Sidor

lördag 3 januari 2015

Tränat hästarna

Efter målningen fanns det lite tid kvar den här dagen att lägga på mina kära hästar. Det var rätt blåsigt ute, men uppehåll, så det var helt ok.

Jag har under mitt jullov kört lite kommunikationsövningar med båda hästarna. De går ut på att få dem att vara lugna i mitt sällskap, samt arbeta med Bosses sur-problem. Jag har jobbat mycket med att sätta gränser och få dem att flytta för mig och inte tvärtom. Det är inte helt enkelt, man blir ifrågasatt hela tiden, men jag tycker ändå att jag har fått igenom lite saker som gjort situationen bättre.

Idag började jag med Bosse. Med honom gäller det att få honom på andra tankar när han surar och gör sina utfall. Att ta av täcket utan att bli attackerad, till exempel. Jag tror att han egentligen inte är sur, för i övrigt är han en mycket glad och trevlig häst. Det känns som om han är ute efter att skrämmas och fortsätter med det eftersom han lyckas med att jag backar undan när han gör sina utfall.

Idag slängde jag på sadel och träns och tog med mig longerlinan ut i paddocken. Det var dock tjällossning där, så det var inget vidare att varken rida eller longera. När jag longerade honom så studsade han och hade sig. Fick lite CP-ryck. Men det gick ändå rätt bra.

Efter longering i båda varven satte jag till sist upp och det var mycket energi idag. Säkert en kombination av blåsigt väder och uppdämd energi. Det blev mest skritt och trav då underlaget inte tillät något mer och jag red inte så länge innan jag kände att det räckte. Istället gick jag tillbaka till stallet, tog av martingalen och gick ut en liten runda med honom. Det var mycket stanna, backa, lugna ner sig. Och det gick faktiskt ganska bra, Tyckte att han skötte sig mycket bra stundtals.

Han fick något ryck, men annars jätteduktig! Kan nog bli riktigt trevligt att gå ut och rida ut med honom snart!

Även Pelle gjorde jag i ordning. Han hade verkligen sett till att bli skiten nu när det är mjukt i backen igen och lerigt. Pelle är en väldigt snäll och lugn häst. Så länge man befinner sig i stallet. Ute i världen är det dock annorlunda. Även med Pelle har jag kört mycket kommunikationsövningar, För även om han är snäll så måste han börja lita på att saker som jag säger inte är farliga inte heller är det.

Jag slängde på honom tränset och gick ut en runda. Tyvärr började det bli mörkt, så det fick bli en kort runda eftersom jag inte orkade ta på oss reflexer. Vi gick upp till upplagsplatsen och vände. Han var väldigt lugn idag, Ingenting som skrämde honom. Riktigt nöjd med honom idag! Nu gäller det bara att få honom att kunna lugna sig och hålla sig lugn även när jag sitter på ryggen på honom.

Jag kan inte påstå att jag har lagt så mycket tid på kommunikation från marken tidigare med någon av mina hästar. Och det är klart att kommunikationen från ryggen blir bättre om det funkar från marken. Så det är bara till att träna på, så kan jag nog snart ha två riktigt trevliga hästar att rida!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar