Sidor

tisdag 26 juli 2016

Norska intervaller

Ännu en skön, solig dag! Inte riktigt lika varmt som igår, men ändå betydligt bättre än det regn och rusk som var utlovat. Idag sov vi lite längre än vanligt och hade inte ätit frukost förrän klockan var efter tio.

Jag stack ut efter gräsklipparen. Det är helt otroligt vad gräset växer! Två gånger i veckan klipper vi nu. Rätt drygt! Men det ger ju motion och solbränna, så det är väl lite positivt i alla fall...

Efter gräsklippningen tog jag tag i lite ogräsrensning och lyckades bränna mig av brännässlor på armarna. Inte skönt! Jag hann även med en stund i solsängen på altanen. Skön dag!

Ikväll grillade vi lite och jag kokade färska rödbetor direkt från odlingslådan. Mums!

Därefter tog jag en snabb tur till affären för att handla lite innan jag åkte ner till Moarna för att köra rullskidor. Jag tycker att jag har kommit igång såpass bra med rullskidträningen att det var dags för intervaller. Och vad passar bättre än s.k. "Norska intervaller", eller "Björgen-intervaller". Det sägs vara de intervaller som står bakom norrmännens framgångar och det finns forskning som tyder på att just dessa intervaller är de mest effektiva om man vill höja sin VO2 max.

Vad innebär de då? 4x4 minuter med 3 minuter aktiv vila. Jag satte ihop passet på Garmin connect och skickade över det till klockan. Himla smidigt.

Jag hade först tänkt köra på Källängsvägen, men det är ju en smal väg som är trafikerad, vilket ju kan innebära lite bekymmer, såsom att jag riskerade att bli avbruten mitt i en intervall. Så det fick bli cykelbana istället. Jag åkte ner till Moarna och valde att köra på cykelvägen där. Ingen risk för någon trafik i alla fall!

Långa fina skuggor idag!
Jag började med tio minuters uppvärmning. Jag hade solen i ryggen så att jag såg hur stavarna sattes ner och kunde förbättra. 

Sedan var det dags. Jag vände, fick lätt uppförslut och körde på. Det var lite svårt att veta hur hårt jag skulle orka köra i fyra minuter. Men jag körde i ett tempo som jag trodde skulle funka. Det var så jäkla jobbigt!

Efter första intervallen vände jag och körde aktiv vila i tre minuter. Sedan samma sak tre gånger till. Sista intervallen körde jag åt andra hållet och fick lätt nedförslut. Jäklar vilken fart jag fick upp! Medelfarten i rörelse landade på 19 km/h! Och inte latade jag mig heller, för även om det gick nedförs så hade jag också högst puls på denna intervall.

Det var så kul att köra intervaller! Att få köra fort, få upp farten. Men det är också sjukt jobbigt! Fast på något sätt skönt att få ut all energi ur kroppen. Bli hög  på endorfiner. Åh, vad jag har saknat det! Jag sprang ju en del intervaller när jag tränade löpning som mest, men nu har det ju inte blivit några sådana pass på länge.

Det var lite svårt att hålla tekniken upp när det skulle gå fort och jag skulle ta i, men det kändes ändå hyfsat. Det blev lite sämre på slutet av intervallerna när jag började bli trött, men det var ju väntat, bara till att träna på mer!

Mina fina rull-kompisar...
Jag avslutade passet med tio minuters nedvarvning och fick ihop totalt 48 minuters träning och strax över milen i sträcka-

Summering
Jag är nöjd med farten på intervallerna, det är ju lite bättre än när jag kör mina distanspass. Det var ju dessutom lätt uppförslut och motvind de tre första intervallerna.

Lite siffror
Ett annat glädjeämne denna dag hittade jag i växthuset... Nämligen min första egenodlade vattenmelon! Det ska bli riktigt kul att se hur den utvecklas och ifall det kommer fler meloner på mina plantor, som blommar flitigt just nu.

Vattenmelon på g!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar