Sidor

måndag 26 december 2022

Regnig uteritt och skötsam Kalle

Igår fick Kalle komma ut på tur igen, det var väl nästan en vecka han var ute senast, även om vi har varit ute och gått tidigare i veckan. Vi red ut på Obbhultvägen västerut. Först stannade han intill Kura, men han gick fram direkt igen, därefter stannade han vid Ögården, där det var ett gäng vimplar som vajade i blåsten. Han började backa, men jag lät honom backa och sedan svängde jag honom lite för att få ut honom på vägen och då gick han framåt, men var rätt tveksam, dock lyssnade han bra och gick på när jag bad honom.

Sedan var det spänt en bra bit bort förbi Attas och in mot Skattagårdsskogen, men han gjorde ingenting dumt. Han protesterade lite när jag ville att han skulle gå bort till grinden, men när jag väl övertalat honom gick han på bra och likadant tillbaka. Vi red upp i skogen och sedan mot hemmaskogen. Han tog ett steg åt sidan i traven så jag satt lite löst, tror det var en sten som såg läskig ut.

Jag ville sedan fortsätta upp i Kullagårdsskogen, men där protesterade han rejält, sparkade och stegrade, men jag lyckades övertala honom där också. Dock ville han inte vända när jag vände lite tidigare än vad vi brukar göra. Resten av rundan var lugn, fast han spände till lite sista vägen hem av okänd anledning, men det blev ändå en bra tur.

Jag lasttränade honom också och nu har han tappat det lite igen, har ju inte lasttränat på ett tag pga snö och tidsbrist. Han är väldigt snabb ut emellanåt. Jag utmanade honom lite genom att gå ut från transporten när han stod där inne. Jag hade inte stängt bommen, för jag vill inte att han ska få panik och trycka sig ut, och så snart jag lämnade hans synfält stack han ut. Han var inte riktigt lika avslappnad nu som han var senast jag lasttränade honom, men visst har vi tagit steg framåt.

Även idag lasttränade jag honom lite. Trodde han skulle vilja stå kvar eftersom det regnade, men nej, han sprang ut några gånger och var lite krånglig. Så jag avslutade med att backa ut honom steg för steg och det gick ju bra. Fortsättning följer! Ska försöka träna lite varje dag nu för att försöka lösa det där problemet en gång för alla!

Sedan gav vi oss ut i regnet. Det regnade på rätt bra, men Kalle var lugn och fin. Igår var han väldigt stökig med munnen, men när jag gjorde rent utrustningen efteråt så jag att bettet var vänt fel, så jag vände det och idag var han bättre. Han vill fortfarande rycka tyglarna ur händerna på mig, men han var väldigt lugn och stabil i munnen när vi travade och galopperade ända till slutet av rundan.

Idag red vi österut på Obbhultvägen, något vi har haft mycket utmaningar med. Idag tvekade han inte en sekund, utan traskade bara på som om han aldrig har varit krånglig där tidigare. Jag red på fel sida av vägen för att komma ifrån slänten, jag tror det är den som stör honom av någon anledning. Han tuffade på som hejsan och när vi nådde första backen red jag över på rätt sida.

Idag var han helt underbar, inte en enda istadighet på hela rundan, det enda han gjorde var at han blev rädd för någonting vid Kullagården och så var han lite spänd i skogen. Men vi har haft vildsvin där i morse så det kan vara det som störde honom, skulle inte förvåna mig ifall de ligger och trycker där någonstans.

Vi travade och galopperade, nästan samma runda som igår fast åt andra hållet. Det blev riktigt mysigt trots regnet. Och han verkar må bra av att gå flera dagar i rad. Det får bli lite intensivare och mer ridning för honom nu när jag är ledig och inte kan rida Bosse.

Men nu börjar Kalle bli en riktigt fin uterittshäst och jag ska nog utmana med en annan runda nästa gång för att se om han fortsätter gå på framåt.

Efteråt gjorde jag i ordning all utrustning, det är ju den största nackdelen med regnet, lädret tål inte regn så allting måste göras rent och smörjas för att det ska hålla.

Kalle i skogen


Blöt kille


Droppar i ansiktet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar