Sidor

torsdag 14 april 2022

Äntligen torsdagsträning!

Som jag har längtat och väntat! Idag är det torsdag och det är nästan sex månader sedan jag tränade för Charlotte senast, men idag var det äntligen dags!

Det har varit en grå och regnig dag. Jag hade planerat att rida Bosse på förmiddagen idag, då SMHI hade lovat uppehåll till kl 12, men det stämde alltså inte, utan det har regnat i princip hela dagen.

Så jag fick planera om. Jag städade hela huset och så åkte jag och handlade inför helgen. Det var helt hysteriskt mycket folk på Coop, men lugnare på Lillegården där jag köpte köttet. Men det tog ju ett par timmar och när jag kom tillbaka insåg jag att jag behövde äta lite och sedan ta in hästarna så att Kalle hann torka lite innan jag började göra i ordning honom.

Han hade rullat sig (såklart!), men bara på ena sidan, men det tog ändå en stund att få honom ren. Han har ju fått så kort päls nu, så det är rätt lätt att göra rent honom.

Han var väldigt lugn och nästan lite trött där han stod på gången. Kompisarna var ju också inne, så han kände väl sig extra trygg.

Trött Kallis inför passet

Eftersom det regnade tog jag på mig regnrocken och även sadelöverdraget då jag valde att gå till ridhuset. Kalle har ju sina påhitt och jag var inte säker på att han skulle gå fram överallt, så han fick gå med mig vid sadeln, så att han ändå var den som upptäckte allting själv. 

Han var ändå rätt lugn hela vägen, tittade på några saker som han tyckte var läskiga, men gick hela tiden framåt och vi kom fram lugnt och fint. Vi gick in i ridhuset och jag lät dörrarna stå öppna i väntan på Charlotte och då blev det väldigt läskigt vid ingången enligt Kalle, så där fick vi jobba lite extra innan jag satt upp och började jobba honom i skritt samtidigt som Charlotte dök upp.

Jag höll i fegremmen till en början, för jag vet ju aldrig ifall han tänker vända eller slänga sig åt sidan. Men faktum är att han inte gjorde det en enda gång och han har inte heller gjort det sedan jag red igång honom efter min brutna handled. Han har kanske blivit en vuxen kille, men jag vågar inte riktigt lita på honom än, utan tar det säkra före det osäkra och håller i fegremmen tills jag känner att han är lugn och fin. Vi jobbade med volter och med förflyttning av bakdelen. Det är något jag behöver jobba mer med, framför allt flytta bakdelen för vänster skänkel som han har lite svårt för.

Han höll sig i skinnet och jag kunde snart börja jobba honom i traven också, samma arbete där, volter, raka spår, lite förflyttningar. Jag behövde fokusera på att hålla i yttertygeln så att den inte glappar och fortsätta hålla i den i övergångarna för att ge honom ett bra stöd. Han blir ju bättre och bättre i formen nu. Han slänger med huvudet och petar ut tungan, men det händer mer och mer sällan.

Det är en helt fantastisk känsla när han tar stöd i bettet och nästan blir lite tung i handen och jag har en häst som bjuder framåt och jobbar på bra.

I galoppen gick det också bra. Vi började i höger som är det "lätta" varvet. Han var riktigt fin där, men jag behöver driva på honom så att han inte bromsar för mycket. När framåtbjudningen kommer så blir han så himla fin!

Vi galopperade i vänster varv. Betydligt svårare! Jag behöver hålla honom rakare där, behöver få honom att lyssna bättre på innerskänkeln, behöver lätta på innertygeln och hålla ett stadigt grepp utan glapp på yttertygeln. Ja, det är verkligen inte lätt att rida om någon nu trodde det...

Men summa summarum var han superfin! Inte en enda slängning åt något håll, bara lite tittande i vänstervarvet på hålet på långsidan, annars var han verkligen superfin och jag kunde komma till riktigt bra ridning. Det är så kul att vara igång igen! Som jag har saknat mina torsdagskvällar med träning! Nu är vi äntligen igång på riktigt och nu kan vi fortsätta framåt på vår resa tillsammans!

Jag gick även på vägen hem, även om det brukar kunna gå bättre än till ridhuset. Jag pratade lite med Anna, som stod och mockade hö i hagen, och bestämde att på lördag drar vi ut på en runda. Då ska Kalle få galoppera runt vid Bexells stenar med sällskap och jag kommer att få rida hela rundan, ska bli så kul!

Kalle på väg hem i gråvädret

När jag hade fått borstat av Kalle och släppt in honom i boxen igen gjorde jag rent träns, brösta och sadelgjord, samt ridskorna som var rätt skitiga. Skönt att ha ordning på grejerna!

Nu ska jag fira lite påsk, ska bli fint! GLAD PÅSK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar