Sidor

tisdag 19 april 2011

Skogsbruksplan!

I eftermiddags fick jag besök på gården utav två personer från Södra som kom för att hjälpa mig att se över skogen och planera nödvändiga åtgärder.
Det var väldigt intressant och lärorikt att gå med dem och det fick väl upp ögonen på mig på ett lite annat sätt. Två saker förvånade mig, dels att det finns ganska mycket avverkningsklar skog som vi kommer att ta ned redan till hösten (eller tidigare ifall det skulle dyka upp barkborrar). Dels att det finns otroligt mycket röjning, gallring och "städning" att göra. Jag skulle nog kunna vara tjänstledig ett helt år och ändå inte få allting gjort...
Men det känns riktigt bra att ha fått en översikt över skogen (som de berömde mycket för att det är bra marker för skogsproduktion). Vi bestämde att en ny skogsbruksplan ska upprättas och att jag ska bli dubbelcertifierad, vilket ger bättre betalt för virket när jag levererar. Dessutom beställde jag avverkning till hösten.
Detta är ju något som pappa hade i huvudet och som jag inte alls har satt mig in i tidigare (vilket jag ångrar nu). Det var också ett sådant tillfälle då jag kände en oerhört stor saknad efter pappa, jag hade velat ha med honom där i skogen, då kunde han ha berättat precis hur gamla de olika bestånden är, samt vilka fördelar och nackdelar det finns på olika ställen.
Jag känner nu att jag fått bra grepp om det hela och att jag kommer att fixa detta så att det kommer att bli lika bra skött som när pappa höll på som bäst i skogen. Det syntes ju tydligt att han inte orkat med allt som behöver göras utan lämnat en hel del till mig, men det är ju tacksamt att han även lämnat avverkningsklar skog som ger pengar att använda till renoveringen av huset.
Så nu är det bara till att ta röjsågen och ge sig ut och röja för att om några decennier kunna avverka fin skog:)

1 kommentar:

  1. Det är så fantastiskt roligt att du tagit över efter pappa. Vilken tur han hade som fick dig mitt i livet:-)
    kram
    Inger

    SvaraRadera