Sidor

fredag 23 december 2022

Jag har bestämt mig - jakten har börjat!

Ja, jag har bestämt mig, jag ska försöka hitta en ny häst. Så jag har påbörjat jakten på den perfekta hästen till mig!

Jag har faktiskt redan varit iväg och provridit en idag. Den såg verkligen jättefin ut på filmer, både i hoppningen och dressyren. Den såg arbetsvillig och positiv ut och sådär enkel som jag vill ha en häst.

När jag kom dit började jag med att bekanta mig med hästen. Jag hade begärt att få se den utan utrustning för att kunna se hur den ser ut exteriört och kunna klämma och känna på den.

Det första jag lade märke till var att den var väldigt spänd i halsen och såg lite klen ut där. Jag upptäckte också lite reaktioner när jag palperade ryggen och så ett överben på ett framben. Jag glömde faktiskt att kolla munnen kom jag på nu. Men den lät mig ta på den överallt och reagerade inte med ilska på någonting. Däremot blev den lite sur vid sadling.

Eftersom jag hade sett många filmer på hästen valde jag faktiskt att hoppa upp direkt, utan att den visades först. Jag tänkte att det kunde vara en bra strategi att känna på hur hästen tog en ny ryttare på ryggen. Det visade sig vara ett bra drag (eller inte). Till en början, i skritten kändes det helt ok, lite stel skritt kanske, men jag fick hästen att jobba hyfsat.

Sedan skulle jag trava och det hände ingenting. Den gick inte framåt och jag fick sparka ordentligt i sidorna för att den skulle trava. Då började den också spänna sig och titta på saker. Helt plötsligt drog den åt sidan, inte sådär snabbt som Kalle kan göra, inget kast, men styrningen bara slutade att fungera liksom.

När jag gav galoppskänkel hände heller ingenting. Jag fick ett spö och kunde knacka till lite, vilket gjorde att det blev bättre. Men samma sak hände i galoppen som i traven, hästen bara drog åt sidan. Då blev jag osäker, kände att jag inte kunde påverka den som jag ville och sedan blev den bara mer och mer spänd. Det var väldigt tydligt att den inte gillade min ridning alls.

Jag sa att det inte alls kändes bra och hoppade av, så satt visaren upp och försökte få hästen att slappna av utan att lyckas. 

Tyvärr var det här ingen häst för mig. Jag vill inte ha en häst som gör mig osäker, det kommer inte att funka. Så jag fick åka hem igen, besviken.

Det kändes som om jag inte kunde rida överhuvudtaget. Så jäkla märkligt. Men vi klickade nog helt enkelt inte. Och så kan det ju vara.

Vad är jag då ute efter? Jo, jag vill egentligen ha en ny Bosse, fast en glad och frisk häst. Dvs jag vill ha en enkel häst som jag kan rida ut på själv utan större problem, som går fram överallt, som kan ge mig lite mer självförtroende i hoppningen och som jag kan rida lite dressyr på. Eftersom jag har och har haft de utmaningar jag har med Kalle vill jag inte ha för mycket nya utmaningar, jag behöver någon typ av "fristad" så att det faktiskt känns roligt att rida varje dag. 

Jag vet med mig att jag riskerar att hamna i en ond spiral om jag köper en häst som gör mig osäker och som därmed blir osäker själv. Sedan förväntar jag mig inte att någon häst är helt självgående eller helt utan utmaningar, jag vet att det kan komma utmaningar efter ca ett halvår när hästen har landat och börjar testa. Men jag vill inte känna osäkerhet på provridningen, jag vill ha en trygg känsla när jag sitter upp på en häst. Och jag kan inte riktigt beskriva vad det är som gör att jag känner mig trygg eller osäker, det är mer en känsla.

Dock förstod jag idag att om jag sitter på en häst som tittar och tvekar, då blir jag direkt osäker. Jag hade kanske kunnat jobba igenom detta om jag hade provridit igen, men jag vill att det ska kännas bra från början.

Det känns väldigt märkligt och inte helt kul att leta häst igen. Det var ju stor skillnad när jag var ute och letade sist, då hade ju tanken funnits ett tag och det var något som blev väldigt roligt och spännande. Nu känns det bara trist egentligen, eftersom orsaken är att Bosse kommer att försvinna ur mitt liv.

Men jag har iaf börjat leta, har en, eventuellt två, provridningar på gång i nästa vecka. Ska bli spännande att se hur det går. Jag håller span på Hästnet, tycker dock att det inte finns så mycket intressant där. Jag har också lagt ett inlägg på Instagram och på Facebook, så jag hoppas att det kommer att trilla in lite tips på trevliga hästar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar