Sidor

söndag 6 januari 2019

Ridhuset och hagmockning

Idag fick Bosse komma till ridhuset direkt efter frukost. Vädret just nu är temperatur runt nollan och helt vindstilla. Delvis fruset, vilket gör det lite lurigt, därför broddade jag honom för att undvika några läskiga halkningar.

När jag höll på med sista bakhoven så fick jag inte gängtappen till att bita i broddhålet så jag hämtade en annan gängtapp. Det skulle jag inte ha gjort, för precis när jag hade fått i den och skruvat några varv gick den jäkeln av! Och satt alltså kvar i broddhålet! Som tur är använder jag skiftnyckel när jag broddar så jag kunde ta loss den med hjälp av skiftnyckeln. Annars vet jag inte vad jag hade gjort!

Gängtapp i två delar!
Det var verkligen inte bra att den gick sönder sådär! Jag får väl köpa en ny för den andra jag har börjar bli lite sliten och slö och då är det svårare att få i den i hålen.

Vi traskade bort mot ridhuset och Bosse var jättefin idag också. Lugn, kanske inte jätteenergisk, men ok ändå.

Vi var ensamma till en början, men efter en kort stund kom en annan häst in. Han bryr sig inte så mycket om det längre, det är mest i början när de kommer in som han är lite nyfiken men sedan slappnar han av.

Han var rätt fin i ridhuset också. Lite tjafsig i munnen några gånger, men tjurigheten är näsan helt borta nu och det är så jäkla skönt! Efter gårdagens "uppvaknande" när Hanna red honom så vågade jag gå på honom mer och framför allt mer bestämt. Direkt när han saktade ner var jag på honom så att han gick fram igen och det funkade faktiskt bra, han valde att ge sig istället för att sparka med bakbenet. Så bra!

Idag gick det inte lika bra att sakta av från galopp till skritt, däremot gick galoppfattningarna från nästan skritt riktigt bra! Han var så duktig och svarade direkt på galoppskänkeln. Så jag jobbade mycket med fattningar och sedan gjorde jag mindre volt i ena änden av ridhuset, sedan ut på långsidan och ökad galopp och sedan tillbaka på liten (ca 15 m, litet för Bosse) volt och så ut på långsidan igen.

Han gjorde det jättefint, men bröt av på volten några gånger, men då gick jag på honom direkt så att han fattade galopp igen och tog ett nytt varv på volten innan han fick galoppera på på långsidan igen. Det, just att se till att det blir ny galopp direkt när han bryter av själv har jag inte ens kunnat göra tidigare, för då har han bara blivit sur, men nu funkade det fint. Så mycket utveckling varje gång vi tränar! Så kul!

Vi travhoppade också några hinder när vi ändå var där och det gjorde han bra. Han har aldrig försökt stanna med mig och har blivit ännu mer positiv till hinder nu när han har styrkan också. Så det var skojigt! Måste bara försöka hoppa lite mer. Det blir ofta att jag jobbar så mycket med galoppen och traven att han blir trött och då är det inte läge att hoppa. Men om jag kommer dit med intentionen att hoppa så kan jag använda hindren till att jobba i galoppen istället, så det ska jag försöka göra nästa gång.

Jag var ändå nöjd med honom idag, han var väldigt fin! Vi skrittade hemåt igen och sedan släppte jag ut dem i hagen. De var rätt nöjda med att få komma ut, speciellt Pelle som enligt grannarna hade hållit lite låda medans vi var borta.

De galopperade ut i hagen i vanlig ordning och var så glada så!

Bosse på vägen hem
Efter det fixade jag stallet och Selma "hjälpte" till med det. Hon älskar att vara med Matte. Oavsett vad jag gör. Och gödselstacken är ju extra spännande (tyvärr).

När jag var klar med mockningen tog jag med mig Selma, traktorn och en grep och körde in i sommarhagen och fortsatte mockningen där. Det var delvis fruset, men det är smidigt för då får jag tag i skitklumparna i hela stycken. Fast det var några som satt helt fast som jag inte fick loss, men annars gick det ganska bra.

Selma brukar springa runt och kolla läget, men idag ville hon in i traktorn igen. Synd att hon inte kan köra den:). Jag höll på ett tag och har nu gjort ca 2/3 av den nedre delen av sommarhagen så det känns bra. Det går långsamt framåt. Det är lätt att missa bajshögarna som ligger gömda i det långa gräset. Men jag tycker att det funkar rätt bra ändå. Det ska bli så härligt att släppa hästarna i en fräsch sommarhage framåt maj!

På väg in i traktorn:)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar