Sidor

lördag 30 augusti 2014

Att lära sig crawl...

Just nu är det väldigt populärt med crawl-kurser. "Alla" vill lära sig crawla för att kanske kunna köra en triathlon eller Vansbro-simmet. Även jag ville (vill fortfarande) lära mig att crawla. Därför gick jag en crawl-kurs i våras. Det gick sådär. Eller kanske egentligen inte alls. Jag fick grova problem med andningen och trodde väl att det bara är en träningssak att lära sig andas och simma. Jag hade fel...

Jag var lite besviken på kursen och upplägget. Tyckte att det gick lite för fort fram. Jag hann inte bli klar med ena övningen innan vi gick vidare till nästa och så höll det på alla tillfällen. Dessutom tyckte jag att det var överkurs att lära sig voltvänding (vad ska man med det till i öppet vatten??) och dykning från startpall. Jag lärde mig helt enkelt inte att crawla på den där kursen.

På hemsidan står det att man "måste kunna simma minst 200 meter och vara vattenvan för att kunna delta". Vad betyder egentligen det där "vattenvan"? I min värld betydde det just att man kan simma 200 meter. Inga problem för mig inte!

Hela semestern har jag slitit med olika crawl-övningar för att bli bättre och hitta tekniken. Och visst har jag gjort framsteg. Jag klarade ju faktiskt att simma en hel längd (50 m) med simfötter. Men ändå sitter inte tekniken där och det är väldigt svårt!

Därför bestämde jag mig att ta hjälp av en gammal klasskompis från gymnasiet, Hanna, då hon erbjöd sig. Hanna är simlärare för barn i typ 5-8årsåldern och har själv tränat en hel del simning. I onsdags träffades vi för första gången för att träna crawl.

Det var otroligt kul att träffa Hanna! Vi har nog inte setts på sisådär 10-15 år! Men det var som om ingen tid förflutit! Så himla kul att ta upp kontakten igen!

Vi hann knappt komma i bassängen på Simstadion förrän Hanna konstaterade att jag inte är helt avslappnad och bekväm i vattnet. Jag som tyckte att jag var jätteavslappnad. Hon försökte få mig till att dyka till botten. Hmmm, jag kommer ju liksom inte ner i vattnet, hur jag än försöker och tar i. "Du är stel som en pinne", sa Hanna. Jag tyckte jag var helt avslappnad...

Det slutade med att vi hoppade i barnbassängen för att göra lite övningar där för att bli mer vattenvan. Vattenvan betyder tydligen att man tycker att det är OK att dyka och vara under vattenytan en massa och att man inte tror att man ska drunkna så fort man kommer med huvudet under vattnet. Jag är alltså INTE särskilt vattenvan!

Efter att vi gjort en massa övningar där jag skulle glida längs med botten (ca 50 cm djupt) gick vi tillbaka till den stora bassängen och skulle börja dyka där. Jag kämpade och slet och Hanna påstod att det "bara är till att vika ihop kroppen i höften och falla nedåt botten". Jag försökte och försökte och till sist nådde jag minsann botten! 145 cm var djupet! Vid något tillfälle förstod jag t.o.m. hur man gör när man slappnar av och bara sjunker ner. Så häftigt!

Jag försökte mig även på att göra volter, men där lyckades jag komma på hur man "fuskar" och skruvade mig runt ístället för att göra hela varvet runt. Men det är bara till att träna mer!

Faktum är att det gick lite bättre att simma crawl efter alla dessa övningar. Lite andnöd får jag, men några gånger lyckades jag hänga i och köra på. Och det kändes allt mycket bättre än tidigare!

Och det var ju så himla kul! Nu ska jag fortsätta att köra "undervatten-övningar" själv för att bygga på vattenvanan och kunna slappna av. Det är nämligen det som är hela grejen när det gäller simning. Det ska inte vara en massa slit, bara lugnt och avslappnat!

Det var verkligen guld värt att få så mycket hjälp av någon som kan! Hanna var jätteduktig på att hitta grundproblemet och att börja med att jobba med det för att ta mig framåt. Jag är så tacksam för hennes hjälp! Det känns som om jag gjorde mer framsteg i onsdags än jag hittills har gjort sedan jag påbörjade crawl-kursen!

Vi kommer att boka in fler "lektioner" här i höst. Jag tror på att man kan lära sig att älska vatten även på "gamla dar", bara man ger sig sjutton på att klara det!

Tipset till alla som funderar på att gå crawl-kurs: om du inte älskar att dyka från kanten, vara mycket under vatten och är duktig på att dyka ner på botten i bassängen, så måste du börja med nybörjarövningar för att bli vattenvan! Lära dig att blåsa ut luft när du är under vatten och att du inte drunknar för att du blåst ut all luft... Innan dess är det bortkastade pengar att gå crawl-kurs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar