltså! Och inte så vanligt här.

Morgontemperatur

I stallet har jag ju en låda runt vattenkranen som innehåller en liten frostvakt, så jag lyckas hålla det rinnande än så länge, vilket är skönt. Men i hagen är det värre. Jag fyllde två hinkar med skållhett vatten i källaren och bar ut i hagen för att de ska ha vatten att dricka. Superviktigt för deras känsliga magar!

Månen lyste även i morse!

Kalle och Bosse fick på sig halstäckena idag när det var så kallt, så de var varma och goa därunder.

När jag var klar i stallet gick jag in, åt frukost, gjorde Magnus order för veckan och sedan gjorde jag mig redo för att ge mig ut i det underbara kalla vinterlandskapet!

Jag har merinoull-långkallingar, fleecelångkallingar och fodrade ridbyxor. Jag hade merinoullundertröja, supervarm tröja från Ariat och en helt underbar fiberpälströja utanpå det.

Jag hämtade in Bosse och gjorde i ordning honom. Jag kände igenom hela kroppen på honom för att hitta spänningar och jobba med dem. Riktigt häftigt när jag hittar triggerpunkter på ryggen som rycker i hela kroppen och så slappnar han av! Så gött! Han blir verkligen så avslappnad och fin hela han!

Vi skrittade iväg mot Ryen, ut i vinterlandskapet. Det var så underbart! Solen sken! Och så mycket ljus! Det ger så himla mycket energi och jag rider runt med ett ständigt leende på läpparna!

Sol och snö

När vi kom upp i skogen möttes vi av snöbeklädda grenar, som också innebar att snön föll ner på oss när vi passerade dem och jag fick snö i sadeln, inte så gött...

Till en början frös jag om fötterna, men så snart vi började trava kom fötterna igång och värmesulorna gjorde nytta. Längre upp i skogen kom vi ut på orörd snö. Det var endast några djur som hade gjort lite spår före oss.

Så vackert!


Vinterpropaganda

När vi kom ut till Bexells stenar var det såklart bilar på parkeringen, men vi galopperade lite ändå. Bosse var verkligen på hugget! Så pigg och så fin i kroppen, så lätt!

Vi mötte första paret och passerade dem, chansade sedan upp för en lång backe och kom ikapp nästa gäng. Vi passerade dem och fortsatte ner mot Valasjön där vi mötte ytterligare ett gäng med ett par hundar.

Och bokskogen är ju så vacker nu också! Det är nästan så att det inte går att föreställa sig hur det ser ut om 4 månader när löven börjar slå ut!

Den vackra bokskogen i vinterskrud

Isen låg på sjön och jag tänkte hur häftigt det hade varit att rida på is. Dock är ju det en rätt djup sjö så kanske inte värt att chansa på... Dessutom såg isen rätt svag ut i kanterna...

Utsikt över sjön

Vi fortsatte vägen fram och fattade galopp i första uppförsbacken, sedan var det helt fri väg hela vägen och vi kunde galoppera en bra sträcka innan vägen blev plogad och det fick bli trav. Han ville bara gå i vänster galopp idag, men den var så himla fin. Så lugn, så balanserad och reglerbar. Jag kunde sätta mig i sadeln och samla ihop honom, jag kunde ställa mig i lätt sits och låta honom galoppera på. Så häftigt!

Men han byte faktiskt till höger galopp när han skyggade för något och då fick han fortsätta i den galoppen. Då blev han mer framtung och huvudet åkte ner, jag försökte få upp huvudet och få honom mer på bakbenen men utan att lyckas. Men han galopperade på bra ändå!

När vi skulle vända in mot Obbhultskogen stod en skotare rakt över vägen och de hade problem med att få igång den. Det gick inte att passera den, men de fick till slut igång den och vi kunde passera. Det gjorde han utan att blinka. Så himla cool och lugn!

Vi fortsatte i trav över frusna vattenpölar och sedan blev det galopp igen. Vänster. Han körde faktiskt ner huvudet och busade, men när jag tryckte till mjukt med skänklarna fortsatte han framåt. Vi tog oss ner för backarna i skritt och trav där det inte var så brant och så blev det en kort galopp innan underlaget blev för dåligt.

Eftersom han inte hade gått så mycket i höger galopp beslöt jag mig för att försöka få honom i höger galopp på en åker genom att rida på en volt. Det lyckades inte, han ville bara skjuta ut vänsterbogen och dra åt vänster. Till sist gav jag upp, men se då fattade han högergalopp på rakt spår istället. Så jag red runt lite i den galoppen, vilket var härligt! Det är ju den galoppen han behöver träna mer på!

Sedan skrittade vi hemåt. Jag ville nästan inte sluta rida, det var så härligt att vara ute i detta underbara vinterlandskap!

Min vackra gård!

När vi kom hem fick han komma ut och så fick de lite lunchhö medan jag gick in och tog en kopp te. 

Därefter plockade jag in Kalle. Nu är det ju ljust ända till klockan fem så det är inga problem att börja med en häst vid halv fyra.

Jag gick igenom hans kropp också. Letade triggerpunkter. Han var betydligt lugnare idag än igår, det märkte jag direkt. Men han reagerade rätt mycket på de punkter jag hittade på ryggen, men slappnade av fint. Vi gick ut i paddocken och jobbade som igår. Ledningsövningar, personlig space och backningar. Sedan flyttade vi lite bakdel och smakade lite på flytt av framdel, vilket är svårare.

Han var som sagt betydligt lugnare idag och det märktes även ute. Han kunde koncentrera sig mer på mig, trots att Magnus och Selma var på kullen och letade efter räven. Jag kunde sätta honom i arbete och fick honom att slappna av mer. Så kul att det blir bättre direkt!

Nu ska jag fortsätta jobba med honom på detta sätt i februari, jag blev sjukt sugen på att rida honom, men jag tänker att först ska jag lösa hans spänningar innan jag sitter upp på honom så att vi har en bättre grund att stå på. Så kul med detta arbete med hästarna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar