Sidor

måndag 6 oktober 2014

Alla dessa val!

När man renoverar ställs man inför otroligt många val. Man tror att man har tänkt på allt vid planeringen av sitt projekt, men ändå dyker det alltid upp något som man har missat.

Det finns otroligt många val att göra också, det finns i princip inga begränsningar alls! Jag tror att det är bra att ha en filosofi som man håller fast vid när man gör sina val för att helheten ska bli bra.

Min filosofi är att alltid välja bästa alternativet sett till kvalitet, kostnad och enkelhet. Det som är enklast att göra ska göras om det håller lika bra som något annat alternativ!

Här kommer lite detaljval som jag har gjort längs vägen:

TAK
Det finns en otrolig mängd takpannor att välja bland (och såklart andra typer av tak, men för mig blev det takpannor då jag tycker att de har bäst hållbarhet i förhållande till sitt pris). Jag visste att jag ville ha svart tak. Jag visste att jag ville ha glacerade takpannor för att mossa inte ska fastna. Då stod valet mellan en bredare högblank panna eller en normalbred med ett lite mindre blankt ytskikt. Garantin på båda typerna av pannor var samma och de högblanka pannorna var tre gånger så dyra som de andra.

Jag kände att det inte var tre gånger så hög kvalitet på de dyrare pannorna eller att de kommer att hålla tre gånger längre, och därför blev det det billigare alternativet.

Pannorna heter Candor och kommer från Benders.

Idag är jag nöjd med valet, då jag tycker att en högblank panna hade blivit lite för mycket på mitt tak. Jag tror inte att det hade sett bra ut, helt enkelt.

KLÄDSELBRÄDOR
Man kan tro att det inte finns några större val att göra när det gäller fasadbrädor, men det gör det visst det! Normal bredd på en klädselbräda är 170 mm. Men eftersom mitt hus är stort och den läkt jag har valt är lite bredare och tjockare tyckte min snickare att det skulle bli snyggare med en klädsel som var 195 mm. Så fick det bli! Och jag är väldigt nöjd med det valet!

Klädsel och läkt
LÄKT
Läkten blev en ganska tjock och bred typ. Snickaren skickade mig till hus med samma val som jag kunde titta på och det gjorde det lättare att bestämma. Jag tycker att den här läkten är riktigt fin! 

FÖNSTER
Jag hade många kval innan jag fick valt fönster. Jag fick ett väldigt oseriöst erbjudande från Morups fönster som inte ens kunde förklara hur man fick ihop att det skulle ta tio timmar per fönster att byta dem. Jag tyckte det var helt orimligt (vilket det också var när man sedan såg att mina snickare bytte upp till tre fönster på en dag) Så det hela slutade med att min snickare begärde offerter från Era fönster och från Villafönster.

Valet föll till sist på Era fönster. Det är aluminiumbeklädda ( =målningsfria), vridbara, vita fönster med mellanglasspröjs. Mellanglassppröjs gör att det blir så himla mycket enklare att göra rent dem eftersom man inte behöver ta bort/pusta mellan spröjsen. Jag är jättenöjd med dem. De är jättefina och lätta att öppna, vrida runt och stänga! Känns verkligen lyxigt att kunna öppna alla fönster i huset utan att behöva vara rädd för att de ska trilla ner!

Era fönster!
Men det är ju inte bara utseende och fabrikat på fönster som ska väljas. Det är ju en massa grejer runt fönstren också. Hur ska fodren se ut? Plåt eller trä ovanför? Återigen fick jag tips från min snickare på hus med olika val.

För mig gick plåten bort! Det fick bli trä istället! En sk vattenbräda. Hur snyggt som helst! Såklart sitter det ett fönsterbleck i plåt under fönstren. Det hade ju inte funkat annars!

Vattenbräda ovanför fönstren!

BRYTNINGAR
Eftersom mitt hus är stort och högt ville jag ha en brytning på gavlarna för att det inte ska se så stort ut. Tidigare fanns det ju ingenting som bröt av och gavlarna såg helt oändliga ut. Även på baksidan krävdes någon typ av brytning eftersom vi tog bort balkongen på andra våning som bröt av tidigare.

Det blev vattenbrädor även där, precis som ovanför fönstren.
Brytning med vattenbräda
DÖRRAR
Något som verkligen är en djungel är dörrar. Det finns hur många tillverkare och modeller som helst. Det tog ett bra tag innan jag bestämde mig för vad jag ville ha!

Egentligen hade jag velat ha en dubbeldörr  på framsidan av huset. Men det var lite för lite plats där för det, pga fönstret till vänster om dörren och innerväggen till höger om dörren. Dessutom är dubbeldörrar dubbelt så dyra som enkeldörrar, vilket jag inte tycker är helt orimligt.

Valet föll på Diplomatdörrar. Jag har hört bra om dem från andra som har dem och de hade dörrar som föll mig i smaken.
Hannah heter denna dörr
På framsidan blev det en dörr som heter Hannah. Jag ville inte ha så mycket ljusinsläpp på den sidan, då vi har ett stort fönster i hallen som släpper in ljus. Därför gillade jag denna.

Jane heter denna dörr
Vid groventrén blev det en Jane, som har lite mer ljusinsläpp.

Ovanför dörrarna ska man ha någon typ av skydd för att garantin ska gälla. Där kände jag mig helt lost på vad jag ville ha. Först var jag inne på någon typ av glastak, men eftersom det kommer att rasa snö från kupan på framsidan kändes det inte riktigt hållbart. Efter lite letande på nätet hittade jag en liten modell på skärmtak som jag visade för min snickare. Han var nämligen inne på att han skulle bygga ett skärmtak med hjälp av träkonsoler och de takpannor vi hade kvar.

Och jäklar vad bra det blev! Jag tycker det blev helt klockrent med de skärmtaken på huset, speciellt på framsidan, där det stämmer så bra överens med takkupan. Så himla nöjd blev jag med dem! 

Hängränna i trä!
Dessutom föreslog snickaren att han skulle göra hängrännor i trä till skärmtaken. Det var en väldigt häftig detalj, tycker jag! Det hade inte blivit snyggt med en hängränna i plåt och något måste man ju ha, så det här blev också otroligt bra!

Tänk vad bra det blir när man har snickare som kan sin sak!

Jag tycker att jag har fått oerhört bra hjälp med mina val av mina snickare. De gör sådana här jobb alltid, de ser vad som funkar och inte funkar och lägger till de där små detaljerna som gör helheten så bra! Mycket av de val jag har gjort längs renoveringens gång är sådant jag inte hade en aning om att jag skulle behöva välja och många val såg till en början rätt svåra ut. Men med hjälp på vägen så känner jag faktiskt inte att jag har gjort ett enda val som jag har ångrat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar