Sidor

torsdag 2 juni 2022

Guld-killen Kalle!

Idag var det äntligen dags för Kalle och mig att traska bort till Charlotte och träna! Som jag har längtat! Det är ju ett tag sedan nu, Kalle har haft tappsko och Charlotte har varit ledig, så det är nog minst tre veckor sedan sist i alla fall.

Kalle var lugn och fin när jag gjorde i ordning honom och för en gångs skull hade jag gott om tid på mig så jag körde lite arbete från marken i stallet innan jag sadlade honom och vi gick iväg. Ponnysarna tränade i paddocken så jag gick ner dit, men konstaterade att det nog var bättre att träna i ridhuset eftersom det både blåst och regnade lite grann.

När jag kom till ridhuset var det en häst där inne som longerades och jag gick några varv med Kalle där inne innan jag satt upp. Precis som tidigare i veckan fick han stå kvar lite innan jag bad honom att gå framåt. Han var rätt lugn redan från början, han tittade lite på "farliga hålet" på långsidan och "farliga kortsidan", samt några bommar, men reaktionerna uteblev och han gick framåt så fort jag bad honom.

Han höll sig lugn även när hästen som longerats gick ut och vi blev ensamma. Vi jobbade först i skritt och han var väldigt lugn och fin i munnen, han fick jobba på volt och på fyrkanten, fokus på formen, kontakten och rundningen på volterna. I vänstervarvet vill han gärna gena lite, men när jag petar med pisken bakom skänkeln, leder utåt med yttertygeln och lirkar lite på innertygeln faller han på plats och börjar spåra.

Vi jobbade i trav, samma sak där, mest på volt, fokus att inte gena i vänstervarvet. I högervarvet var han superfin! Han var fortsatt stadig i munnen och jag kunde rida med en bra kontakt, bara fokusera på mina händer och min ridning, inget glapp i tyglarna, bara stadig kontakt.

Vi gjorde lite övergångar, skritt-trav-skritt och det börjar han göra riktigt bra nu! Jag behöver tänka på att fortsätta framåt även när vi går från trav till skritt så att han inte stannar för snabbt och helt.

Sedan blev det galopp, vi började i höger som är det lättare varvet och han gjorde en fantastisk galoppfattning. Tungan åkte ut lite, men den kom in igen och sedan hade jag en häst på båda tyglarna som spårade i galoppen och galopperade på jämnt och fint. Samma arbete i vänstervarvet. Lite mer tunga ute där, men jag fick peta med pisken bakom skänkeln för att få in honom på "rälsen" och när han hamnade där blev han superfin!

Det blev ett fantastiskt bra pass och jag var så glad och nöjd med honom! Han är ju helt underbar att rida när han är sådan här! Han var så fokuserad, lugn och ridbar! Jag kunde till och med rida lite nedsittning i traven!

Nu känns det som om vi är tillbaka där vi var i höstas, i oktober, innan han gick på vila som sedan blev extra lång pga min brutna handled. Och det är ju superkul!

Jag tror ändå att det är mitt enträgna arbete med honom från marken som har lett till att han blir sådan här, så det tänker jag verkligen fortsätta med. För när han är sådan i ridningen går det ju att börja jobba honom "på riktigt" och fortsätta utveckla honom och det är ju det jag vill kunna göra.

Nu får han vila imorgon, så välförtjänt! Och på lördag hoppas jag kunna rida ut igen så att jag kan börja bygga lite kondition och styrka på honom. Jag tror också att det gör honom gott att gå några dagar i rad och få lite mer "kontinuerlig" träning, även om jag fortfarande tycker att det är ett bra system att rida varannan dag. Det går ju an att rida fler dagar i rad nu på sommaren när man har lite mer tid tack vare de ljusa kvällarna och så får vi ta det lite lugnare till hösten igen när tiden blir mer knapp. Det är ju också lite balansgång att han blir tröttare, men han får ju inte bli för trött och sliten för då vill han ju inte jobba av den anledningen.

Guldstjärna till den här killen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar