Sidor

fredag 4 februari 2022

Äntligen lite hjälp!

Idag tog jag lite ledigt från jobbet då jag kände att jag ville ha lite mjukstart nu när jag har kommit tillbaka igen och det behövdes. Jag var så trött igår! Så idag hade jag en lååång skön sovmorgon att se fram emot!

Det enda jag hade att förhålla mig till var besöket hos fysioterapeuten kl 10 och ett jobbmöte kl 12 som jag inte kunde motstå av ren nyfikenhet. Jag behövde ju dessutom jobba ikapp lite av det jag missade igår eftermiddag när jag sprang mellan arbetsterapeuten och otropeden.

Klockan 04:40 vaknade jag. För tredje gången samma natt. Och då blev jag sådär klarvaken. Jag tänkte att jag går upp och kissar så kan jag gå och lägga mig igen. Men så kom jag på att jag skulle bära upp Betjänten (vår dammsugarrobot) så att han kunde städa på övervåningen och när jag kom ner i köket för att hämta den hade Lissan bajsat i köket. Så fick jag torka upp det och sedan var det ju inte att tänka på att gå och lägga sig igen. Jag var vaken helt enkelt!

Men jag passade på att städa av lite i badrummet och greja lite innan jag gick ut till hästarna. Jag fixade stallet och sedan gick jag in och tog en kopp te och klädde om. Sedan tog jag bilen in mot Varberg.

Jag fick vänta en stund innan min fysioterapeut kom och hämtade mig. Jag fick berätta vad som hänt med handen, hur min fritid ser ut, hur aktiv jag är osv. Jag fick också visa hur min dåliga rörlighet ser ut och han klämde och böjde lite hit och dit. Sedan testade han styrkan, jämförde med de olika sidorna genom att jag fick trycka hans armar åt lite olika håll. Han konstaterade faktisk att jag var rätt så liksidig ändå och inte alls hade tappat så mycket styrka som jag trodde själv. Väldigt positivt!

Men han sa att vi skulle börja med att fokusera på att få igång rörligheten i min handled och underarm. Han tyckte, tvärtemot arbetsterapeuten, att jag ska göra dessa rörelser många gånger under dagen. 15 gånger för varje rörelse, 5 gånger om dagen.

Han sa också att för att få igång rörligheten måste jag nu börja pusha ordentligt. På en skala 0-10 ska jag pusha så att smärtan ligger på 5. Det ska göra ont, men inte jätteont liksom, jag ska ju inte dra sönder min led. "Rehab gör ont om man vill få resultat", sa han. Jag har inga problem med att känna lite smärta, jag vill ju bara få tillbaka min rörlighet!

Jag tyckte att jag blev väldigt väl mottagen, han var seriös och lyssnade på vad jag sa, samt förklarade på ett bra sätt hur ledkapslar och ledvätska fungerar. Han gav mig gott hopp om att kunna lösa det här, bara jag kör mina övningar stenhårt nu! Jag tror han förstod att det är precis vad jag kommer att göra. 

Jag gillade också att nu när jag inte har fått något resultat på det jag har gjort hittills så gör man något annat. Jag fattar inte att det inte kom från arbetsterapeuten?? Jag har gjort dessa övningar utan effekt i fyra veckor, vem tror då på fullaste allvar att det kommer att hjälpa att köra precis samma sak lite till?

I alla fall så fick jag tre övningar:
1. Handflatan och underarmen mot en bänk, håll högerhanden över vänster handrygg och lyft upp underarmen så att den böjs i handleden. 
2. Underarmen på en bänk, handen utanför med hanflatan nedåt, böj ned handen och tryck ner den med högerhanden.
3. Håll armen intill kroppen, böjd 90 grader med handflatan nedåt, vrid upp handflatan mot mig, tryck med höger tumme mot undersidan av vänster tumme för att hjälpa runt handen.

Jag pressar rätt mycket och det känns att det händer grejer i handleden. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, det skapas flöde och värme känns det som. Och jag har redan med hjälp av den 3:e övningen börjat komma längre med uppvridningen av underarmen. Så efter att ha kört dessa övningar 4 av 5 pass börjar det kännas som om det finns hopp.

Jag var nere i källaren och cyklade en stund på trainern också och då kunde jag luta mig mot handen lite mer än sist jag cyklade, det gör inte ont att lägga tyngd på den. När jag hade cyklat ett tag kändes det som om fingrarna på vänsterhanden började somna, men när jag vickade på dem kändes de bara lite varma. Så det händer grejer här, helt klart!

Jag är så glad att jag bokade tid hos en fysioterapeut! Jag är dock besviken på att inte arbetsterapeuten kunde ge mig samma hjälp eller åtminstone skicka mig till en fysioterapeut om nu arbetsterapeuter inte har den kompetensen!

Jaja, det är tur att jag är envis och fokuserad på att lösa det här, så att jag äntligen kan få lite riktig hjälp! Återbesök på onsdag för att se om det har blivit förbättring. Annars "hotade" han med att han behöver gå in och trycka, så jag skulle föredra att jag får effekt, för det låter som om det kommer att göra jätteont... 

Det intressanta här är också att arbetsterapeuten och fysioterapeuten motsäger varandra lite. Arbetsterapeuten har varit väldigt orolig över att jag ska röra mig för mycket och göra för mycket styrkeövningar, medans fysioterapeuten sa att jag MÅSTE röra mig MYCKET för att få igång ledkapslar och ledvätska så att jag får tillbaka min funktion. Hur kan det vara så olika???

Men nu känns i alla fall allting lite mer hoppfullt och jag tror mer och mer på att jag kommer att få tillbaka min rörlighet och det snart!

Slänger in en bild på rörligheten i min tumme! Betydligt roligare än rörligheten i handleden! 

Nästan som före skadan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar