Sidor

söndag 18 december 2022

Kall vecka, men nu är det plusgrader igen!

I tisdags orkade jag mig ut med Bosse i kylan efter jobbet. Då var det väl runt 14-15 minusgrader. Det tar på orken för mig helt klart! Jag kanske inte fryser så mycket, men det är svårt att skydda ansiktet och allting blir lite jobbigare i kylan även om det är väldigt vackert och fint ute.

Bosse och jag tog en uteritt med mestadels skritt, men även lite trav. Han travade på rent och fint denna gång, så det kändes bra!

Vi syns i mörkret!




Kallt!

I onsdags kom Bosse in och såg ut som om han hade en snöstyltai höger framhov. Märkligt, tänkte jag, eftersom han har snösulor. Men när jag lyfte hoven insåg jag att en riktigt stor sten hade fastnat i skon!

Sten i hoven


Perfect fit


Storlek jämfört med handske storlek 8

Det gick inte att rubba stenen med händerna, så jag hämtade hammaren och lyckades rätt lätt slå loss den. Men hur i hela friden lyckas han??? Strålen var helt tilltryckt, men jag har inte sett några tecken på hälta i alla fall, vilket är skönt!

I onsdags och torsdags orkade jag inte göra något med hästarna, det var runt 15-17 minusgrader och det kändes bara korkat att ge sig ut. Energin var inte heller på topp, så hästarna fick vila.

I denna kyla är det oerhört skönt att ha ordnat så att vattnet inte fryser i stallet, samt att ha varmvatten. I mitt skåp håller sig vattnet på plusgrader, jag har rinnande vatten och det är guld värt! Även om det kostar att ha en varmvattenberedare och frostvakt igång så kostar det mer att laga sönderfrusna vattenledningar och veterinärbesök pga kolik som orsakas av att hästarna inte har tillgång till vatten. Det finns ju uppvärmda vattenbaljor, det har jag inte investerat i. Det har visat sig att det räcker att gå ut med 20 liter hetvatten på morgonen, hälla i baljan och sedan håller det sig flytande hela dagen så att hästarna kan dricka. När de kommer in får de ljummet vatten i hinkarna och det dricker de hellre än när det är iskallt. Dessutom fryser det inte i hinkarna i boxarna heller.

Varmvattenberedare


Hett vatten i baljan på morgonen

I fredags var jag hos en kollega hela dagen, vi körde gruppdag och sedan var det afterwork som gjorde att det inte blev något gjort med hästarna i fredags heller. Och igår var jag trött. Vi hämtade min bil i Läjet på förmiddagen, jag gjorde lite ärenden på vägen hem och sedan var jag astrött när jag kom tillbaka.

Men jag tog en kopp te och sedan tog jag tag i mig själv och gick ut. Då var klockan dock tre och jag satsade på att klippa hästarna istället. Det har nämligen blivit plusgrader (runt 1-2 idag) och vi har en väderprognos som lovar regn och upp till 6 plusgrader i veckan. Hästarna var lika lurviga som innan jag klippte dem första gången, så det var verkligen hög tid.

Jag började med Bosse. Han står mestadels still, lite skrap med hovarna och lite åsikter om saker och ting (såklart), men det går rätt lätt att klippa honom. Det är ju dessutom lättare när man redan har klippt en gång och bara kan klippa likadant igen. Jag fortsätter med täckesklippningen, det tycker jag räcker och det kräver inte så himla mycket täcken, så det tycker jag är lagom för dem.


Bosse först, kan knappt skilja på klippt och oklippt före

Det tråkiga med att klippa hästarna är att det tar en jäkla tid, men det är ändå mysig tid att spendera med dem såklart. Det tar väl typ en timme per häst. Denna gång försökte jag vara lite noggrannare än senast och finklippte lite mer, försökte hitta allt jag missat osv.


Lurvig Kalle också

Så det tog väl totalt två timmar. Även Kalle står still och sover mest när man klipper honom. Han har haft lite problem med att jag vänder klippmaskinen bakåt bakom hans öron, vet inte riktigt varför för det är inga problem att klippa honom där med klippmaskinen vänd mot huvudet. Dock har han ju så mycket virvlar på översidan av halsen att jag måste vända maskinen för att kunna klippa mothårs. Igår fick jag dock till det bra och han lät mig klippa som jag ville, så duktig kille! Som han har mognat ändå!

Nyklippta

Så idag velade jag lite om jag skulle låta dem ha halstäcke eller inte. De var lite svala på halsen när jag kom ut i stallet, så jag tänkte att det är nog bra. Det är som sagt nästan 20 grader varmare idag än i fredags, men det blåser ganska kallt, så det fick bli halstäcke.

Jag blandade ihop täckena lite och tog på Bosses täcke på Kalle, tyckte att gjordarna var lite långa, men fattade inte förrän jag skulle ta på Bosse täcket och gjordarna var för korta. Så det var bara till att byta igen... Det är inte lätt att vara senil...

Kalle var lite skeptisk till halstäcket

Kalle var som sagt lite skeptisk till halstäcket, jag minns faktiskt inte om han haft det här tidigare, jag klippte ju dem aldrig förra vintern. Men han accepterade och gick ut i hagen i alla fall.

Bosse med rätt täcke

Nu ska jag ut och köra in lite ved, sedan blir det uteritt med Bosse och en promenad med Kalle. Ska bli härligt att få ge sig ut med dem igen! Och det ska bli rätt skönt att kunna vara ute i lite lättare kläder igen, slippa overallen, även om den är skön, så känner jag mig som en Michelin-gubbe!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar