Sidor

söndag 29 maj 2016

Bygga växthus dag 4

Denna morgon överraskade Älsklingen med att väcka mig kl sju och fråga om det inte var dags att göra klart det sista på växthuset.

Han hade vaknat tidigt, gått upp och satt i fem glas på långsidan. Jag stressade i mig frukosten och tog på mig arbetskläderna och stack ut.

Men först ska jag berätta lite mer om gårdagens arbete. 

I den 38-sidiga monteringsanvisningen stod en "bästa ordning" för att sätta glasen beskriven. Men när vi öppnade glaspaketet låg inte glasen i angiven ordning.

En låda med glas!

Smidigt nog fick man med en glaslyftare, som underlättade arbetet betydligt!

De glas som låg överst i paketet var gavelglasen på dörrgaveln. Så där började vi följaktligen. Till min stora glädje var det inte gummilister som skulle klippas till, utan plastlister i längder anpassade till där de skulle sitta. Förutom på gavlarna och några få ställen till, där de skulle klippas till för att passa.

Smidig fastsättning av glas!
Listerna kläms fast och sedan sitter de där. Vi lade också silicon mellan aluminiumprofilerna och glasen så att det inte ska läcka in. Så siliconandet tog lite tid och var lite klabbigt, men det gick rätt ok ändå.

Under gavelglasen låg dörrglasen, så då fick vi skruva ihop dem. Det var mycket pill med dörrarna, många detaljer som skulle dit. Det är två delade slagdörrar, så man kan låta de nedre dörrarna vara stängda och ändå få bra ventilation. Så det är en bred och rejäl dörröppning, lätt att få in skottkärra och andra breda grejer! Riktigt bra lösning, tycker jag!

Sedan var det dags att skruva ihop fönstren. Efter att ha fått ihop första fönstret insåg jag att det hade varit smart att sätta dit hållaren för fönsterpinnen innan man skruvar ihop fönstret och inte göra det sist som det stod i monteringsanvisningen!

Sätt dit denna före fönstret skruvas ihop!

De tre resterande fönstren gick lite snabbare! Inte jättesvårt att få ihop.

Sedan var det dags för takglasen. Nästa i lådan var de kortare takglasen som skulle sitta under fönstren. De flyttade vi ur lådan, eftersom det funkar mindre bra att sätta dem först. Enklast är att sätta takglasen efter varandra så att man kan stå i "hålen" och montera glasen allt eftersom.

Första glasrutan på plats!

Det gick jättebra med glasen ända till sista på den första sidan, där var det inte rakt och vi fick lossa lite skruv och justera.

Hela taket fick vi klart till sist igår! Det sista gjorde vi i pannlampans sken.

Dagens arbete!
Så idag när jag kom ut satt de första fem glasen i på långsidan. Detta gick väldigt smidigt, då plastlisterna inte behövdes klippas.

Det sista vi gjorde var de två mittenfönstren på bakgaveln. De största och tyngsta glasen. Och det passade! Så gött!

Sista listen sätts fast!
Det sista vi gjorde var att Älsklingen satte dit alla stuprör och jag satte dit alla "pluppar" på skruvarna för att dölja dem.

Skruvpluppar
Såhär fint blev det till sist!
Mitt underbara växthus!
Nu kunde jag äntligen börja bära in grejer! Planteringsbordet och kryddhyllan som jag har kvar sedan förra året åkte in. Sedan hämtade jag mina odlingar som har fyllt upp fönsterbrädorna inomhus.

Fönsterbrädeodlingen
Jag hade en del tomater som behövde planteras om utöver de som stod inomhus. Jag köpte också två gurkplantor och två zucchiniplantor som fick nya krukor. En massa planterande. Kul!

Massor av jobb i växthuset!
Det som behövs nu är lite hyllor och mer förvaring. Det tänkte jag försöka hitta på IKEA till veckan. Ska bli så spännande!

Nu står alltså äntligen växthuset på plats och jag är supernöjd med det! Det var tämligen lättmonterat och det fanns grejer så att det räckte och blev över. Jag tycker att det är fantastiskt bra att man får med lite extra skruvar och grejer så att inte det är precis att allting räcker. Man kan tappa bort en skruv utan att det gör något, eller råka göra sönder en list utan att det blir katastrof. Mycket bra!

Jag upplever att detta är ett växthus av mycket bra kvalitet och jag hoppas få många härliga år med det!

Hur lång tid tog det då? Vi lade ju sex timmar förra helgen på att få ihop hela stommen. Igår lade vi 10 timmar på dörrar, fönster, takglas och nästan alla gavelglas. Idag lade vi tre timmar på att sätta de sista glasen och stuprör samt skruvpluppar. Så totalt landade vi på 19 timmar. Då har jag inte räknat med grund och stenläggning samt pillet med att få dit stenen under sockeln när den var fastgjuten.

Men att kunna sitta där och gotta sig och få bra förutsättningar för att odla diverse grönsaker gör det helt klart värt jobbet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar