Sidor

lördag 19 april 2014

Ett träd mindre!

Igår var det äntligen dags att ta ner den gamla asken som stod intill maskinhallen och garaget. Det var ett mäktigt träd, men ganska murket upptill och varje gång det blåser trillar det ner grenar, vilket gör att det kändes som om hela trädet skulle kunna trilla ner när som helst.


Vi hade förvarnat grannar om att vi skulle stänga av vägen och ta ned telefonledningen osv och att vi skulle dra igång vid åtta-snåret. Men kvart i åtta ringer Älsklingen och talar om att han har kört sönder en hydrualslang på lastmaskinen och måste åka och laga den. Så typiskt!

Men det öppnade upp för mig att hinna med lite andra saker som att köra in ved och sortera lite tvätt. Inget ont som inte har något gott med sig!

Vid 11-snåret var vi igång tillsammans med trädkillen som hjälpte oss. Älsklingen tog ner telefonledningen och det visade sig senare att de grannar vi sagt till om att deras telefon skulle försvinna hade telefon hela tiden, medan den andra grannen och vi själva blev av med den. Så kan det gå.

Trädkillen började med att klättra upp på grenen som stack ut till vänster. Jag är inte avundsjuk på hans jobb. Fy fasen för att stå tre meter upp i luften på en trädgren och såga med en tung motorsåg med 25-tumssvärd! Men det gick bra, Älsklingen höll ett rep förankrat i trädet med lastmaskinen för att grenen inte skulle gå åt fel håll. Sedan sågade trädkillen och med ett brak landade grenen fint intill maskinhallen.


Sedan gav vi oss på den högra stammen på trädet. Den lade vi mellan stallgaveln och gamla svinhuset, rakt över vägen. Även det gick bra. Men eftersom trädet var så murket upptill så krossades det och i princip klöv sig själv. Det såg faktiskt ut som (och lät som) en explosion där träddelar flög omkring! Rätt mäktigt! Och skönt att det inte åkte ner under en storm utsn under kontrollerade former!


Till sist tog vi den stora stammen. Även den lade sig ner med ett rejält brak och gjorde kaffeved av grenarna. Rakt ut mot gården lade vi den.



Kvar blev endast en rejäl stubbe och nu ser det faktiskt lite konstigt ut. Men det känns förbaskat skönt!


Nu återstår att ta hand om och köra undan all bråte och ved som blev. Fast idag ska vi upp på taket och ta ner plattorna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar