Sidor

lördag 2 april 2022

Kalle så fin i paddocken!

Kalle är en sådan stjärna i paddocken nu! I måndags fick jag gå större delen av rundan vid Bexells stenar. Jag tänkte att han skulle få en ordentlig runda att springa av sig på. Jag satt upp tre gånger och samtliga gånger backade han och skulle vända utan att jag fick honom åt rätt håll. Så jag kände mig lite uppgiven. Trots att jag vet att han är inne i en sådan period just nu och det som räknas är inte huruvida jag rider honom hela vägen eller ej. Först när vi var på väg hem i sista backen kunde jag sitta upp och få honom framåt. Då ville han minsann springa upp för backarna. Och genom skogen hem var han superpigg.

När jag hade hoppat av och stängt grinden vid Ryen orkade jag inte sitta upp igen, utan gick resten av rundan. När jag gick bredvid honom var han minsann hur lugn som helst.

Så i onsdags red jag honom i paddocken. Och han var så underbar! En sådan stjärna! För det första är han så himla lugn i paddocken nu. Han gör i princip inga vändningar och han bryr sig inte om hörnet vid ingången som var så farligt hela förra våren och sommaren. Det är otroligt skönt!

Det gör att jag kan koncentrera mig på att rida honom ordentligt och få honom att jobba som jag vill.
Han är mycket bättre i munnen nu, även om han gärna drar i tyglarna när jag skrittar fram och av honom. Men när jag kortar tyglarna kommer han till bra arbete. Han är lite seg i skritten, men jag jobbar med tempoväxlingar för att få honom mer uppmärksam och framåt.

Han har börjat göra övergångar riktigt bra nu också, kastar inte upp huvudet på samma sätt som han gjorde tidigare. Han lyssnar framåt och även tillbaka. Han vill gärna sticka ut tungan och komma ut bettet emellanåt, men när han slappnar av och tar in tungan blir han jättefin i munnen.

Vänstervarvet är lite svårare, han lyssnar inte riktigt på innerskänkelns och jag får hjälpa till med spöet för att han inte ska falla inåt på volten. Men det blir bättre och bättre.

Så när jag var klar med passet var jag så nöjd. Han är så himla arbetsvillig och härlig att jobba med, jag märker verkligen att han lär sig saker och hittar tillbaka snabbare till där jag vill ha honom. Det är så härligt att få rida en sådan arbetsvillig häst!

Idag fick han först lastträna. Jag hade ju kopplat på släpet på min nye bil så innan jag sadlade honom tog jag ut honom för att spana lite på släpet. Jag jobbade först lite utanför och sedan gick han på. Han är nyfiken på släpet och går in utan särskilt mycket övertalning, men han är väldigt snabb ut igen. Först gick han in halvvägs några gånger och sedan ut lika snabbt igen. Men efter ett tag gick han hela vägen in, stod still i några sekunder innan han kom ut igen, men då tyckte jag att det räckte. Jag vill inte trötta ut honom med lastträningen, utan det ska vara en positiv upplevelse.

Även idag blev det ett pass i paddocken. Magnus höll på med veden ganska nära och förra året hade det inte gått att rida samtidigt som det hände. Men idag var han lugn och cool. Tittade lite när Magnus drog igång motorsågen, men jobbade vidare och koncentrerade sig på mig.

Han var ännu finare idag, kom till arbete snabbare och jobbade på bra på volterna. Idag galopperade vi över cavalletti-bommarna, han var hur avslappnad som helst och gjorde det bra. Jag fick jobba lite med att få fram honom i galoppen, men när han väl gick fram blev han så rund och fin. Jag nöjde mig rätt så snart, så det blev inte så långt pass, men ibland ska man avsluta när det går som bäst och med Kalle är det lätt att hålla på för länge eftersom han är så arbetsvillig.

Jag hoppas att träningen i paddocken ska göra honom mer villig när vi rider ut och nästa pass får bli i hemmaskogen. Hoppas att han väljer att gå fram lite mer då, men när det släpper så släpper det och jag ser fram emot den dagen! Tills dess njuter jag av passen i paddocken och all motion jag får när jag får gå med honom :)


Min fine Kallis i höstas!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar