Sidor

söndag 13 oktober 2019

Oturshästen har lyckats igen...

I morse var jag uppe tidigt för att hinna rida båda hästarna innan vi skulle bjuda på söndagsmiddag vid ett-tiden.

Hästarna stod vid grinden i Hästabacken så jag gick över åkern för att hämta dem. Pelle stod och väntade på mig och Bosse promenerade ner till oss medan jag tog på Pelles grimma. När jag skulle kränga på Bosses grimma såg jag att hans högra öga var jättesvullet och han kunde knappt öppna det. Helt jäkla otroligt! Vad hade han nu lyckats med???

Såhär svullet var ögat i morse när han kom in
Jag ställde honom på gången för att försöka titta lite på ögat och se ifall det fanns någon synlig skada någonstans, men det syntes ingenting. Han var liksom bara svullen ovanför och undertill och det rann klar vätska ur ögat.

Lite mer närbild
Jag ringde ner till Slöinge för att få lite råd och där sa hon att jag skulle avvakta en timme för att se ifall svullnaden gick ner och om den inte gjorde det skulle en veterinär behöva titta på honom idag. "Du väljer själv om du vill köra hit eller kalla ut någon veterinär", sa hon och då slog det mig att vi ju faktiskt har veterinärer som kör ut också. Enda alternativet är ju faktiskt inte att köra till Slöinge.

Jag gjorde i ordning Pelle och han fick gå till ridhuset idag. Det är första gången han är i just det ridhuset och när vi skulle in där så var han väldigt spänd och frågande till ifall vi verkligen skulle in just där.

När vi väl kom in gick han och kikade på lite olika saker, hålet i sargen där det finns en extradörr och där det står lite koner och annat, men han skrittade på i alla fall och ville inte vända eller bråka något mer.

Dock var det inte helt lätt att försöka få honom att jobba i någon form. Han var väldigt stel på volterna och fortsatte att kika på saker och ting.

Men när vi började trava var han så himla fin! Helt klockren i takten och jobbade riktigt fint i formen också! Så kul! Han verkade gilla underlaget och även i galoppen var han jättefin i vänstervarvet. I högervarvet är han stelare och viker sig i insidan på volten, men överlag var det nog den bästa galopp jag har känt på honom på länge! Det känns mer och mer som om det är hög tid att börja rida lite lektioner med honom. Nu vet jag ju att det funkar i ridhuset också så nu finns det ingen återvändo!

Fina Pelle i ridhuset
Det var verkligen så tråkigt att Bosse har skadat ögat då det var så himla fint väder. I princip vindstilla och närmare 15 grader. Men det fick jag minsann inte njuta av idag.

Pelle på väg hem
När vi kom tillbaka kollade jag Bosses öga igen och beslutade mig för att ringa ut en veterinär. Ca en halvtimme senare var hon här och började undersöka Bosse. Hon sa direkt att det var helt rätt att ringa ut henne, så det kändes bra.

Han fick lite lugnande så att veterinären kunde börja undersöka ögat närmare. Hon lade i lite kontrastvätska för att kunna se ifall det fanns någon skada på hornhinnan, vilket det tack och lov inte fanns! Hon kunde inte heller se någon skada på eller under ögonlocken, vilket också var bra.

Slutsatsen var att han antagligen har lyckats slå sig på ögat på något sätt. Han fick en spruta med Metacam och ska få det fortsatt i 5-7 dagar. Dessutom ska han få ögondroppar två gånger per dag. Så när veterinären var klar åkte jag direkt till Apoteket för att köpa medicinen till honom.

Så trött kille!
De fick såklart stå kvar inne och det kan jag ju bara säga att de inte är nöjda med! Men så får det bli när man ska hålla på och skada sig hela tiden!

Nu ikväll har Magnus och jag varit ute och gått en runda med hundarna och sedan gick jag ut i stallet igen för att ge Bosse ögondropparna. Jag tycker faktiskt att svullnaden har gått ner lite nu, så det går väl åt rätt håll i alla fall.

Dock var det ju inte det lättaste att få i några ögondroppar i ögat då han knep stenhårt med det. Dessutom drog han ju upp huvudet fast att Magnus försökte hålla ner det. Men jag fick ställa mig på en pall för att komma åt. Och jag fick nog i någon droppe i alla fall!

Såhär såg han ut ikväll. Lite bättring!
Lyckligtvis får han i alla fall gå ute som vanligt, men troligtvis kommer jag att hålla dem inne på nätterna för att underlätta ögondroppandet. Det är ju mörkt på morgnarna nu när jag går upp, så då går det ju inte att leta upp några hästar i hagen och droppa ögondroppar.

Eftersom han nu ska gå på Metacam igen så känns det inte så lämpligt att börja trava honom i veckan, då det ju är smärtstillande. Men vi får väl helt enkelt fortsätta våra skrittrundor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar