Sidor

söndag 30 april 2017

Hästar och sol!

Vilken underbar dag! Strålande sol! Och ingen storm! Lite kall vind, men ändå en av de bästa dagarna hittills i år!

Efter frukost gav jag mig in i traktorn och gjorde i ordning paddocken. Magnus hjälpte mig att koppla på sladden. Jag körde med pinnarna nedåt (brukar ha den uppochnervänd) för att få bort lite ogräs och annat skräp. Det var helt perfekt att det regnade igår och i förrgår. Sanden var fuktig på de flesta ställena, men började redan torka upp.

Efter harvningen kopplade vi på ringvälten och jag tryckte till underlaget ordentligt. Det blev riktigt bra, faktiskt. Dock gjorde jag ett misstag, jag glömde hörselkåporna och det ringde bra i öronen efteråt. Jäklar vilket oljud! Det var inte så smart. Men så blev det.

Efteråt var jag i alla fall laddad för att sätta igång hästarna! Dock ville Magnus ha hjälp med att få bort skräpet från vedklyvningen, så det fick jag hjälpa honom med innan jag studsade ner i källaren och hoppade i ridkläderna. Skön känsla att ha dem på sig igen!

Hästarna hade varit nyfikna medan jag fixade paddocken och de kom springandes när jag skulle ta in dem.

Jag började med Pelle idag. Han har fortfarande en del vinterpäls kvar, så jag tog fram skrapan och skrapade mängder med päls. Det släppte fint. Några gånger till, sedan har han nog sin sommarpäls klar!

Jag brukar ju gå med Pelle eftersom han kan få spel och bli okontaktbar. Men ibland är han hur lugn som helst. Så jag lade på honom sadel och klädde på mig själv med hjälm och väst för att kunna hoppa upp på honom om han skötte sig.

Han skötte sig otroligt bra. Vi gick runt Obbhult motsols och enda gången han var lite upprörd var genom Linnarp. Där finns ju mycket att titta på. Jordbruksmaskiner, kor och hästar, så det är väl helt ok att bli lite upprörd över det första gången man går där på länge. Men han lugnade ner sig så snart vi kommit förbi ridhuset. Så när jag hittade ett bra ställe att stå på, hoppade jag upp på honom.

Han kändes lite stel till en början, men det tog inte lång tid innan han slappnade av och skrittade på. Han till och med travade lite. Med en hostning för att visa hur gammal han är:). Lustig häst, han brukar alltid "högfärdshosta" när man ska trava. Det har han alltid gjort. Han hostar aldrig annars...

Vi skrittade på genom Obbhult, förbi grushålan. Tittade på grannens nyfödda lamm (så söta!) och han var hur lugn som helst hela vägen. Det var precis så som jag vill ha det. Lugnt och skönt, utan utspel. Bara helt underbart! Åh, vad glad jag var! Jag kände mig trygg med honom och jag hoppas att vi kan fortsätta såhär framöver. Jag har saknat det något så fruktansvärt att rida! Det är ju så kul! (när det går bra).

Lugna Pelle
Efter Pelle var det dags för Bosse. Han ser ut som om han inte har någon vinterpäls kvar, men när jag väl började borsta honom så var där hut mycket päls som helst. Jag fick ta fram skrapan till honom också!

Han var faktiskt ovanligt snäll att borsta idag. stod mest och njöt med lång mule. Härligt att se!

Bosse fick gå ut till paddocken. Nu när den är iordninggjord får man ju se till att nyttja den maximalt.

Även Bosse var väldigt lugn idag. Han var inte skrämd för någonting. Däremot så lade han bak öronen vid vissa tillfällen. T.ex. när vi skulle trava, så lade han bak öronen och ville inte svara framåt. Men han stannade inte, utan gick framåt och till sist föll han in i trav. 

Han gjorde ett riktigt tjurande där han sparkade ut med höger bakben, men jag tog oss igenom det och tillät inte honom protestera. Framåt är det enda som gäller. 

Det blev ett kortare pass. Jag kände mig nöjd när jag fick igenom att han tänkte framåt. Mer än så kräver jag inte just nu. Det kändes överlag rätt bra med honom också idag!

Bosse i paddocken
Jag är väldigt nöjd med hur det gick med hästarna idag. Det ger verkligen mersmak att fortsätta sätta igång dem. Det var ren glädje idag! 

Efter ridningen gick jag ut med hö i hagen och släppte ut dem igen, trots att klockan var nästan fem. De kan stå ute och äta tills det blir nattningsdags ikväll. Så bra!

I hagen ikväll
Törstig Pelle!
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar