Sidor

lördag 26 februari 2011

Är ponnyer surare än stora hästar?

När jag åkte till jobbet häromdan diskuterades denna fråga i morgonpasset. Mycket intressant fråga... De kom iaf fram till att ponnyer kanske inte föds mer envisa än större hästar, utan snarare blir det pga att de ofta blir behandlade av barn som kanske inte har så stor koll på saker och ting. Och vem har inte upplevt en shetlandsponny som drar ner huvudet och heller äter gräs än att lyssna på den lilla ryttaren som sitter på ryggen. Eller försökt uppfostra ett russ (troligtvis en omöjlig uppgift..)
Hmmm, undrar varför jag har fått förmodligen världens suraste häst över 1,48 m...
Jag har faktiskt börjat ta tag i Bosse Bus och hans fasoner nu. Jag är innerligt trött på att han saknar all respekt för människor och även andra hästar. Pelle kan bita och sparka efter honom hur mycket som helst, men han ska ändå hela tiden ge tillbaka och alltid försöka bitas igen. Han är helt full av bitmärken över hela kroppen, vilket säger en hel del om hur Pelle behandlar honom.
Likadant när man hanterar honom från marken. Han ser inte att jag stannar framför honom, nej han går rakt över mig, han hotar mig med sina vassa tänder när jag lägger på täcket eller borstar honom osv. Men nu har jag börjat göra lite ledarskapsövningar med honom och jag börjar faktiskt redan märka lite resultat. Dock så är det väldigt svårt att få honom att backa. Han stegrar sig istället om man går på honom och begär att han ska lyssna. Ingen lätt häst alltså!
Dock är jag evigt tacksam att han är betydligt mer samarbetsvillig när man sitter på ryggen på honom. Hoppas bara att det håller i sig...

3 kommentarer:

  1. Huvva - inte kul med en 1.70+ häst som inte är hanterbar på marken. Kan bli farligt också.
    Funderat på att ta hjälp av nån?
    /inger

    SvaraRadera
  2. Jag är van vid honom, men jobbar hårt på att få honom att lyssna...

    SvaraRadera
  3. Haha jag har med en häst över 1,48 som är TJURIG!!

    Medans vi har ett russ som är VÄRLDENS snällaste o inte alls tjurig :)

    SvaraRadera