Sidor

tisdag 15 mars 2022

12 veckor post operation

Idag är det 12 veckor sedan det opererades in en platta och skruvar för att läka ihop mitt brutna radiusben i handleden som stod rakt upp. Det var otroligt skönt när jag vaknade upp med en helt bortdomnad arm, första gången på fyra dagar då jag slapp konstant smärta.

Efter operationen stod opererande läkare och talade om att jag skulle kunna börja jobba en vecka efter gispborttagandet (tre veckor efter operation), att jag skulle ha återställd rörlighet efter sex veckor och kunna börja belasta gradvis för att i princip vara helt återställd efter 12 veckor.

Riktigt så blev det ju inte, jag var tvungen att öka sjukskrivningen tre veckor till och när jag började jobba var jag egentligen inte redo. Det tog sju veckor innan jag kunde se operationssåret/ärret från rätt håll, hur mycket rehabövningar jag än gjorde kunde jag inte vrida upp handflatan mot mig och det hände i princip ingenting på den fronten de första sex veckorna.

Jag trodde ärligt talat att jag aldrig skulle bli bättre och det var väldigt tungt för mig som är van vid ett mycket aktivt liv. Det är oerhört funktionsbegränsande att inte kunna vända upp handflatan.

Men när jag tog hjälp av en fysioterapeut som gav mig lite tuffare rehabövningar än vad jag fått från sjukhusets arbetsterapeut började det äntligen hända saker och jag kunde känna att utvecklingen gick framåt. Och några veckor senare kände jag mig inte längre funktionshindrad på samma sätt som tidigare och hoppet om en framtid med fullt fungerande vänsterhand steg i takt med mina framsteg.

Idag är jag nästan i mål med rörligheten på alla fronter. Fingrarna var det som kom först och där är jag så gott som återställd, det är ju lite svårt att veta hur rörlig jag var tidigare, så jag får jämföra med högerhanden. Så jag slutade med fingerövningarna för några veckor sedan utan att ha blivit sämre.

Det har också blivit svårare att hålla motivationen till rehabövningarna uppe när jag känner att jag har blivit såpass bra. Men jag vill ju nå 100%, så jag försöker fortsätta. Målet är att göra övningarna 5 gånger om dagen, ibland lyckas jag, ibland blir det 3 eller 4. Men jag blir inte sämre av att inte göra dem.

Jag var på sista återbesöket hos arbetsterapeuten idag. Hon konstaterade att jag har kommit väldigt långt med all rörlighet i handleden och att jag inte behöver komma tillbaka fler gånger ifall jag inte skulle bli sämre. Jag har svårt att tro att det skulle hända.

Jag fick testa greppstyrkan också och det visade sig att jag är betydligt svagare i vänsterhanden, dock vet jag ju inte hur mycket svagare jag var i vänsterhanden innan jag bröt handleden, så det är svårt att veta ifall jag kommer att nå samma värde även om jag tränar mycket på det.

Men det känns grymt bra att jag har tagit mig igenom detta! Jag befinner mig nu på "andra sidan" av denna långa (enligt mig) rehab och jag kan använda min hand som jag kunde tidigare. Så gött!

Bjuder på lite bilder från dessa 12 veckor!

Hemma efter operationen, armen bortdomnad, därav mitellan


2 veckor post op, gipset och stygnen borta


Såhär mycket kunde jag vända upp handen under de första 6 veckorna


Handen och fingrarna var så svullna!


Såhär får man öppna lådor när man inte kan vrida handen åt rätt håll


Första gången jag kunde se ärret från rätt håll, 7 veckor post op


Till sist fick jag framgång med min rehab! 8 v post op


Idag! Nästan i mål!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar