Sidor

måndag 20 september 2021

Dressyr med Bosse

Förra veckan blev rätt intensiv med 2,5 dagar på jobbet. I måndags var jag där på förmiddagen och körde en workshop, i torsdags var jag där först på utbildning och sedan direkt efter två möten. I fredags var jag där och körde en annan workshop i princip hela dagen. Det var lite olycklig planering att det blev tre dagar samma vecka på plats, jag har ju inte varit där sedan i maj. Men det är ju så kul att vara tillbaka och få träffa folk! Vilken energi det ger! 

Men det tar också energi, framför allt att gå upp tidigt på morgnarna. I måndags kunde Alyssa vara själv hemma eftersom jag kom hem vid lunch, men jag var ändå uppe kvart i sex. I torsdags ställde jag klockan på kvart över fem då jag skulle lämna Alyssa i Läjet hos Svärmor och skulle vara på jobbet 07:15. I fredags fick jag "sovmorgon" igen till kvart i sex, men fick ändå köra om Läjet, så det blev ju lite mycket tid på vägen också.

Så när jag kom hem i fredags var jag helt slut. Jag orkade inte ta mig för någonting! Så det blev inget dressyrpass som jag hade planerat med Bosse. Det fick vänta till lördagen helt enkelt. Så tänkte jag rida Kalle också en uteritt.

Det regnade i torsdags, ca 25 mm, så paddocken var redo för lite sladdning. Så i lördags gick jag ut och tog undan hindren sedan hjälpte Magnus mig att koppla på harven. När jag nästan var färdig kom Magnus farandes med Deutzen och började dra ut gruset och ogräset som fanns i hörnen av paddocken. Jag kan väl säga att jag inte var särskilt nöjd med det, för plötsligt var det fullt av ojämnheter och grästussar i hela paddocken! Ja, jag var rätt jäkla irriterad, för där gick 1,5 timme till och plötsligt var klockan närmare fyra, vilket såklart betydde att jag inte hann rida båda hästarna.

Men, visst, det var väl bra att bli av med ogräset, det behövdes ju, men där och då var jag inte nöjd!

Så jag fick planera om och tog ett dressyrpass på Bosse, så fick Kalle vänta till söndagen med uteritten istället. Det betyder också att Kalle får gå tisdag och onsdag medan Bosse vilar inför torsdagens träning.

I alla fall så var Bosse väldigt fin i dressyren i lördags! Det kändes lite märkligt att rida i paddocken utan bommar eller hinder, men ska man rida ett rent dressyrpass kan det ju vara rätt gött ändå.

Jag började med att försöka få honom lösgjord och lätt i sidorna genom lite skänkelvikningar, öppnor och övergångar. Han gör skänkelvikningar rätt bra i skritt, men i traven är det svårare och då tappar han bjudningen. Men han gör så gott han kan.

När vi red övergångar framåt fokuserade jag på att bara klämma till med skänklarna en gång. Han är ju lite seg i reaktionerna rent generellt, t.ex. for det upp en hare på stubbåkern när vi skrittade fram och till skillnad mot Kalle rörde han knappt ett öra. Och om jag hackar på honom när han inte reagerar "tillräckligt" snabbt så blir det ju ingen bra ridning. Det jag märkte var ju att han absolut förstår vad jag vill, men som sagt, han är lite långsam i reaktionen.

Däremot så reagerar han väldigt kvickt på halt från skritt. Jag jobbade lite i nedsittning i traven, försöker följa hans rörelser, men han är betydligt stötigare än Kalle, vilket gör det svårt att göra det bra. Men han var ändå fin, gjorde övergångarna bra och jobbade bra på volten och i öppnorna.

Sedan fokuserade vi på galoppen. Först bara att galoppera på. Och jäklar vad lugn och fin han var i högergaloppen. Jag är så van vid att han bara bryter av och jagar på honom när jag tycker att han inte galopperar tillräckligt snabbt. Men nu har han fått ett annat tempo och en annan takt i galoppen och då gäller det att underhålla den på rätt sätt.

Vänstergaloppen är super och där går det nästan att samla honom lite grann. Han galopperade på bra och sedan fokuserade vi på galoppfattningar. I högergaloppen är det svårt, men i vänster sätter han sig nästan på baken och gör jättefina fattningar. Tänk vilken fin dressyrhäst han har blivit! Och det är jag som har jobbat honom dit! Det är en rätt häftig tanke ändå!

Jag var så nöjd med honom och det blev ett jättekul pass!

Min fine dressyr-Bosse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar