Sidor

onsdag 26 maj 2021

16weeksofstrength

Det här med att komma igång med styrketräningen... Varför är det så jäkla svårt? All annan träning lyckas jag med, ge mig ut och springa oavsett väder, cykla i motvind, köra rullskidor, simma trots kallsupar. Men styrketräningen... jag kommer inte igång med det. Varför vet jag inte, men ett antal orsaker skulle kunna vara troliga; som t.ex. det sker oftast inomhus och är därmed tråkigt. Man tar sig ingenstans, när jag springer, cyklar eller kör rullskidor är det ju allt runtomkring som motiverar mig i form av årstider, väder, dofter, natur etc. Jag tror kanske inte så mycket på effekten eftersom jag aldrig riktigt har provat att köra styrketräning någon längre tid.

Så jag har funderat en hel del på detta, för någonstans fattar jag ju att styrketräningen är bra och behövs för kroppen och framför allt kanske om man vill ha någon slags snyggare form på kroppen. Jag har fått reklam på Instagram om att Crossfit Varberg kör 6-veckors kom-igång-program och tänkt att om jag betalar en massa pengar och har någon som pushar mig kanske jag kommer igång. Men då måste jag å andra sidan ta mig in till stan. Och det är ju jobbigt. Onödig tid att lägga liksom.

Så började jag fundera på hur jag fungerar som person. Vad är det som ger mig motivation? Vad är det som tar mig mot mina mål? Vad är det som gör att jag sällan ger upp när jag väl har bestämt mig för någonting?

Jo, det är struktur, det är att mäta effekter, att checka av att nu är detta gjort, nu har jag såhär långt kvar, nu har jag kommit såhär långt etc.

Så jag tänkte att det är dags att köra ett 16weeksof-concept igen som jag gjorde förra året då jag kände att jag hade hamnat i skräp-ätande-fällan igen och då funkade det ju väldigt bra och jag slutförde min utmaning och fick bra resultat.

Så nu ska jag köra, med start denna vecka, 16weeksofstrength!

Det innebär att jag har ett mål om att varje vecka genomföra minst 3 pass cardio (cykel, löpning, rullskidor, simning) samt minst 3 pass styrketräning. Och dessutom har jag mitt stegmål på 15000 steg/dag.

Även om det är onsdag så börjar jag denna vecka. Varför ska man alltid börja allting på en måndag liksom? Jag sprang en runda med hundarna och efter det körde jag en snabbt ihopplanerad cirkelstyrka med 7 övningar av olika slag med 30 sekunder per övning, 30 sekunder vila och 3 set.

Det var faktiskt kul och jobbigt, så jag ser fram emot att köra igen, två gånger till denna vecka!

Jag kommer att mäta vikt, VO2max (enligt Garmin) och några olika kroppsmått och jag kommer också följa upp att jag genomför så många pass som jag har tänkt.

Så nu ska det bli spännande att se ifall jag orkar köra på med detta (har ju hela sommaren på mig nu) och vilka resultat jag får. Jag tänker också att ifall jag lyckas hålla igång detta i 16 veckor så lär jag nog ha kommit så långt att jag inte vill lägga ner styrketräningen, speciellt om jag ser effekter.

En annan sak som gläder mig idag är att jag idag har varit utan socker och annat skräp i hela 150 dagar! Jag bestämde ju mig när jag blev förkyld mellan jul och nyår efter att ha käkat pepparkakor och annat skit halva november och hela december för att nä nu får det räcka! Inget mer skit i min kropp!

Jag har en app som heter "count only" och i den kan man lägga upp att den räknar till eller ifrån ett visst datum. Och det ska jag säga att när jag har fått sötsug (för det får jag även om det blir alltmer sällan) så har jag tagit fram appen och tittat på hur många dagar det har gått och konstaterat att jag inte vill bryta sviten och så har jag struntat i sockret. Funkar kanon för mig!

Min motivation till att skippa skräpet!

Jag har även lagt in 16 Weeks of strength för att se hur långt jag har kvar på min 16-veckorsutmaning. Det är också en motivation för mig framöver!

Motivationen till träningen de närmsta 109 dagarna



Det är oerhört skönt att inte äta socker och skit! Jag känner att det inte styr över mig längre. Jag känner att det är lätt att välja bort skräpet! Det ger mig ingenting positivt att äta det där! Och när jag istället äter riktig mat, kött, fisk och ägg så behöver jag inte äta någonting annat! Det är så gött! Så det är ju bara till att fortsätta helt enkelt!

Nu närmast ligger det i planen att införskaffa startvärden på vikt, VO2max och kroppsmått så får vi se hur saker och ting utvecklar sig!

Sugar is shit!


Starkare kropp att se fram emot!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar