Sidor

tisdag 8 januari 2019

Markarbete och tappad sko

Efter att det har regnat lite för mycket i natt har min paddock blivit oridbar och enda alternativet för att få till ett bra träningspass var att ge mig iväg till ridhuset. Tur att det inte ligger så långt bort:).

Klockan ringde 6 idag för att jag skulle få en riktigt lång dag och hinna med riktigt mycket. Krama det sista ur min långa ledighet. Hästarna fick mat och jag gick in och gjorde frukost till mig själv innan jag gick ut i stallet igen. Då hade det dessutom börjat regna igen.

Jag gjorde snabbt i ordning Bosse och strax efter nio var vi i ridhuset. Jag hade bestämt mig för att jag skulle ge mig på en övning som jag började med i paddocken för några veckor sedan, som gick sådär. Det blev kort för min storgalopperade häst. Övningen bestod av bom, drygt 5 meter, upphöjd bom, drygt 5 meter och bom igen. Jag hittade övningen på Stably och den kommer från EG Haking. En "enkel" basövning enligt honom.

Eftersom Bosse fick kort när jag gjorde övningen hemma valde jag att ta långa fem steg när jag stegade så jag gissade att det var en bra bit över fem meter mellan bommarna.

Jag började med att värma upp honom i samtliga gångarter och han var jättefin idag! Han svarade framåt och bakåt och fattade galopp när jag ville. Så kul! Jag började med att galoppera över någon bom som låg på diagonalen och det gick jättebra. Sedan red jag på linjen i höger varv. Och han sätter den direkt!

Dagens övning
Han skulle alltså ta ett galoppsprång mellan varje bom och det gjorde han alltså på första försöket. Glad i hågen tog jag ett varv till och då hoppar han istället på studs både framför och efter den upphöjda bommen, dvs inget galoppsprång emellan... Normalt studsavstånd för stor häst brukar vara 3-3,5 meter. Han gör det på närmare sex meter. Storgalopperad - JA!

Jag försökte igen, han studsade igen och tog den upphöjda bommen med mig så jag fick sitta av och lägga tillbaka den. Jag passade också på att länga avstånden så att de var minst sex meter till sist. Sedan var det ett antal tillfällen där han misslyckades, bommen flög, jag fick hoppa av igen osv. Men till sist satte han den.

Sedan var det dags för vänstervarvet. Samma sak där. På första försöket satte han den perfekt, bom, galoppsprång, upphöjd bom, galoppsprång, bom. Så glad jag blev! Men sedan fick han problem även åt det hållet och det blev ett antal ivägflygande bommar med påföljande avsittning och uppsittning. Men på femte försöket så satte han den äntligen! Så nöjd jag var med honom!

Egentligen gör han det så himla bra! Han galopperar lugnt och fint och det känns som om galoppen är jättekort. Uppenbarligen är den inte det eftersom han har svårigheter att få plats. Jag tror att han tar lite för stora skutt över bommarna, vilket han ju inte behöver eftersom de ligger på marken. Det gör att han landar för långt bakom första bommen, får sedan kort till upphöjda bommen, landar ännu närmare den sista bommen och tar den på studs.

Han skulle aldrig få för sig att stanna eller så, men däremot när han blev trött så valde han att bryta av till trav några gånger på väg fram mot bommarna, men då vände jag förbi och fattade galopp igen. Jag är så nöjd med att jag inte gav mig, trots att både han och jag var rätt så trötta efter ett tag. Men jag jobbade igenom honom och till sist gjorde vi det som vi skulle!

Avklarat!
Han var så gullig när jag skulle mocka och göra i ordning efteråt. Jag ställde honom där jag hade hoppat av honom och så gick jag och hämtade grepen och hämtade upp bajset. Sedan gick jag iväg och samlade ihop bommarna som jag hade spritt ut. Då kom han lunkandes och undrade vad jag pysslade med.

Vad gör du Matte???
Redan när jag gjorde i ordning honom såg jag att höger baksko satt lös. Den har låtit glappig ett tag, men den har ändå suttit fast rätt så bra. Men idag märkte jag alltså att den var väldigt glappig. Så jag funderade på ifall jag skulle kontakta hovis så att hon kommer hit och sömmar om honom. För det som har hänt är att jag under min ledighet har ridit honom så mycket att han helt har slitit sönder sömmarna. På 24 dagar har han gått 19 pass, så det är klart att han sliter skor.

När vi kom ut från ridhuset så lät skon oroväckande lös och när jag tittade ner såg jag att den höll på att lossna. Jag tänkte att jag hoppas att den sitter kvar hela vägen hem, men den lossnade när vi hade kommit in på vår grusväg.

Här låg skon!
Så jag fick hoppa av och sedan ledde jag honom hem med skon i handen. Nu går det faktiskt att leda honom utan att han ska gå på mig, tugga på tyglarna eller tugga på mig. Även på detta område har han alltså utvecklats!

När vi kom hem såg jag att även den vänstra bakskon börjar glappa, så hovis får nog se över båda skorna när hon kommer hit. Hoppas att den sitter kvar bara så att jag slipper leta efter den i hagen.

Skon med dess nedslitna söm
Det känns lite hopplöst att han sliter ner sömmen så mycket efter endast fyra veckor! Men som sagt, han har ju rört på sig väldigt mycket. Mer än han någonsin gjort tidigare! Nu blir det lite lugnare när jag börjar jobba igen. Men jag tycker ändå att han verkar trivas med att ridas så ofta. Och den aktiva vila då han fått skritta dagen efter ett tufft pass har han tagit väldigt bra och det verkar ha gjort honom gott.

Nu ser jag verkligen fram emot våren, de ljusare kvällarna, träningspass i paddocken och härliga, långa uteritter!

Efter att ha släppt ut hästarna i hagen fixade jag stallet och sedan gjorde jag rent och putsade all utrustning, vilket verkligen behövdes! Så nästa gång jag kommer upp på hästryggen är vi rena och fina!

När jag var klar i stallet tog Selma och jag traktorn och fortsatte arbetet med att mocka sommarhagen. Det känns emellanåt som ett evighetsjobb. Men idag var marken upptinad och det var lättare att få upp allting. Jag hade en spännande bok från Storytel i lurarna och det gjorde faktiskt arbetet betydligt lättare. Innan jag visste ordet av var nedre delen av hagen helt klar. Så gött! Fortsättning följer på det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar