Sidor

fredag 30 oktober 2015

Mot bättre simning!

Jag känner en stor frustration i simningen just nu. Dels så är jag besviken på att inte få tillräckligt med hjälp på simträningarna eftersom vi är för många i gruppen och för få tränare. Jag vet inte vad jag gör rätt och vad jag gör fel och det funkar inte för mig att bara simma på längd efter längd utan att veta om det är bra eller inte.

Jag antar att det inte är bra eftersom jag blir löjligt andfådd efter ca 20 meter frisim och knappt klarar 25 meter. De gånger jag klarar 25 meter så har jag en puls som motsvarar vad jag har efter en hård löp-intervall.

Så, eftersom det är dumt att fortsätta göra samma sak åter och åter igen och tro att man får ett annat resultat, tänkte jag att jag måste göra något åt det här.

Så jag bokade en PT-timme med simcoachen Ewa Lönnqvist i Åbybadet. Det var nämligen det som fanns närmast mig. Men det är ju inte jättelångt, så det är helt ok.

Jag har hört och läst väldigt mycket gott om simcoachen, så det var fylld av förväntan jag åkte dit idag. Jag är inte för eller emot ena eller andra sättet att simma eller lära ut simning på. Jag är endast intresserad av att förbättra min egen simning och hitta ett effektivt sätt att simma. Med mål att kunna frisimma längd efter längd utan att bli löjligt trött.

Jag träffade Ewa vid bassängen och jag berättade om min bakgrund inom simningen och mina mål. Jag fick börja med att simma lite fram och tillbaka, alla simsätt (inte för att jag har fjärilssimmat någon gång, men jag gjorde ett försök) så att Ewa kunde se hur jag hanterade vattnet.

Sedan filmade hon mig. Ojojoj, vad spännande det var att se! Framför allt var det spännande att se alla detaljer som faktiskt är BRA. Mitt vattenläge är jättebra, positionen på huvudet likaså. MEN, när jag ska andas vänder jag upp hela kroppen och tappar allting. Hahaha, jag som trodde att jag vred på huvudet som man ska göra. Det såg verkligen ut som om jag gjorde mig till, men det är tydligen så jag gör:).

Jag fick beröm för mina ben, som var "naturliga" och inte behövde mer fokus i nuläget. Jag fick också höra att det är bra att tänka mycket, för då kan man fokusera på en sak i taget. Det är första gången någon säger det till mig. Annars får jag bara höra att jag ska sluta tänka, vilket är rätt svårt när man är en tänkande person...

Efter filmning och genomgång av filmen fick jag göra lite övningar. Slappna av i armarna. Leda med armbågarna. Slappna av i nacken. Dra in magen. Spänna skinkorna. Skjuta fram höfterna, slappna av i handlederna. Mycket att tänkta på, men ändå överkomligt!

Ett fåtal enkla, men bra övningar! När vi hållit på ett tag kom jag plötsligt mycket längre på varje armtag och jag kunde slappna av och behövde inte ens andas. Då kom jag ändå nästan 15 meter! Klar förbättring!

Så nu har jag ett antal övningar att göra, en känsla att hitta så att jag kan börja simma på riktigt.Vi hann inte med andningsövningar idag, men jag tror nog att jag kommer att sätta det också när jag väl får till rätt teknik. På slutet kände jag att det inte var alls så ansträngande att simma som det brukar vara och jag kände mig bara lugn i vattnet. Avslappnad. Så häftigt!

Det är guld värt att ha en personlig tränare som har all fokus på mig hela lektionen. Timmen gick alldeles för snabbt, men jag hann lära mig massor och få några detaljer att träna vidare på. Jag kunde fokusera helt och hållet på mig själv. Jag märkte inte ens att det fanns några andra personer i bassängen! Så gött!

Den här timmen gav mig otroligt mycket. En hel del självförtroende, jag är inte kass på allt, utan har många bra kvaliteter i simningen som jag kan bygga vidare på. Men jag är också mer medveten om vilka fel jag gör och hur jag ska rätta till dem. Vad som är rätt känsla helt enkelt.

Så ja, jag är mycket nöjd och jag känner att det under hösten är ett väldigt bra komplement till simträningen med klubben. Jag har mina övningar att köra, men jag kan även köra mängdträning när jag väl sätter tekniken bättre.

Självklart kunde jag inte låta bli att boka en ny träningstid. Om fyra veckor kör vi igen. Och då hoppas jag att jag har förbättrat mig med de övningar jag har fått så att vi kan gå vidare och få till simningen ännu bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar