Sidor

lördag 2 april 2011

Bouppteckning, urnsättning, gårdsauktion och röjning

Detta har hittills varit en väldigt intensiv helg. Den började med en ledig dag med sovmorgon igår, vilket var välbehövligt efter första veckan med sommartid.
Jag åkte in till stan för att hämta min syster som kom med tåget och sedan tog vi en runda på stan eftersom hon var på jakt efter ett par byxor. Hon hittade inga, men det gjorde jag (!). Det var ju ett tag sedan jag var ute och shoppade...
Efter shoppingrundan åkte vi till Kusthotellet och åt lite lunch. Jag lyckades faktiskt få i mig någon sorts torsk som inte var stekt... Otroligt, jag har väldigt svårt för fisk som inte är stekt, men detta gick rätt bra att äta.
Efter lunchen mötte vi upp vår bror och gick gemensamt till juristen för att göra bouppteckningen efter pappa.
Det gick väldigt smidigt, inga större konstigheter, skönt att allt är så enkelt!
Efter bouppteckningen åkte vi för att fixa en gravsten och försöka prångla bort bilen. Gravstenen lyckades vi med, men bilen fick vi lägga ut på blocket istället:/.
På väg till kyrkogården för urnsättningen hamnade vi mitt i en trafikolycka där en lastbil kört av 153:an. Så vi fick köra en omväg, men det gick ju bra.
Väl vid kyrkan tog jag urnan och under klockringning gick vi ner till graven och sänkte ner urnan. Sedan satte vi blommor.
Min bror sov över hos oss och idag åkte vi på grannens gårdsauktion. Det var faktiskt väldigt roligt! Det var mycket fina grejer han hade att sälja, men även (såklart) en hel del skräp. Dock gick det mesta under klubban och han fick nog in en bra hög med pengar.
Jag var spekulant på en bunte stängselstolpar, men när de drog iväg för 2500 + moms, tyckte jag att jag lika gärna kunde köpa nya stolpar för det priset. Däremot ropade jag in ett batteridrivet stängselaggregat med batteri (som antagligen inte fungerar) för 500 spänn (inkl moms). Ett bra köp, funkar det så är det ju bra, funkar det inte så är det ju ingen större förlust...
Jag ropade nästan in en balvagn fullastad med isolerade sektioner som legat ute så länge jag kan minnas. En balvagn hade varit praktisk att ha och sektionerna hade kanske kunnat användas till att bygga sadelkammare, men samtidigt hade det varit tråkigt att göra sig av med det om det inte gick att använda, så det fick bli en annan köpare på den för 700 kr.
Det roliga var att vi fick bevis på hur "bra" en 4-hjulsdriven bil fungerar...

Det dröjde inte länge innan Johan fick ta fram en av de traktorer han skulle behålla och hjälpa utropningsbilen (en Mitsubishi, btw)... Hehe. Det var iaf en kall och dimmig förmiddag och när auktionen var slut var det skönt att komma in i huset som vi hade fixat värme i innan auktionen.
Vi fortsatte till gården och mötte upp våra systrar för att gå igenom de saker som pappa lämnade efter sig i huset. Det gick ganska smidigt, det också, det blev mycket nostalgi och tillbakablickar till barndomen. Vi var även uppe på vinden och kollade grejerna där. Det var inte mycket grejer som mina syskon ville ha, alla har ju färdigmöblerade hus så det är ju inte aktuellt för dem att släpa hem en massa möbler. Eftersom jag inte direkt har pengar för att möblera 220 kvadrat så är jag ju väldigt glad för allt som lämnades kvar. En hel del av det är ju saker som har funnits i huset alltid och även grejer som kommer från det gamla huset som farmor, farfar, pappa och hans syskon bodde i innan de byggde det nuvarande huset. Skulle jag vilja slänga något i framtiden så kommer jag ju såklart att fråga om någon annan är intresserad av det, så det blir nog bra.
Efter att vi gått igenom huset och mina systrar lämnat gården gick jag och min bror igenom alla uthus, där vi hade väldigt många gemensamma minnen, bl.a. om hur säden hanterades i jutesäckar på magasinet osv. Jag upptäckte att jag har en väldig massa minnen från när jag var 3-4 år, men att jag knappt kommer ihåg sådant som hände för 5 år sedan... Märkligt...
Jag passade även på att ta ett kort på vår grannes fantastiska trädgård som varje vår fylls av snöklockor. Där satt jag när jag var liten och plockade blommor med tant Ellen som då bodde i huset. Det är nog ett av de starkaste barndomsminnen jag har. Glädjande nog så har snöklockorna spridit sig in även på min sida av gärdsgården:)

Nu får resten av helgen bli lite lugnare så att jag orkar jobba hela nästa vecka!

1 kommentar: