Sidor

torsdag 15 juni 2017

Konditionstest Cooper

Jag har länge funderat på att göra en konditionstest när det gäller löpning. 5 km har väl varit det som har varit i tankarna mest. Men så kom jag ju på att det finns något som heter Coopers test och sägs vara ett bra konditionstest som är väl underbyggt med fakta.

Det verkar råda lite delade meningar kring var Coopers test egentligen är och det blandas nog ihop med andra konditionstester som används inom t.ex. polisen och försvaret. Men så vitt jag förstår går det ut på att springa så långt man kan på 12 minuter. Baserat på hur långt man kommer kan man sedan titta i tabellen nedan för att se hur bra man är.

Tabell Coopers test
Det är ju ett enkelt test att genomföra, så idag fick det bli så. Jag valde en sträcka som jag kan springa fler gånger för att testa och som är väldigt platt. Jag programmerade min fantastiska Garmin 920st-klocka så att jag inte skulle behöva tänka på någonting mer än att bara springa.

Coopers test programmerat i Garmin Connect
Det är grymt enkelt att programmera löppass i Garmin Connect. Det går även att göra direkt på klockan, men det här känns smidigare. Bara till att skriva in hur man vill ha det och ge passet ett namn, sedan skickar man det till klockan!

Jag började med att värma upp 10 minuter. Sedan började jag springa. Eftersom det är första gången jag gör ett sådant här test var det svårt att veta hur snabbt jag skulle springa. "Springa så snabbt man kan i 12 km" handlar ju också om att hålla ett tempo som man klarar alla 12 minuterna. Det är ju dumt om man måste börja gå efter 10 minuter eller så.

Så jag började i ett tempo som jag trodde att jag skulle kunna hålla. Jag började någonstans runt 5-minuterstempo och slutade runt 5:30. Det var grymt jobbigt efter ett tag. Dessutom hade jag Selma med mig som sprang lite hit och dit och nästan snurrade in sig i kopplet eftersom hon för en gångs skull inte orkade springa snabbare än jag. Det är nog smart att lämna henne hemma när jag gör sådana här test, även om hon blir besviken...

Jag kämpade på och till sist hade det gått 12 minuter och sträckan blev 2230 meter för mig. Kikar man i tabellen ovan ger det ett resultat som är "GOOD", vilket är näst högsta graderingen.

Något som är intressant när jag gjorde detta test tycker jag är att också ta hänsyn till BMI och temperatur. Det var ingen blåst idag, så det påverkade inte. Däremot var det 22 grader varmt, vilket ju brukar påverka mig rätt mycket. Sedan är det ju såklart lättare att springa ju mindre man väger...

Jag är i alla fall nöjd med prestationen. Jag har ju inget att jämföra med. Nu får jag ta detta värde och jämföra med nästa gång jag gör testet. Det kan ju vara värt att göra några gånger per år för att se om träningen förbättrar mig eller ej. Det känns inte som att det ligger jättelångt bort att lyckas springa 2500 m som ger "excellent". Jag har ju inte tränat någon snabb löpning på länge, så det borde ju gå att förbättra. Kul i alla fall att ha något att utgå ifrån så att jag kan testa igen och jämföra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar