Sidor

måndag 20 september 2021

Uteritt med Kalle

Igår var det söndag och dags för en lite längre uteritt med Kalle. Det fick bli rundan över Ryen och runt Bexells stenar.

Han var rätt avslappnad igår, men när vi skulle rida över Linnarpsvägen blev det stopp i vanlig ordning. Jag upplever inte att han är jätterädd där, utan mer att han tjurar och liksom inte vill. Jag fick hoppa av honom för jag fick inte fram honom trots flera försök. Visst, han tittade lite på hönorna och allt annat när vi passerade förbi gårdarna, men det är ju ingenting som är så himla läskigt för honom.

Jag satt upp så snart jag hittade en lämplig sten och vi kunde skritta vidare. Denna gång gick han faktiskt fram på båda de ställen som han har krånglat vid tidigare och när vi kom ut på raksträckan kunde vi trava på ordentligt. Där har han ju tryckt mot stängslet och inte velat gå tidigare.

Istället blev det stopp innan bäcken vid Ryen. Ett nytt ställe som han valde att krångla på. Det blir lite svårt när han krånglar där för det är rätt höga kanter på båda sidor om vägen ned mot bäcken. Det känns lite som att han ibland väljer krångelställen där han vet att jag har svårt att få fram honom om han ställer sig på tvären. Eftersom jag räknade med att han skulle krångla vid Ryen och det inte var mer än 100 meter dit samt att jag ändå skulle behöva hoppa av för att öppna grinden valde jag att sitta av när jag inte fick honom åt det håll jag ville.

När vi hade passerat grinden satt jag upp igen och sedan var det faktiskt full fart hela vägen. Så duktig kille! Han kändes cool och framåt och verkade gilla skogsluften.

Dock gled sadeln bak, något som inte hänt på länge, tycker att den sitter så himla bra på hans rygg nu! Men jag valde att sitta av och sadla om samt dra sadelgjorden ett extra hål. När jag satt upp igen gjorde jag det mot färdriktningen för att få en lämplig sten på rätt uppsittningssida och då ville han inte riktigt gå åt det håll som jag ville, men han krånglade inte så länge utan vi kom framåt igen.

Det fanns några bilar på parkeringen så jag vågade inte riktigt rida på uppför backarna med skymda kurvor, men Kalle fattade galopp på eget bevåg och vi galopperade lite försiktigt. Jag märkte att han inte riktigt orkade hela vägen och blev väldigt andfådd. Ja, vi har inte ridit så många bra galopprundor det senaste, så det behöver vi jobba vidare på.

Vid sjön var han lite spökig för att vattnet kluckade mot kanterna, men han gick ändå framåt och var modig.

När vi tog den vanliga galoppbacken där han har tuffat på bra tidigare blev det ännu tydligare att han tappat lite kondition och styrka och han orkade faktiskt inte sista backen. Men han var ändå väldigt duktig och det var väldigt kul att rida ut på honom, han kändes så säker!

På vägen hem gick allting lugnt och fint och han var supertrygg! Han är så härlig när han bara trampar på framåt liksom.

Jag har funderat lite på det här med uteritter på honom. Själv vill jag ju variera så mycket jag kan när jag rider ut. Vill inte rida samma runda för ofta. För att jag tycker det blir tjatigt att rida samma runda hela tiden.

Men egentligen så är ju Kalle inte mycket för förändring, utan han gillar när saker är som de brukar. Jag har ju lyckats få honom att gå normalt när vi rider rundan i hemmaskogen och Skattagårdsskogen utan att krångla som han gjorde i våras då han vände och inte ville gå både här och där. Så nu tänker jag att jag inte ska variera uteritterna så mycket, utan han ska få gå denna runda en gång per vecka, och sedan får han gå hemmaskogen, samt eventuellt ner på gärdsvägarna. Så tre rundor är det jag tänker variera honom på tills han går hela dessa rundor utan problem. Det tror jag kan bli bra för honom. För han är verkligen en helt underbar uterittshäst när han vill gå framåt och känner sig modig och det är ju däråt jag vill få honom mer och mer.

Målet är att få honom att bli mer som Bosse, som går fram i princip överallt och inte spökar sig för allting. Jag tror att när Kalle väl blir helt trygg med uteritterna så kommer han inte att reagera lika starkt på t.ex. harar och annat som rör sig. Vi får se om strategin håller!

Kalle i skogen


Kalle vid Valasjön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar