Sidor

söndag 18 januari 2015

Tokiga hästar!

Idag vaknade jag upp till ännu en jämngrå dag. Men jag var såpass sugen på att jobba med hästarna att jag ändå beslutade mig för att trotsa vädret och ge mig ut.

Pelle är en speciell häst på många sätt. Något han oftast inte är så intresserad av är att bli hämtad i hagen. Speciellt på förmiddagen då han inte har varit ute så länge.

Men idag tänkte jag göra ett försök ändå. Mest för att jag tycker att det är lite kul att se hur han beter sig.

Jag började med att gå ut i hagen, pilla lite på Bosse, som stod och åt för sig själv, klia ponnyn i pannan och se hur mottaglig Pelle var för att bli inhämtad. Svaret på den frågan kom ganska omgående, då han sprang runt och jagade ponnyn hit och dit.

Jag gick runt honom, ställde mig med ryggen mot honom med en tuss ensilage i handen. Han stod ca 20 meter bakom mig och tog några steg närmare mig. Men efter ett tag stack han iväg åt andra hållet, jagade återigen ponnyn och sedan tog han tag i Bosse och föste honom emot mig. Bosse tog en tugga på ensilaget jag hade i handen och sedan sprang Pelle undan igen.

Inte ens när jag stod och lät Bosse äta ensilaget och Pelle bara var två meter från mig var han intresserad av att bli infångad. Då hade jag väl hållit på i en halvtimme eller så... Så jag tog på Bosse grimman istället och gick in med honom.

Pelle var fortfarande inte intresserad av att komma in, så jag hämtade ponnyn också. Då lade sig Pelle ner för att rulla sig och jag passade på att smita in med ponnyn. Men ensam i hagen tänkte han ju inte bli lämnad så då kom han galopperandes in i stallet. Japp, så får man in honom där. Tur att de andra hästarna är lite mer medgörliga...

Han var rejält uppjagad när han kom in, men jag valde ändå att börja med honom. Det fick bli en promenad runt Obbhult. Det gick väldigt lugnt, förutom uppe i Linnarp där det var en massa hästar. Han har ju inte sett andra hästar än de han delar hage med på ett tag, så det var väl en normal reaktion för att vara honom. Han lugnade ned sig och vi kunde gå vidare. I övrigt var han väldigt lugn med tanke på förutsättningarna.
Snygg, men knasig...
Efter Pelle var det Bosses tur. Idag stod ridning på schemat. Jag hade inga stora förhoppningar om att det skulle gå att rida i paddocken, med tanke på det enorma regnandet senaste tiden. Men jag tänkte att jag i alla fall skulle kunna skritta lite där.

Det gick faktiskt över förväntan. Underlaget var fullt ridbart, om än kasst på vissa ställen så gick det ändå att rida helt ok. Men det blev mest skritt och trav idag. Bosse var pigg och full av energi, men han skötte sig bra. Vid några tillfällen ville han gå mot utgången, gå emot vänster skänkel, men jag lyckades lösa de situationerna på ett bra sätt.

Han var som sagt väldigt pigg och ville springa iväg i traven. Så när han ville dra på satte jag mig ned i traven. Det brukar han avsky och går då ner i skritt. Inte idag. Istället blev han jättefin att jobba i skänkelvikningar och öppnor. Rörde sig riktigt fint!

Efteråt skrittade vi ned mot Linnarp, vände i svängen och tillbaka igen. Det gick ok, förutom att han stressade på hemåt. Det kändes som om han skulle köra ner huvudet och skjuta rygg. Dock gick det bra hela vägen hem. Så det blev ett helt ok pass!

Ok underlag idag
Nu vill jag ha ljusa kvällar och torrt väder utan minusgrader så att vi kan komma igång ordentligt igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar