Sidor

söndag 24 april 2022

Kalle, min Kalle!

Kalle skulle få gå ett pass i paddocken idag. Men vi tränade också lite lastning. Jag försöker lägga in det så mycket det går och det går verkligen framåt. Han är inte alls lika nervös över släpet längre och han står kvar längre och längre inne i släpet. Helt avslappnad är han inte, men det blir bättre och bättre. Men vi har mycket träning framför oss innan han åker lugnt och avslappnat, men jag är helt övertygad om att den dagen kommer att komma!

Han var för övrigt väldigt lugn och fin idag (också). Vi är verkligen inne i en bra period nu och jag njuter av att få sitta på hans härliga rygg samt bara att umgås med honom. Han är en sådan härlig personlighet! Och den gosigaste häst jag har haft så långt.

Vi värmde upp i paddocken som vi brukar, först från marken och sedan rätt mycket skritt med fokus på avslappning och kontakt med bettet. Han är så fin i munnen nu! Jag kan koncentrera mig på att inte glappa med yttertygeln och att inte tjuvhålla på innertygeln istället för att ha en häst som slänger runt med huvud och tunga.

Han var direkt superfin i traven. Bra i formen, bra takt, kanske lite undertempo till en början, men han kom igång bra.

Och galoppen... Så. Himla. Fin! Alltså vilken galopp han har! Så mjuk, så reglerbar, så enkel att rida, när han håller sitt huvud och mun lugn.

Han gjorde fantastiskt fina fattningar och övergångarna till trav var helt grymma, sådär långa och fina som jag har jobbat med att de ska bli. Jag var helt förundrad! Är det samma häst eller har någon bytt ut honom?

Han fick pusta lite och sedan började jag travhoppa ett litet kryss. Kalle var på och ville galoppera, så när vi kom ur svängen på kortsidan fattade han på eget bevåg galopp och så hoppade vi i galopp. Hur härligt! Han är så häftig att rida på hinder, han bara gör det han ska och det känns så enkelt! Nu rider jag på hela vägen till hindret också vilket gör att han hellre hoppar lite längre ifrån när vi inte ligger perfekt än att ta ett språng till och hoppa av för nära. 

Sedan hoppade vi 5½:an igen. Även där var han taggad och ville börja galoppera före travbommen. Då blir det lite för kort mellan krysset och oxern, så jag höll in honom, sa "trav" till han skulle fatta galopp och sedan hoppade vi oxern. Fick super känsla även där! Och han verkar gilla när det blir lite mer "riktiga" hinder. Även om oxern inte var hög, kanske runt 75 cm i bakkant så är det ändå betydligt högre än ett kryss på 40 cm.

Jag gjorde om krysset till ett räcke, fegade lite och tänkte att han kanske skulle tveka nu när jag hade ändrat hindret, men han brydde sig inte ett dugg om det och vi kunde komma på det i galopp hur enkelt som helst.

Nu känner jag verkligen att vi har kommit en bra bit på väg. Kalle är så mycket mer avslappnad me bommar och hinder och jag börjar känna att jag kan rida honom på hinder på ett bättre sätt. Jag kan driva honom hela vägen till och över hindren och då hoppar han ju utan några som helst tveksamheter. Jag behöver bara lita mer på min egen förmåga och på att Kalle inte bryr sig så mycket som jag tror att han ska göra. Men det är inte helt lätt, jag kämpar vidare för att hitta mer mod!

Men jag får en väldigt bra känsla med honom nu, han är så arbetsvillig och så koncentrerad när jag rider honom. Även om han kikar lite på kortsidan vid grinden så släpper han det när jag ger honom uppgifter så som att flytta bakdelen eller rida mot ett hinder. Han är verkligen så härlig att rida nu! Och han känns så nöjd när han får arbeta och lösa uppgifterna som jag ger honom. Det börjar kännas som om han letar uppgifter och vill ha mer utmaning. Men jag fortsätter att ta det lugnt med honom. Hellre det och få en helt trygg häst än att pusha för mycket när det går bra och få bakslag!

Det ska bli väldigt spännande att se på torsdag hur han hanterar Charlottes nya paddock. Bosse var rätt så tveksam där i torsdags. Han var först jätteladdad, men så snart ponnysarna lämnade tappade han all framåtbjudning och jag fick jobba stenhårt för att få igång honom. När jag väl fick igång honom så blev han superfin. Men det får nog bli uppblåsbar väst på i alla fall på torsdag för säkerhets skull!

Inget bra ljus i denna bild, men Kalle är så fin!


Bättre svartvitt...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar