Sidor

torsdag 9 april 2020

Påskvecka

Äntligen är det påsk och dags för ledighet! Så jäkla skönt! Nu har vi gjort de där 12 oxveckorna efter jul och nu börjar den välförtjänta ledigheten att trilla in! Idag är det skärtorsdag och jag har varit ledig, så jäkla gött!

Jag har ju som jag tidigare beskrivit ett enormt problem med sommartidsomställningen och dessutom har det varit fullmåne denna vecka, vilket ytterligare har påverkat min sömn i negativ bemärkelse. Igår kändes det så skönt att det var sista dagen denna vecka som klockan ringde 05:10, men lik förbaskat vaknade jag 04:50 i morse. Jag lyckades dock att somna om, men vaknade igen 05:30. Klarvaken. Så jag gick upp.

På min plan fanns ett Gekås-besök och jag tänkte att jag lika gärna kunde gå upp för att hinna dit lagom till de öppnar kl 8.

Jag släppte ut hästarna, fixade stallet och åt frukost och stod på Gekås parkering några minuter efter öppningsdax. Det var otroligt få bilar på parkeringen och det var gott om plats i varuhuset, perfekt att vara där!

Jag hämtade lite grejer på kemtekavdelningen innan jag åkte ner till källaren och där plockade jag faktiskt ihop lite ridtröjor i rosa lite vårfärg. Och så köpte jag foder såklart, samt grindhandtag inför sommarbetet.

Det blev rätt mycket grejer till sist, bl.a. köpte jag två omgångar lakan, jag har ju en del slitna och tråkiga lakan som är dags att slänga. Jag lyckades också hitta odlingstunnlar som jag ska använda till mina jordgubbar när jag planterar ut dem i en av odlingslådorna. Så det blev en ganska dyr resa till Gekås, men nu klarar vi oss ett tag på det mesta!

Halv tio var jag hemma igen och jag tog en kopp te innan jag gick ut och hämtade hundarna. Nelly fick sitta i linan och Selma var lös. Jag gick loss på växthuset. Tvättade det inomhus med såpa och gjorde rent också på utsidan. Hyllorna som jag har lite småkrukor på gjorde jag också rena så att hela växthuset blev rent och fräscht inför säsongen.

Smutsigt efter vintern

Rent och fräscht igen!
Det tog i princip hela eftermiddagen. Jag bytte också lina på torkvindan och det var ju inte helt smidigt och sedan rensade jag två av odlingslådorna på ogräs. Tanken är att jag ska plantera ut jordgubbarna i en av lådorna och så ska jag ha hallon i en annan.

Nu är det inte så mycket växter kvar i växthuset utan nu kan man sitta där antingen runt det lilla matbordet eller i de härliga fåtöljerna. Så mysigt! Det var verkligen varmt och gott där inne i alla fall!

När jag var klar med trädgårdsarbetet (eller så långt jag hann) tog jag in hästarna och sedan gick jag in för att äta själv och tog en kopp te.

Det är ju torsdag och det innebär i vanlig ordning ridlektion. Denna vecka var det Pelles tur. Jag gick ut i stallet strax efter klockan sex och jag började med att tvätta hans hovar och ben. Det är så märkligt, tiden rinner alltid iväg när jag ska träna med hästarna, jag fattar inte riktigt varför, men jag hamnar nog lite i "ska bara". Putsade Pelles benskydd och mina ridstövlar också. Så klockan hann bli strax efter sju innan vi kom iväg.

Dressyrsadeln var på och jag värmde upp Pelle i samtliga gångarter innan vi började träna "på riktigt". Vi fick börja med att rida serpentinbågar i trav med avbrott till skritt på medellinjen. För att hålla bjudningen gjorde jag också stora volter när jag kom till kortsidorna.

Vi fick galoppera också på volten. Började med den svåra högergaloppen där han faktiskt blir bättre och bättre. Där gäller det att hitta takten, hålla på yttertygeln och låta honom galoppera på bättre och bättre. Han börjar bli riktigt fin där!

Vi fortsatte i vänstergaloppen. Där galopperar han fint, men vill gärna dyka med huvudet så där får jag fokusera på att hålla upp yttertygeln och få upp honom i formen. Men han gjorde ett väldigt bra jobb i alla fall!

Sedan körde vi öppnor i trav på långsidorna. Jag tycker att det är grymt svårt att känna  när det är rätt. Vi började i vänstervarvet och där får jag passa bakdelen så att den inte går mot väggen. Likadant i högervarvet där det är lite svårare. men stundtals var han riktigt fin i formen.

Vi testade även lite shoulder in i galoppen och det gick rätt bra, även om det var en mycket lätt böjning, men han gjorde det.

Charlotte säger att han vinklar sina bakben bra ungefär halvvägs in i passet. Då är han uppvärmd och fin. Han var lite trött på slutet och ville bara förekomma mig och sakta av, men jag höll i tills jag själv bestämde att det var dags att sakta av till skritt.

Han är så himla fin, min Pelle! Jag är så nöjd med honom idag också, som jag brukar vara, han är ju en så härlig häst att rida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar