Sidor

fredag 29 januari 2021

Sista veckan i januari!

Nu går veckorna sådär vansinnigt snabbt igen! Idag är det fredag, det känns som om det nyss var måndag! Och vi är i sluttampen av januari, känns rätt skönt faktiskt!

Jag började veckan med en 24 timmars fasta. Denna testade jag en ny variant där jag åt frukost i måndags och sedan åt nästa gång frukost på tisdagen. Själva fastandet gick bra, jag körde ett cykelpass på Zwift på kvällen utan problem, men jag tyckte att det var lite svårt att sova.

Jag hade sådan jäkla energi och värme i kroppen, som en inre "buzz" liksom och hade svårt att komma till ro. Men jag var ändå pigg när jag vaknade och fixade stallet innan jag åt frukosten.

Det har faktiskt inte blivit så många fastor i år sedan jag gjorde den första på 58 timmar, men det var skönt att fasta och jag ska nog fortsätta att göra det i början av veckorna. Det är så himla skönt att låta kroppen vila från mat!

Dock är jag inte säker på ifall frukost till frukost är det bästa med tanke på sömnen, men jag tänker att jag testar en gång till i alla fall.

Fasta!


Cykelpass på fastande mage

På tisdagen jobbade jag som vanligt på förmiddagen, sedan kom hovis och skodde Kalle och Bosse. Så skönt att få på Kalles skor igen! Men fy vad kallt det är att stå still i ett stall när hovis arbetar! Så när han var klar fick jag göra mig en kopp te och försöka tina upp några timmar framför datorn igen.

Efter jobbet gav jag mig iväg med Bosse till ridhuset. Mest för att bara känna av honom lite grann, vi har ju inte varit där på någon vecka. Han fick gå lite travbommar och galoppbommar samt lite mindre hinder.

Han var rätt taggad, men på ett positivt sätt, han var framåt och inte så mycket uppåt. Även om han studsade till en gång efter att vi hoppat ett av hindren. Litet oskyldigt skutt bara med huvudet mellan frambenen :).

Annars var han fin att rida och jag jobbade inte så länge med honom, bara ca 30 minuter, vilket kändes rätt lagom. Han är väldigt fin att rida nu måste jag säga! Det enda är att han trycker in vänstersidan i vänstervarvet och genar lite i hörnen, samt vill gärna svänga in vänster bakben, men när jag rättar honom arbetar han väldigt bra. Sedan får jag också pass yttersidan i högervarvet så att han inte trycker ut den där. Men det häftiga är ju att jag numera känner när han svassar iväg med benen åt något håll, det kan jag inte säga att jag gjorde för ett år sedan, så min ridning har verkligen gått framåt!

Det var månsken och lite vitt på marken så det var så himla häftigt att rida ute! Jag stängde av pannlampan för den kändes rätt överflödig!


Så ljust i månskenet!


Moonlight shadow

I onsdags gick orken ur mig fullständigt på eftermiddagen/kvällen så jag kom aldrig ur soffan och därmed blev det heller inget pass varken med hästarna eller på cykeln. Dock tänkte jag att jag kanske skulle kunna hinna med ett cykelpass på torsdagen om jag kunde komma ifrån jobbet lite tidigare.

Men igår (torsdag) var jag alltså på plats på jobbet och på något konstigt sätt så blev klockan helt plötsligt fyra ändå och det var mer än dags att gå hem, jag kom ju ändå dit vid sjutiden...

Men i alla fall så vaknade vi upp till ett ännu mer snöigt landskap igår! Så härligt! När jag kom hem och tog in hästarna var fullmånen på väg upp igen och jag förstod att pannlampan skulle vara överflödig även denna kväll!

Månen på väg upp över trädtopparna!

Det var verkligen helt magiskt ute när Bosse och jag traskade till ridhuset för torsdagsträningen! Så vackert och fridfullt! Det var nästan så att jag red ut en runda istället :).

Det var rejält kallt ute, runt -7 när jag tog in hästarna vid femtiden och jag kände att det nog hade sjunkit några grader till på vägen till ridhuset. Men jag har mina fantastiska kläder och värmesulor, så frös gjorde jag inte.

När jag kom in i ridhuset tog jag av mig jackan och bytte till tunnare handskar. När vi började trava ångrade jag att jag inte hade tagit på mig någon buff, för det blir ändå lite fartvind där inne och den var jäkligt kall! Jag behöll kjolen på under hela passet i alla fall och det var rätt skönt!

Denna träning började vi med tre travbommar, mellanrum, tre travbommar på ena långsidan. Han kändes väldigt fin i formen och välbalanserad detta pass och han justerade sig så himla bra med bommarna. Istället för att bara drälla på, kortade och längde han för att komma bra på första bommen. Han var lyhörd och jättefin!

På andra långsidan red jag öppnor i trav som han gjorde superbra! Jag red också galopp och hoppade på upphöjd bom på volt, vilket han också gjorde bra. Det kändes så enkelt!

Sedan gjorde Charlott om bommarna på långsidan till varsitt litet hinder med 4-5 galoppsprång emellan. Men vi började med en rolig övning där vi kom först i vänster galopp och vände upp på det andra av de två hindren i serien. Så jag kom liksom ur sväng och hoppade hindret. Och han var så jäkla fin! Vi kom perfekt på hindret och jag kände att jag kunde räta upp mig direkt efter hindret och börja fokusera på avsaktning utan att behöva ägna en lång sträcka åt att samla ihop hästen.

Charlotte frågade om jag märkte vad som hände och jag svarade att "jag kunde räta upp mig", jo, men det var ju för att han hoppade balanserat och inte körde ner huvudet efter hindret! Wow, vilken upplevelse! Det blev ju så mycket enklare att både rida mot hindret och rida efter hindret! Helt fantastiskt! Jag var så glad över att han gjorde detta så bra!

Vi gjorde samma sak i höger varv men hoppade då det andra hindret i serien och det gick lika bra! Han gjorde det så bra! Och jag kände bara att vi fick ett sådant himla fint flyt! Vi hoppade också serien i följd och då blev han lite taggad mellan hindren, men när jag kom i högervarvet lyckades jag få in fem språng även om det sista blev lite kort, så lyckades jag ändå fånga honom direkt efter första hindret och kunde kontrollera honom mot andra.

Sedan skulle vi hoppa hinder på diagonalen, men då kände jag lite att orken tog slut, så vi gjorde det ett par gånger men då började han dra ner huvudet och jag tyckte att vi skulle nöja oss där. Han hade ju gjort ett så himla fint pass!

Och det är ju såklart så att när han jobbar så bra som han gjorde, rak och fin och verkligen tar i, då blir han också trött snabbt och då tycker jag det är bättre att avsluta än att få honom emot mig och så blir det ingen positiv upplevelse.

Det här var i alla fall ett pass som gav mig en liten glimt av hur det skulle kunna vara att hoppa honom när han blir mer stadig i det här läget. Då blir det så himla mycket enklare med allting och jag behöver inte kämpa så mycket med honom utan kan rida lugnt och fint och koncentrera mig mot nästa hinder. Så jag hoppas verkligen att han fortsätter såhär och att han stärker upp sig så att han orkar vara i det läget längre och längre framöver! Så himla kul!

Månskenet igen!

Jag tycker att han har blivit mycket lugnare och mer avslappnad den senaste tiden och då blir han också mer arbetsvillig, vilket är härligt!

Igår var jag fortsatt rejält trött när jag till sist kom i säng och jag hade bestämt mig för att sova tills jag vaknade och ta lite sovmorgon idag. Jag vaknade klockan 04:00. Så var det med den sovmorgonen!

Jag låg kvar en stund och försökte somna om, men gav upp vid halv sex. Då gick jag upp och släppte ut hästarna. Minst sagt krispig morgon! -10 grader. Men jag älskar det här! Så mycket bättre än regn och plusgrader som hade varit alternativet!

Jag hoppas att jag kan jobba klart ganska tidigt idag och kunna ta vara lite extra på dagsljuset som är så intensivt nu när snön lyser upp! Och så blir det lite härlig uteridning med Bosse imorgon i snön!

Kall natt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar