Sidor

lördag 2 januari 2021

Årskrönika 2020

Jag brukar ju alltid summera året som har gått vid årsskiftet, men i år har jag faktiskt gjort en video i ämnet istället. Det är rätt tidskrävande, men det är även den skrivna årssummeringen. Jag går ju igenom månad för månad här i bloggen för att konstatera vad som har hänt osv.

Tanken var att videon skulle ha publicerats på nyårsafton, men jag blev helt enkelt inte klar i tid, utan den blev klar igår.

Förutom det som nämns i videon så har jag väl några saker från året som jag vill beskriva här också.

Det har ju varit ett år med en skadefri Bosse, så härligt efter ett 2019 där han var senskadad från maj till oktober, skadade ett bakknä, skadade ögat och fick kolik samma år. Och när året började hade jag precis fått sätta igång honom och kunde rida i samtliga gångarter igen.

Bosse och jag har gjort en fantastisk resa tillsammans detta år. Jag har gått ifrån att tycka att det är svårt och läskigt att galoppera mot en bom på marken, till att hoppa enklare banor i galopp och drygt en meter med hjälp av 5½:an. Det är en stor mental resa som jag har gjort, men också fysisk. Jag ser att mina händer har höjts ungefär 10 cm när jag rider och min position på hästryggen är betydligt bättre än för ett år sedan. Så kul att kunna utvecklas på detta sätt i sin sport!

Den mentala resan har jag tagit hjälp av Horse in mind och deras kurs "Tänk dig till bättre ridning". Det har verkligen hjälpt mig och jag gillar konceptet, kursen är uppdelad i fyra moduler med information om hur hjärnan och våra tankar fungerar samt hur vi kan använda det till något positivt, blandat med rena avslappningsövningar som jag har varit rätt flitig med att använda. Det har gjort betydligt mer nytta för min ridning än jag någonsin kunnat drömma om! Och när man väl har köpt kursen så har man tillgång till den för all framtid, vilket är jättebra när jag vill gå tillbaka och repetera.

Även Charlotte har så klart varit en god hjälp för min utveckling detta år. Min tränare som är helt fantastisk! Hon har lyssnat på mig när jag har talat om min rädsla för hoppningen, stöttat mig när jag kämpat med en motsträvig Bosse, utmanat mig när hon har märkt att min rädsla börjat släppa. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag och jag ser fram emot detta årets träningar som  börjar på torsdag!

Bosse har också äntligen börjat hitta framåtbjudningen och arbetsviljan nu i höst. Så underbart! Som jag har kämpat med honom! Fått rida mycket aktivt i varje steg för att få fram honom, diskuterat med honom när han har tjurat ihop och sparkat åt mig osv. Det har helt släppt nu och häromdan kunde vi sitta och jobba med galopp från skritt samt galoppombyten. Helt underbart! Min teori är att han har behövt denna långa tid att bygga upp sin kropp för att orka ha framåtbjudning och arbetsvilja och det är väl årets största insikt; hur lång tid det tar att verkligen bygga upp en häst. Han är ju en häst som säger ifrån när saker och ting inte är bra och jag kan ju bara tänka på hur många hästar som inte säger ifrån som går och jobbar med saker som deras kroppar inte är redo för, som i längden resulterar i skador. Så var försiktig och bygg upp hästen långsamt, det är den största lärdomen!

I videon nämner jag att jag körde ett egenpåhittat koncept, #16weeksofhealth", inspirerad av ett TV-program, där jag under 16 veckor uteslöt alla former av socker och alkohol samt hade fokus på att vara aktiv, sova bra osv. Jag var nyfiken på vilka resultat man kan få om man ger det tid. Och resultaten var helt fantastiska! Kroppen svarade genom att tappa överflödiga fettdepåer, gå ner i vikt och ge mig en enorm energi. Jag kom hem från jobbet och studsade ut i stallet och upp på hästryggen. Jag sprang mer i juli än jag har gjort sedan 2015 och var över 100 km. Det var helt enkelt en magisk tid!

Egentligen var uppoffringen inte så stor, men eftersom jag hela tiden följde upp mina framsteg så var det enkelt att hålla mig till min plan och inte välja det där jäkla sockret även om jag var enormt sugen emellanåt.

I december har jag varit en ordentlig sockerråtta, men gjorde slut med det igen i söndags då jag vaknade med en förkylning. Och jag kommer att tracka varje gram socker jag äter detta år. Jag tror inte på att förbjuda, utan snarare måste jag vilja välja bort det. Alkoholen är jag väldigt sparsam med fortfarande. Jag har druckit något glas vin här och där och skålade in det nya året med Prosecco, men annars dricker jag mest mineralvatten. Jag har konstaterat att alkoholen inte gör något positivt för mig och min kropp och då kan jag lika gärna avstå.

För 2021 ser jag framför mig att jag fortsätter att tracka hur träningen går osv och så har jag återigen satt ett mål som jag hittills aldrig har lyckats med, nämligen att börja styrketräna. Jag tycker att det är så grymt tråkigt och väljer gärna bort det. Men nu har jag samlat på mig inspiration via Instagram, jag har redskap för det och det finns några appar som jag har laddat ned och i onsdags körde jag faktiskt ett första pass. Jag hoppas få till ett idag också. Jag är ju så nyfiken på vad den typen av träning kan göra med mig kropp över tid. Och det passar bra nu också då jag inte springer pga skadan jag fick när jag trillade av Kalle för några veckor sedan. Jag tänker att jag ska bygga upp kroppen så att den tål löpningen bättre framöver och inte utsätta bäckenet och höfterna för onödig påfrestning under en tid framöver nu. Så det blir mycket promenader och säkert en helt del körning på crosstrainern. Och om det milda vädret fortsätter kan det bli rullskidor och cykel också.

Året har också den andra halvan präglats av min nya underbara häst Kalle som jag stiftade bekantskap med i juli. Han har verkligen kryddat mitt liv med sina små egenheter. Det är så häftigt att få göra en resa med en unghäst igen, att få "skapa" mig min nya härliga partner som jag ska ha så kul med framöver. Samtidigt som utmaningarna ibland är rätt tröttande. 

Målen med honom för 2021 är egentligen bara att fortsätta lära känna och bygga förtroende så att vi kan ta oss fram överallt och så småningom börja hoppa lite mer ordentligt. Jag har absolut ingen brådska med honom, han ska ju ändå vara i mitt liv i förhoppningsvis 20 år till, så vi kan ta god tid på oss att lära känna varandra och lita på varandra. De saker som jag jobbar med nu som jag hoppas ska bli bättre med hans mognad och utveckling är huvudslängandet och tunggrejen samt hans spökerier för olika saker. Jag hoppas och tror att det är någonting som går att jobba bort och jag känner ändå att grunden finns där; han svarar framåt när jag ber honom även om han är lite rädd.

Corona är ju såklart också något som har präglat året, det går inte att komma ifrån även om jag är så jäkla trött på tjatet om det och på alla restriktioner. Om folk bara hade haft vett att isolera sig när de är sjuka så kunde vi andra få röra oss fritt under tiden. Men jag hoppas att saker och ting kommer att återgå till som det var tidigare, där vi får tävla i t.ex. hästsport som innan och där vi får röra oss fritt och utnyttja de demokratiska rättigheter vi normalt har i detta land (som t.ex. mötesfriheten som just nu är helt indragen i princip).

Jag är så nöjd med att jag till sist tog mig BE-körkort under året! Jag har funderat över det så länge och varit på väg att göra det redan för tio år sedan, men nu kom jag äntligen till skott och det ångrar jag inte en sekund! Jag har förvisso lagt mycket tid och energi på det, men det har det varit värt för att veta att jag kör lagligt när jag väl ska köra med mina hästar någonstans!

Som jag nämner i videon så har jag drömmar och mål för 2021 som bland annat innefattar att komma ut och tävla med Bosse. Om nu tävlingarna kommer igång igen, det är ju tävlingsstopp för oss amatörer fram till och med siste juni. Men om smittspridningen minskar kan ju det ändras framöver. Jag vill i alla fall komma ut med honom på öppen bana eller pay and jump till att börja med och det tror jag att vi egentligen är redo för nu, det gäller bara att hitta något sådant här i närheten. Jag får också se ifall jag tycker att det är värt att tävla överhuvudtaget, med tanke på att det kostar medlemsskap i förening, licens, startavgifter osv. Vi får se när det blir aktuellt!

Och så drömmen om terrängbanan med Bosse... Jag är så sugen på att bygga lite egna hinder som vi kan träna på här hemma. Jag tror verkligen att det hade passat honom så bra. Han är modig och älskar att galoppera ute och gillar att hoppa, det skulle kunna bli en riktigt bra terränghäst av honom! Vi får se hur det går med det, jag ska i alla fall hålla utkik efter lämpliga träningstillfällen till våren och kanske tar jag mod till mig och ger mig iväg, vi får se!

Här kommer min video i alla fall! Enjoy!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar