Sidor

lördag 9 januari 2021

Kränga däck!

Jag köpte ju nya, slätare däck till min fina cykel och jag har gruvat mig lite för att behöva byta däck. Jag känner mig inte som någon cykelmekare och är ärligt talat inte särskilt intresserad av att meka med någonting. Men jag tänker att det är bra att kunna pyssla lite själv med grejerna. Det är ju förenat med en viss kostnad att lämna in cykeln på verkstad och senast jag lämnade in den på service orkade de inte ens skruva på nya hattar på däckventilerna trots att dessa var helt paj. Så jag var väl inte helt nöjd.

Jag har använt Youtube för att ta reda på hur man gör och hittade denna mycket informativa video!

Det ser ju ganska enkelt ut på videon, men jag vet ju hur det brukar vara när man ska göra något i verkligheten, det brukar inte vara lika lätt. Men jag gav det i alla fall ett försök!

Medans Magnus fortfarande låg och sov gick jag ner i källaren och monterade av bakhjulet. Bäst att börja med det krångligaste först!
Bakhjulet avmonterat!

Eftersom min cykel är en cycocross satt det väldigt grovmönstrade däck på den och de har suttit där sedan jag köpte den. Jag har cyklat många mil inklusive Tjejvättern med de där däcken. Men jag förstod ju att de var rätt långsamma när jag cyklade med en medarbetare till jobbet i somras. Så det var honom jag bad om råd när jag bestämde vilka däck jag skulle köpa. Jag ville ha ett par hyfsat släta som inte får punktering hela tiden och han rekommenderade dessa.

Första utmaningen var att få av de gamla däcken. Det gick bra att lossa dem och sedan använde jag ett par däckkrängare för att få av det från fälgen. Efter lite kämpade gick det bra och däcket och slangen var borta!

Däcket borta!

Sedan krängde jag på däcket på ena sidan och så öppnade jag upp slangen och pumpade i lite luft i den innan jag började montera den under däcket. Därefter klämde jag in däcket i fälgen och det gick faktiskt bra utan att använda krängarna. Jag lyckades inte heller klämma slangen, utan allting blev precis som det skulle!

Jag fick klura lite grann innan jag förstod hur kedjan skulle sitta när jag monterade tillbaka hjulet på cykeln, men det löste sig bra det också!

Däcket på fälgen!


Färdigmonterat på cykeln!

Därefter var det samma sak med framhjulet. Jag monterade av det från cykeln, krängde av det gamla däcket och på med det nya. Ganska enkelt ändå, betydligt enklare än jag hade trott!

Det gamla grovmönstrade framdäcket


Det nya slätare!

Jag kände mig faktiskt väldigt nöjd med mig själv när jag var klar! Det tog bara runt en halvtimme, vilket jag tycker är bra gjort på första försöket! Nu behöver jag inte vara rädd för att byta däck igen i alla fall!

Jag monterade cykeln i trainern och ställde den i tvättstugan. Sedan har jag rensat bort lite växter som jag har misslyckats med att övervintra och skapat lite mer plats där för att det ska bli bra att cykla. Det är nämligen där jag har bäst WiFi-connection, därför får det bli det rummet som blir mitt cykelrum!

Ikväll ska jag installera trainern och köra mitt första pass. Ska bli så kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar