Sidor

tisdag 5 april 2022

Vinterväder och fällande hästar

Igår var det verkligen vedervärdigt väder som liknade mer vinter än den vår vi har fått uppleva i mars. Det blåste, var 1-2 plusgrader och regnade, ibland med inslag av snö.

Efter att hästarna hade ätit klart sin lunch i hagen tog jag in dem och det var tre heldränkta och darrande hästar som kom in. De fick på sig varsitt varmt stalltäcke och rejält med hö för att få upp värmen och torka.

De borde ha haft täcken på sig ute, jag hade inte tänkt på att de numera har så tunn päls när de har fällt av så mycket av vinterpälsen. Både Kalle och Bosse har rätt tunn päls på halsen och även Pelle har fällt av mycket, så det var ett misstag att släppa ut dem utan täcke i sådant väder!

Kalles tunna päls på halsen, den gulare sommarpälsen lyser igenom

Idag var det tack och lov betydligt bättre väder. Regnet som kom igår behövdes verkligen efter en torr mars och hästarna hade rullat sig ordentligt i den lera som hade blivit i hagen.

Kalle fick komma in och jag gjorde i ordning honom för en uteritt. Först tänkte jag gå med honom, men så ändrade jag mig, vi behöver komma ut och rida för att öva på att gå framåt överallt. 

Han var lugn och fin när jag gjorde i ordning honom och det blev även lite gos och genomgång av hans muskler som kändes bra, framför allt ryggmusklerna som var avslappnade och fina.

Jag satt upp på gårdsplan i vanlig ordning och han hade rätt bråttom fram till brevlådorna innan han helt plötsligt drog åt andra hållet mot hundgården. Jag fick honom på rätt köl, men sedan skulle han snurra upp vid maskinhallen igen, dock fick jag vänt tillbaka honom och fått honom ut på vägen och framåt igen snabbare än förra gången.

Dock blev det stopp i backen upp mot asfaltsvägen i vanlig ordning. Där fick jag ge mig och hoppa av, vi traskade upp i skogen innan jag hittade en bra sten att sitta upp ifrån och efter det var han väldigt framåt och fin.

Vi vände upp i skogen och travade och galopperade på grusvägen och han var lugn, men framåt och pigg. Så fin! Det hela kändes avslappnat och härligt.

När vi skulle upp i galoppbacken ville han såklart inte gå däråt så jag fick gå upp i den backen också, men sedan fick jag sitta kvar resten av rundan. Han var pigg och framåt även på de grusvägarna och travade på fint. Jag försökte få ner honom i grushålan utan att lyckas, men han travade på framåt mot Attas. Sedan skrittade vi hemåt via Kullagården, han var lite småtittig, men ville hemåt så han gick på bra och det blev en avslappnad och fin avslutning på en Kalle som kände sig supernöjd med sig själv.

Jag tycker ändå att det blev en bra runda och jag märker vissa förbättringar, men det är bara till att ha tålamod och veta att det kommer att bli bättre. Jag kunde också rida mycket mer avslappnat idag och det har arbetet i paddocken bidragit med helt klart!

Fin utsikt bakom Kalles öron!

När vi kom hem borstade jag av Kalle och släppte in honom i boxen innan jag tog in Pelle och Bosse. Eftersom SMHI har lovat samma väder imorgon som det var igår beslutade jag mig för att göra rent de leriga grabbarna så att jag kan lägga på dem täckena innan de går ut på morgonen.

Jag började med Pelle, han gillade att bli lite ompysslad och jag fick både gjort rent honom och skrapat bort en hel del päls. Han blev så fin!

Även Bosse fick sig en omgång och jäklar vad han fäller nu! Jag fick slänga bort päls från piggborsten två gånger per sida! Och jag kunde skrapa bort mängder med päls. Vi får verkligen hoppas att det blir varmare temperaturer framöver så att de inte ska behöva ha täcken på sig alltför länge till.

Bosses piggborste efter en halv borstning

Men det var mysigt att få pysslat lite med killarna, när jag var klar fick de sin kvällsmat och jag kunde stänga stallet för natten.

Stallgången efter tre lerinpackade fällande hästar


Morgondagens trista prognos

Lite andra glada nyheter är att jag nu äntligen ska börja träna med grabbarna igen! Så himla kul! Min torsdagstid finns kvar så jag kommer att fortsätta med den. Dock känner jag att det blir lite körigt denna vecka och med tanke på väderprognosen kan det ju bli svårt att få rida någonting då det ska regna i princip varje dag. Så eventuellt nästa torsdag, vi får se. Men det ska bli så underbart att ha något att se fram emot på torsdagskvällarna igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar