Sidor

söndag 20 mars 2022

Hopp-premiär!!!!

Ännu en underbar vårdag! Solen skiner, det finns lite värme i luften, långkalsongerna får mig att svettas och västen kan slängas av. Kan det bli bättre? Det är också vårdagjämning idag och vi har fått fem timmar mer dagsljus sedan slutet av december och om en vecka är det äntligen sommartid igen!

Dock sov jag riktigt dåligt i natt och har känt mig väldigt seg och inte alls i form. Men det blev faktiskt bättre. 

Vi åkte och hämtade sista lasset hö för denna säsong. Eller, min höbonde har tömt sitt förråd nu, jag kommer kanske att behöva lite mer, men jag har spanat in några andra höbönder som har hö över så jag kommer nog att klara mig ändå. Jag kan ju dra ner lite på höet nu, vara noggrannare med att inte ge dem mer än de ska ha, har ju en förmåga att fodra på lite extra, men nu hittar de små grässtån och har en del att pilla med ändå.

I morse hände det en läskig grej, när jag kom ut i stallet stod Bosse med huvudet ner i spånet och skyfflade sågspån, han höjde inte upp huvudet utan så ut som om han inte kunde det. Jag tog på honom grimma, han såg lite ostadig ut och jag gick ut med honom. Han hade fortfarande huvudet nära marken och såg allmänt märklig ut. Jag misstänkte direkt kolik och lyssnade på hans mage, där fanns tarmrörelser, han hade ätit upp all mat, bajsat och druckit vatten, så det borde inte vara kolik. Jag tog in honom igen och tempade honom, 36,9 hade han, så ingen feber heller.

Jag tänkte att jag får väl släppa ut honom och se hur han beter sig. Han sprang ut med huvudet i marken, men sedan började han se normal ut igen. Så skumt!

Bosse solar sig och ser helt normal ut:)


Säsongens sista lass hö

Jag tog god tid på mig med höet, jag var som sagt inte riktigt i form och kände inte att jag hade någon anledning att skynda mig. Jag fick lastat in alla 92 balar och sedan gjorde jag rent släpet. Sopade ut allt hö och bös, dammsög ut det sista som inte gick att ta med sopborsten. Sedan torkade jag av alla lister och krubban som var riktigt sunkig. Så nu är släpet redo för lite action framöver. Så snart jag får min bil ska jag börja lastträna Kalle igen och ut och åka lite med Bosse. Det är nyttigt för dem!

Jag hoppas kunna åka på någon pay and jump med Bosse eller någon träning någon annanstans. Hoppas att han ska hitta framåtbjudningen på nya platser detta år så att vi kan genomföra en pay and jump på ett bra sätt!

När jag var klar med höet gick jag in en stund och vilade och drack te, jag kände mig sjukt seg, men tvingade ut mig själv, då Bosse behövde ett träningspass i paddocken och jag tänkte lastträna Kalle när ändå släpet var kopplat.

Men Magnus hade ställt in släpet, så det blev ingen lastträning. Däremot blev det ridning med Bosse. Han verkade helt normal när jag gjorde i ordning honom. Jag klippte hans pannlugg, man och svans, så nu ser han välvårdad ut. Jag skrapade massa päls också, nu har han verkligen släppt pälsen över bålen och baken. Jag skrapade och skrapade, men det finns hur mycket kvar som helst. Dock börjar den ju tunna ut, så man ser att sommarpälsen finns där under. Framför allt i ansiktet och på halsen.

Jag gick ut i paddocken och satt upp så gick vi en kort runda i kullen som uppvärmning. Vi skrittade sedan några varv i paddocken innan jag började jobba honom. Idag ville han ha vänster bakdel innanför spåret, så jag fick jobba en del med det, men det blev bättre. Flyttade honom lite för skänkeln och fick ta hjälp av spöet för att få honom att flytta och gå framåt.

Jag hade framme den klassiska 5½:an, min favoritövning och ett hinder på varje diagonal. Vi började med att bara trava lite över bommar och bomhögar och det gick hur bra som helst. När vi travade igenom 5½:an taggade han till och föll in i galopp.

Jag gjorde om bommarna till hinder och han hoppade hur fint som helst. Vi kom i galopp på diagonalhindren och han drog järnet mot dem, men jag vet att om han får lite mer balans så kommer han att lugna sig. Detta var ju första gången sedan september som vi faktiskt hoppade så jag kan inte ha så höga krav!

Dock känner jag att vi inte har så långt tillbaka till där vi var när vi kunde hoppa banor. Jag rider på hindren med gott självförtroende och jag har inga katastroftankar i huvudet, vilket är väldigt bra. Jag hoppas kunna få samma känsla med Kalle imorgon när han ska få hoppa lite. Jag kan ju rida, mina hästar hoppar (om jag rider bra), så jag har verkligen inget att oroa mig för! Det gäller bara att få min hjärna att fatta det!

Det var i alla fall superkul att få hoppa igen! Och Bosse blev så laddad och ville bara hoppa mer. Men han fick nöja sig, jag vill inte överanstränga honom eller hamna i en situation där han blir trött, inte orkar och gör misstag. Dessutom är ju min hopp-kondition rätt utvecklingsbar just nu om jag säger så :).

Jag är så glad över mina hästar och min ridning just nu, vilken härlig vår och sommar vi har att se fram emot!

Jag fick massor av energi av detta pass, så det var helt rätt att tvinga ut mig själv! När vi var klara gick jag ut med Bosse och en säck hö, så får grabbarna käka första kvällsmålet ute, hur underbart!

Bosse och dagens hinder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar