Sidor

söndag 20 mars 2016

Att bryta mönster

Denna vecka har jag ridit i onsdags och i fredags. Båda gångerna i dressyrsadeln i paddocken. Båda gångerna fick jag en känsla av ovilja och inte så mycket framåtbjudning som jag är van vid att ha på Bosse. Först trodde jag att han var lite ojämn pga de nya skorna i onsdags, därför testade jag igen i fredags, men han var ungefär likadan då. Det som jag upplevde mer konkret var att han inte riktigt ville gå fram, var lite ojämn i traven och flaxade med huvudet upp och ner, vilket han inte brukar göra annars.

Igår var ju planen att rida ut, men det blev ingen ridning pga att det dök upp lite annat, så jag tänkte att då får det bli uteridning idag istället. Men så tänkte jag om och funderade på om det kan finnas något sätt att komma över den där oviljan jag har känt av.

Och något som brukar göra Bosse glad är bommar och hinder. Det har jag ju inte haft i paddocken nu under vintern, men eftersom det stod en del hinder där nu, då vi fick flytta in dem igår när vi eldade gräs, så var det ju smidigt att ställa ut dem.

Sagt och gjort. Det blev en travserie med bommar och cavallettis och ett litet hinder med travbom framför på bortre långsidan. Jag ställde också fram två cavallettis på diagonalerna för att hjälpa honom att fatta galopp.

Hoppsadeln åkte på, jag tror inte att han är helt nöjd med dressyrsadeln. Men det är svårt att avgöra ifall det beror på att den inte sitter bra eller för att han inte gillar att jag kommer åt honom mer när jag rider i den.

Vi stegade ut i paddocken och nästan direkt märktes det att han taggade till bara av åsynen av hindren. Han gjorde en liten vändning och låtsades vara rädd för två cavalletti-block som låg utanför paddocken. Haha, han som aldrig bryr sig om sådana grejer annars.

Jag började med att jobba som vanligt i skritt och trav och han fick trava över bomserien några gånger. Det gick jättebra. Han fick också trava över diagonal-cavallettisen några gånger.

Jag hade också två koner på bortre kortsidan som jag använde för att göra halt  och andra övergångar på specifikt ställe. Det hjälper mig lite som ryttare, men jag märkte också att Bosse lärde sig rätt snabbt att något skulle hända vid konerna, så då lyssnade han mer.

Det gick väldigt bra och han var lugn och fin. Sedan fick han fatta galopp över den diagonalcavalletti som stod så att han skulle fatta höger galopp. Det gick jättebra och han galopperade på fint. Riktigt bra i högergaloppen som annars kan bli lite yvig!

Vi körde samma sak åt andra hållet och han fattade vänster galopp lika fint. Även där var han jättefin och jag kunde släppa honom  i munnen på ett bra sätt. Han var väldigt styrbar och fin!

Därefter gjorde jag några galoppfattningar åt båda hållen utan cavallettis och även det gick jättebra!

Vi avslutade med att trava över bomserien och sedan ta hindret. Första gången gick jättebra, rätt galopp och allt. Han var väldigt lugn och studsade inte iväg. Sedan blev det fel galopp några gånger, där jag lyckades sakta av och rätta den sista gången.

Vi körde även över en cavalletti på diagonalen igen och då var han så taggad att han fattade galopp innan cavallettin. Sötnos!

Summa summarum hade jag en mycket gladare och mer framåt häst idag. Jag lyckades bryta det negativa mönstret och det var bara ett enda stort leende på läpparna genom hela passet. Tyckte även att Bosse log förnöjt:).

Så det är alltså bra att testa något annat när saker och ting inte fungerar som man vill. Inte köra på i samma hjulspår och tro att det plötsligt ska ändra sig fast att man gör samma sak som gången innan när det inte gick bra.

Jag kan ju jobba honom bra även i hoppsadeln. Nu var det mer fokus på galoppfattningar och galopparbete och det gick så bra som jag hade önskat!  Jag var så nöjd med honom!

Bomserie, cavalletti och hinder

Bomserie, varannan upphöjd. Kort avstånd (110 cm)

Hinder med travbom framför och cavalletti för galoppfattning

Koner att rida igenom

Cavallettin på andra diagonalen

Duktiga killen!
Han blev rätt svettig, solen stod på bra och det var härligt varmt! Så jag hade inte hjärta att slänga ut honom i hagen med täcket på. Det var faktiskt rätt varmt i solen i hagen kände jag när jag bar ut hö till hästarna.

Nakenfis!
Såklart tackade han genom att rulla sig i jorden. Så nu får jag borsta hela honom nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar